MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PET STORIES

Φίλοι για μια ζωή: Ο Θάνος Τοκάκης πιστεύει πως τα ζώα είναι οικογένεια

‘Ανθρωποι που εκτιμούμε για το ταλέντο τους μας κάνουν να τους εκτιμήσουμε διπλά: Αφηγούμενοι πως έβαλαν στη ζωή τους σκύλους και γάτες, ζώα συντροφιάς, και τους επέτρεψαν να την αλλάξουν ολοκληρωτικά. Προς το καλύτερο, εννοείται. Γιατί ο πολιτισμός (κι) εκεί φαίνεται.

Monopoli Team | 25.04.2020

Οι μισές δημοσιεύσεις στο timeline του είναι αγγελίες. Αγγελίες για υιοθεσίες κουταβιών που εγκαταλείφθηκαν. Και ψάχνουν σπίτι. Δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβεις ότι ο Θάνος Τοκάκης είναι από αυτούς που θεωρούν τα ζώα οικογένεια. Η σωστή οικογενειακή σύνθεση περιλαμβάνει κατοικίδια. Σκύλο, γάτα, κουνέλι. Και καναρίνι. Πολλές φορές, στο πατρικό του συνυπήρχαν όλα τα παραπάνω. Τώρα, την καρδιά του την έχει κλέψει μια μικρούλα, μια τοσοδούλα: Η Κάντι.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν μετά·

αφού προηγουμένως εκείνος είχε συναντήσει το κορίτσι της ζωής του – την Βίκυ Παπαδοπούλου. Την έλεγαν Κάντι, ήταν ήδη επτά χρονών. Ξανθιά, μικρόσωμη, χαριτωμένη και πολύ χαδιάρα. Το μοναδικό “ελάττωμα” που είχε να της προσάψει είναι πως «ροχαλίζει· ροχαλίζει σαν οικοδόμος. Κλείνουμε την ενδιάμεση πόρτα για να μην ακούγεται, αλλά και πάλι». Η Κάντι ήταν το σκυλί της Βίκυς.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα,

ο Θάνος Τοκάκης δηλώνει ευγνώμων που υπάρχει η Κάντι στη ζωή του, αυτή η μίνι πεκινουά σκυλίτσα, ένα πλάσμα τσέπης – ζυγίζει μόνο 4 κιλά.

Στο ενδιάμεσο, η σχέση τους έχει περάσει από πολλές φάσεις:

«Κάποτε ήταν πατρική, άλλοτε ερωτική ακόμα και ανταγωνιστική αλλά νομίζω πως πλέον έχει επέλθει μια ισορροπία. Είμαι πια σίγουρος ότι τέτοια ανιδιοτελή αγάπη δεν βρίσκεις πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ζώα. Αυτή την αυθόρμητη, χωρίς δεύτερη, σκέψη αγάπη. Που ναι, μπορεί να περνάει από το στομάχι, να φιλτράρεται από το ένστικτο της επιβίωσης αλλά αυτό την κάνει ακόμα πιο αγνή, γιατί έχει κάτι το ζωώδες».

Ο Θάνος ήταν τυχερός.

Δεν άργησε να διαπιστώσει πόσο πολύτιμη είναι η επαφή με τα ζώα. Παρότι δε, ξεκίνησε «πιο ανορθόδοξα», όπως λέει. Ως παιδί μεγάλωσε με κουνέλια, καναρίνια, γάτες κι έπρεπε να ενηλικιωθεί για να υιοθετήσει σκύλο. «Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που μυείται στην σχέση με τα ζώα, ό,τι ζώο κι αν είναι αυτό, και παύει να την αναζητάει. Δεν μπορείς ν’ αρνηθείς αυτό το δέσιμο. Είναι κάτι το, σχεδόν, μεταφυσικό. Ο πατέρας μου, ας πούμε, στην αρχή δεν ήθελε καθόλου ζώα στο σπίτι. ‘Ηταν, εντελώς, αρνητικός. Του πήρε δύο μήνες για να γίνει ο πιο μεγάλος οπαδός της φιλοζωϊας στην οικογένεια μας!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦίλοι για μια ζωή: Η Βίκυ Βολιώτη νοιαζόταν πάντα για τ’ αδέσποτα12.09.2018

Πιστεύει πια ακράδαντα πως όποιος δεν δοκιμάσει να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο

«χάνει τη μισή ευτυχία της συνύπαρξης που μπορεί να εισπράξει στη ζωή του. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Και χώρο βρίσκεις και χρόνο. Δεν χρειάζεται να κάνεις θυσίες για ένα ζώο, το ζώο κάνει θυσίες για σένα. Κάποτε ένα φίλος μου – που έχει δυο μεγαλόσωμα σκυλιά – μου είχε πει πως δεν τον νοιάζει ότι δεν θα πάει διακοπές το καλοκαίρι. Τα σκυλιά είναι κομμάτι της οικογένειας του, μου είπε. Προτιμούσε να μείνει μ’ αυτά. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του».

Τελευταία, η δική του οικογένεια, η Βίκυ, η Κάντι κι εκείνος περνούν πολύ χρόνο μαζί.

Η πανδημία, βλέπεις. Τελευταία, οι τρεις τους επισκέπτονται συχνά το κτήμα Συγγρού για περίπατο· είναι η αγαπημένη βόλτα της Κάντι που δεν σταματάει να τρέχει μέσα στους ανθισμένους κήπους. Κάντι Κάντι ή κάτι τέτοιο.

Μια βόλτα μαζί της είναι σαν ένα δροσερό αεράκι να φυσάει μέσα στο κεφάλι του.

Κάπως έτσι περιγράφει ο Θάνος Τοκάκης τις στιγμές της ημέρας που η μικροσκοπική σκυλίτσα τον οδηγεί σε διαλείμματα σχετικής ελευθερίας. Αλλά και μέσα στο σπίτι, τα συναισθήματα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα. ‘Οσο ο Θάνος ετοιμάζει το νέο (παρθενικό) του σενάριο για τον κινηματογράφο – την ιστορία ενός 35αρη ηθοποιού που είναι πεπεισμένος ότι παίζοντας τον καλύτερο ‘Αμλετ που έγινε ποτέ θ’ αλλάξει τον κόσμο – η Κάντι χουζουρεύει ναζιάρικα στα πόδια του. «’Εμπνευση και χαλάρωση μαζί» λέει. Είναι οι φορές που εύχεται η Κάντι να ζήσει 30 χρόνια.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b