MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΠΙΤΙ

Μένουμε σπίτι και βάζουμε τα πράγματα σε τάξη με tips ειδικών

Συγκεντρώσαμε σειρές και βίντεο από το YouTube και το Netflix, που θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε το σπίτι σας.

Η γκουρού της οργάνωσης σπιτιού, Marie Kondo
author-image Ευθυμία Πουλάδη

Ένα από τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με το κίνημα Μένουμε Σπίτι, είναι το τι μπορούμε να κάνουμε όσοι βρισκόμαστε σε καραντίνα. Ο άπλετος χρόνος και ο έλλειψη υποχρεώσεων, είναι λογικό να δημιουργούν μια ανάγκη για παραγωγικότητα. Μια καλή λύση, για όσες και όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους δημιουργικά, είναι η οργάνωση του σπιτιού. Για να σας δώσουμε ιδέες, προτείνουμε κάποιες εκπομπές, από τo Netflix και το YouTube, που θα μετατρέψουν το καθάρισμα σε διασκέδαση.

Εκπομπές από το Netflix

Σπίτι και ζωή σε τάξη με την Marie Kondo

Όποιος είναι τελειομανής σχετικά με την τακτοποίηση των πραγμάτων στο σπίτι, σίγουρα θα ξέρει την Marie Kondo. Όσοι έχετε λογαριασμό στο Netflix, μπορείτε να δείτε την Γιαπωνέζα συγγραφέα και γκουρού της οργάνωσης, στην δική της εκπομπή. Η σειρά ονομάζεται “Σπίτι και ζωή σε τάξη με την Marie Kondo” και αποτελείται από 8 επεισόδια. Στην εκπομπή, η Kondo, με την βοήθεια της μεταφράστριάς της, πηγαίνει σε σπίτια και βοηθάει στην οργάνωση και το καθάρισμα. Χρησιμοποιώντας την μέθοδο KonMari, όπως ονομάστηκε και το best seller βιβλίο της, δείχνει πως μπορούμε με απλά βήματα, να αλλάξουμε τελείως το σπίτι μας.

Από το πρώτο επεισόδιο, η Kondo μπαίνει “στα βαθιά”, βοηθώντας μια οικογένεια με 2 παιδιά, να συγυρίσει το ακατάστατο σπίτι της. Παράλληλα, μέσα από την αποστολή τους, παρακολουθούμε την αλλαγή στη στάση του ζευγαριού απέναντι στις οικιακές δουλειές και την καθημερινότητα. Η εκπομπή γίνεται ευχάριστη και εθιστική, αφού η γλυκιά και πάντα χαμογελαστή Marie Kondo μεταδίδει σε όλους χαρά. Άλλωστε, όπως δηλώνει και η ίδια, στόχος της είναι να δίνει χαρά στους ανθρώπους, μέσα από την οργάνωση και το καθάρισμα.

Μέσα από την εκπομπή, παρακολουθούμε το πως λειτουργεί η μέθοδος KonMari στην πράξη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέθοδο, τακτοποίησης ανά κατηγορία, και όχι ανά δωμάτιο σπιτιού. Η τακτοποίηση γίνεται σε 5 κατηγορίες: στα ρούχα, τα βιβλία, τα χαρτιά, τα Komono (μικροαντικείμενα της κουζίνας, του μπάνιου και του γκαράζ), καθώς και στα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Επίσης, παίρνουμε διάφορα tips σχετικά με το συγύρισμα, το σίπλωμα των ρούχων και το ξεκαθάρισμα των άχρηστων αντικειμένων.

Μινιμαλισμός: Ένα ντοκιμαντέρ για τα σημαντικά πράγματα

Το ντοκιμαντέρ του Ματ Ντ’ Αβέλα, δείχνει ανθρώπους, να μιλάνε, μέσα από τις ιστορίες τους, για την σημασία του μινιμαλισμού στη σύγχρονη εποχή. Ειδικοί σχολιάζουν ζητήματα εθισμού και υπερκαταναλωτισμού, που οδηγούν σε συγκέντρωση πολλών πραγμάτων στο σπίτι. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, συνειδητοποιούμε ότι δεν χρειαζόμαστε όλα τα πράγματα που έχουμε και πως το ξεκαθάρισμα οδηγεί στο αίσθημα απελευθέρωσης και ευτυχίας.

Queer Eye

Aν και η εκπομπή δεν έχει άμεση σχέση με την οργάνωση του σπιτιού, μπορούμε να πάρουμε ιδέες για το πως θα προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ρουτίνα και ανάγκες με ένα ιδανικό σπίτι. Οι 5 φίλοι και ειδικοί σε θέματα μεταμόρφωσης, βοηθούν ανθρώπους να βελτιώσουν τόσο την εξωτερική τους πλευρά, όσο και τα σπίτια τους, ώστε να τους εξυπηρετούν πλήρως. Ευχάριστη και κωμική, που δίνει χρήσιμες συμβουλές σε διάφορα θέματα.

Ελληνικά κανάλια στο YouTube

Στο ελληνικό  YouTube, μπορούμε να βρούμε διάφορα κανάλια και Youtubers που ασχολούνται με θέματα νοικοκυριού και οργάνωσης σπιτιού.

Οργάνωση ντουλάπας

Το βίντεο του γνωστού καναλιού Fosbloque, με τίτλο “Ξεκαθάρισμα και οργάνωση ντουλάπας”, για παράδειγμα, συγκέντρωσε 245.000 προβολές σε μικρό διάστημα και έγινε αμέσως trend στη πλατφόρμα. Σε αυτό, η γιουτιούμπερ Φωτεινή, μας δείχνει πως τακτοποιεί την ντουλάπα της, που είναι γεμάτη ρούχα και αξεσουάρ, αφού της αρέσει η μόδα. Το ξεκαθάρισμα που παρουσιάζει, έχει εμφανείς επιρροές από την μέθοδο KonMari της Marie Kondo.

Παρόμοιας θεματικής βίντεο (Oργάνωση ντουλάπας), έχουν κάνει και οι γιουτιούμπερς Evi Stathatou και Μυρτώ Κάζη, καθώς και το κανάλι Mommy Style.gr. Στο τελευταίο κανάλι, η γιουτιούμπερ, επέλεξε να δείξει σε ένα Ηaul, τα πράγματα που αγόρασε από γνωστή αλυσίδα, για να οργανώσει τα ντουλάπια της κουζίνας της.

Make over σπιτιού

Τα βίντεο διακόσμησης, είναι γενικά μια κατηγορία με μεγάλη ζήτηση στο YouTube, καθώς δίνουν ιδέες για τρόπους αποθήκευσης των πραγμάτων σας. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι τo κανάλι Marillia’s Choice, όπου η γνωστή γιουτιούμπερ Μαρίλια, μεταμορφώνει το μπάνιο της αδερφής της και την κρεβατοκάμαρά της!

Oργάνωση σπιτιού

Γενικά, η οργάνωση του σπιτιού στο ελληνικό YouTube, περιέχει υποκατηγορίες, όπως: οργάνωση κουζίνας, μπάνιου, ψυγείου, ντουλάπας, συρταριών, πλυντηρίου, μπαλκονιού, κ.α. Η Filio Lοu, μας δείχνει πως οργάνωσε την αποθήκη του σπιτιού της, και η γιουτιούμπερ του Mommy Style.gr, πως οργάνωσε την είσοδο του σπιτιού της.

Γενικότερες οδηγίες καθαρίσματος, οργάνωσης και ξεκαθαρίσματος (ή αλλιώς decluttering) δίνει το κανάλι Mαμά σε Δράση, η Christina Pilarinou και η Αrtemis Samara, με το βίντεό της: 10 οικονομικές ιδέες για την οργάνωση του σπιτιού.

Decluttering

Το λεγόμενο decluttering, που αποτελεί τάση στο εξωτερικό, αφού επηρεάστηκε από την μέθοδο KonMari της Marie Kondo, επικεντρώνεται στην οργάνωση των καλλυντικών. Ένα παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο βίντεο της Venetia Kamara, μιας beauty vlogger, που διαθέτει- ή μάλλον διέθετε- τεράστια συλλογή καλλυντικών, λόγω δουλειάς. Ανάλογο decluttering επιχείρησαν και οι γιουτιούμπερς Gio Dreveli και Mara Samartzi.

Ξένα κανάλια στο YouTube

To ξενόγλωσσο μέρος της πλατφόρμας, έχει φυσικά μεγαλύτερο κοινό και πολλά περισσότερα βίντεο για την οργάνωση του σπιτιού. Παρά την έλλειψη υποτίτλων στην ελληνική, μπορούμε να πάρουμε κάποιες γενικές ιδέες.

Marie Kondo

Εδώ βρίσκουμε ξανά την “αυθεντία” Marie Kondo, που διαθέτει δικό της κανάλι στη πλατφόρμα. Τα βίντεο του καναλιού, περιστρέφονται γύρω από την οργάνωση της ντουλάπας, των συρταριών, της βαλίτσας, καθώς και στο δίπλωμα των ρούχων και των σεντονιών. Μάλιστα, πολλές γιουτιούμπερς και celebrities προσλαμβάνουν την γκουρού, ώστε να οργανώσει διάφορους χώρους στο σπίτι ή στο γραφέιο τους. Παράδειγμα αποτελεί η διάσημη επιχειρηματίας Martha Stewart και η τηλεπερσόνα Katie Couric.

Decluttering

‘Οπως αναφέρθηκε πριν, το decluttering αποτελεί τάση στο ξένο YouTube, ενώ συνηθίζεται να παρουσιάζεται το Πριν και το Μετά της αλλαγής από το ξεκαθάρισμα. Ένα χρήσιμο βίντεο που προτέινουμε να δέιτε ανήκει στην γιουτιούμπερ Safiya Nygaard, η οποία προσέλαβε επαγγελματίες στο σπίτι της, για να την βοηθήσουν να οργανώσει την ντουλάπα της.

Αν είσαστε τελειομανείς σε υπερβολικό επίπεδο, προτείνουμε να δείτε τα βίντεο οργάνωσης σπιτιού, της ειδικού, Alejandra Costello.

Ότι και να επιλέξετε, να θυμάστε, πως χωρίς καλή διάθεση, δεν θα γίνει τίποτα σωστά!

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b