MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πέντε επικεφαλής φορέων στέλνουν μήνυμα για τον Πολιτισμό

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Πολιτισμού, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, πέντε επικεφαλής πολιτιστικών θεσμών αιχμής απευθύνουν μήνυμα για τις αξίες του πολιτισμού, τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του.

author-image Στέλλα Χαραμή

Ελίζ Ζαλαντό: Ο πολιτισμός δεν είναι αγαθό πολυτελείας, αλλά είδος πρώτης ανάγκης

Η Ελίζ Ζαλαντό, είναι Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο πολιτισμός δεν είναι αγαθό πολυτελείας, αλλά είδος πρώτης ανάγκης. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο πολιτισμός μας βοήθησε τους δύο αυτούς μήνες της καραντίνας. Ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, βιβλία, εικονικές εκθέσεις, σεμινάρια, προκλήσεις κάθε είδους, καταναλώθηκαν από ένα κοινό που διψούσε για πολιτισμό σε οποιαδήποτε μορφή, ψηφιακή ή αναλογική.

Η ευθύνη μας, ως φεστιβάλ, είναι διπλή: Τόσο απέναντι στους κινηματογραφιστές όσο και απέναντι στο κοινό.

Καθώς ήμασταν το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο που βίωσε τις συνέπειες του Covid-19, ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόκληση γρήγορα, υλοποιώντας διαδικτυακά τις δράσεις της Αγοράς και παρέχοντας στήριξη στους κινηματογραφιστές. Επίσης, αναθέσαμε σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες να γυρίσουν μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κρατήσουν τη φλόγα της δημιουργίας ζωντανή. Το επόμενο βήμα είναι το 22ο online Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Περισσότερες από 210 ταινίες και live συζητήσεις είναι διαθέσιμες δωρεάν στο διαδίκτυο έως και τις 28 Μαΐου.

Κανείς δεν ξέρει, τί θα φέρει η επόμενη μέρα. Η πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε, αλλάζει τον τρόπο ζωής μας. Αλλάζει επίσης τον τομέα του κινηματογράφου: Την παραγωγή ταινιών, τις αίθουσες, τους διανομείς, τις πλατφόρμες, τα φεστιβάλ, τα μεγάλα στούντιο, τις μικρές ανεξάρτητες εταιρίες. Ξημερώνει ένα αβέβαιο αύριο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή των νέων προκλήσεων. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε ο κόσμος που θα ανατείλει την επόμενη μέρα να χαρακτηρίζεται από σεβασμό απέναντι στην καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμικό πλουραλισμό.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b