MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΡΕΥΝΑ

Το 13% των μουσείων παγκοσμίως κινδυνεύει με οριστικό κλείσιμο, λόγω κορονοϊού

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων πραγματοποίησαν πρόσφατα μια έρευνα, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, γιορτάστηκε διαδικτυακά.

Monopoli Team

Η UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων πραγματοποίησαν πρόσφατα μια έρευνα, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που γιορτάστηκε online, την Δευτέρα 18 Μαΐου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιεθνής Ημέρα Μουσείων: Ξεναγήσεις και ψηφιακές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, στα μουσεία της χώρας!12.09.2018

Η μελέτη στοχεύει στο να αναδείξει τον αντίκτυπο του κορονοϊού στα μουσεία και τους τρόπους με τους οποίους τα ιδρύματα αντέδρασαν και προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες. Η έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις των 193 κρατών που είναι μέλη στην UNESCO, και επιπλέον 11 συνεργαζόμενων κρατών.

Τόσο η UNESCO, όσο και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, θα ανακοινώσουν σύντομα, μέτρα στήριξης των μουσείων, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις στα μουσεία των ΗΠΑ

Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των μουσείων παγκοσμίως, περίπου 95.000 σε νούμερο, αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, λόγω της πανδημίας. Οι οικονομικές επιπτώσεις από αυτό, φυσικά, είναι καταστροφικές. Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Ένωση των Μουσείων υπολόγισε, ότι τα κλειστά μουσεία στις ΗΠΑ χάνουν καθημερινά, περίπου 33 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της ΜΚΟ «Americans for the Arts», οι τέχνες και ο πολιτισμικός τομέας στις ΗΠΑ έχει χάσει μέχρι στιγμής, 5.5 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, λόγω της πανδημίας.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων

«Γνωρίζουμε πλήρως και πιστεύουμε στην ικανότητα των επαγγελματιών των μουσείων, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία του COVID-19 », δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣΜ, Suay Aksoy. «Ωστόσο, τα μουσεία δεν μπορούν να επιβιώσουν από μόνα τους χωρίς την υποστήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν ταμεία έκτακτης ανάγκης και να θεσπιστούν πολιτικές για την προστασία των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων με επισφαλείς συμβάσεις», ανέφερε.

Μια σημαντική αποκάλυψη της έρευνας

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Αφρικής, στο Cape Town

Η έρευνα επίσης, αποκάλυψε ότι στην Αφρική και στα αναπτυσσόμενα κράτη μικρών νήσων, όπως της Καραϊβικής, ή σε Περιοχές του Ειρηνικού, μόλις το 5% των μουσείων, μπόρεσε να προσφέρει online περιεχόμενο.

«Τα μουσεία διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανθεκτικότητα των κοινωνιών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO, Audrey Azoulay. «Πρέπει να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση και να τους κρατήσουμε σε επαφή με το κοινό τους. Αυτή η πανδημία μας υπενθυμίζει επίσης ότι το ήμισυ της ανθρωπότητας δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες. Πρέπει να εργαστούμε για την πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους, ειδικά για τους πιο ευάλωτους και απομονωμένους ».

Συνεδρίες της UNESCO για στήριξη των μουσείων

Κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι

Η UNESCO ανακοίνωσε πρόσφατα, το ξεκίνημα μιας σειράς συζητήσεων με ειδικούς, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μουσεία την εποχή του κορονοϊού. Οι τρεις πρώτες συνεδρίες θα επικεντρώνονται στην Ιβηρο-αμερικανική περιοχή και θα συζητηθούν τρόποι στήριξης των μουσείων και του προσωπικού τους.

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των μουσείων παγκοσμίως, έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2012, σε περίπου 95.000 οργανισμούς. Μόλις το 1.5% των μουσείων, όμως, βρίσκονται στην Αφρική και στα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη.

Πληροφορίες από το Hyperallergic.com

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b