MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Πέντε επικεφαλής φορέων στέλνουν μήνυμα για τον Πολιτισμό

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Πολιτισμού, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, πέντε επικεφαλής πολιτιστικών θεσμών αιχμής απευθύνουν μήνυμα για τις αξίες του πολιτισμού, τη στήριξη του χώρου και των ανθρώπων του.

author-image Στέλλα Χαραμή

Σήμερα, θα γίνονταν πρόβες. Τα θέατρα θα ήταν γεμάτα από ηθοποιούς. Οι σκηνές γεμάτες από μουσικούς και τραγουδιστές. Οι φωτιστές και οι ηχολήπτες θα στέκονταν μπροστά από τις κονσόλες τους. Οι ενδυματολόγοι θα δούλευαν τις λεπτομέρειες στα κοστούμια μαζί με τις μοδίστρες. Οι ταμίες θα έκοβαν εισιτήρια. Οι ταξιθέτες θα στέκονταν στο πάνω μέρος των διαδρόμων. Οι φωτογράφοι θα έκαναν λήψεις της γενικής πρόβας. Σήμερα, Ημέρα του Πολιτισμού.

Αλλά σήμερα τίποτ’ από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Σήμερα, οι άνθρωποι του Πολιτισμού είναι στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι. Μια τέτοια μέρα, ο Πολιτισμός παύει να είναι μια αφηρημένη, απροσδιόριστη – μέσα στην συνθετότητα της – έννοια. Και έχει πρόσωπο και ταυτότητα· στην οποία απευθύνονται πέντε επικεφαλής πολιτιστικών θεσμών αιχμής.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η Ελίζ Ζαλαντό, η Λίντα Καπετανέα, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και ο Γιάννης Βακαρέλης στέλνουν μήνυμα για τον Πολιτισμό. Στέλνουν μήνυμα στους ανθρώπους του.

Κατερίνα Ευαγγελάτου: Μια κοινωνία χωρίς Τέχνη και στοχασμό είναι απάνθρωπη και επικίνδυνη

H Κατερίνα Ευαγγελάτου, είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μας πνίγει μια αδυσώπητη πραγματικότητα που αποκλείει τον πυρήνα της ζωντανής Τέχνης-την επικοινωνία, το άγγιγμα, τους θεατές μας. Βαδίζουμε πάνω στην κινούμενη άμμο που μας έστρωσε η πανδημία, κουβαλώντας πάνω μας πληγές και λάθη του παρελθόντος.

Είναι η στιγμή για εμάς τους καλλιτέχνες να γίνουμε πιο επινοητικοί, πιο πνευματικοί, πιο ενωτικοί, χωρίς όμως να θυσιάσουμε την ελευθερία της Τέχνης μας.

Είναι επίσης η στιγμή – σε παγκόσμιο επίπεδο – να στηριχθούν οι άνθρωποι της Τέχνης με έργα οραματικά και πράξεις γενναιόδωρες. Μια κοινωνία χωρίς Τέχνη και στοχασμό είναι απάνθρωπη και επικίνδυνη.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b