MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Πάμε μια βόλτα στα κτήρια – μνημεία της Αθήνας;

Καθημερινή αρχιτεκτονική περιήγηση στην πόλη; Με περιοστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω πανδημίας; Κι όμως, ναι. Να τι προτείνει η facebook ομάδα «Κάθε μέρα κι ένα σπίτι γιατί μένουμε σπίτι» με την υπογραφή της Monumenta.

Monopoli Team

Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

photο: Monumenta

Συνεχίζουμε στη γειτονιά του Μουσείου, στη συμβολή των οδών Σκαραμαγκά και Πατησίων 61, εκεί που βρίσκεται η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο. Ήταν το 1925 όταν ο Σ. Παπαλεονάρδου ανέθεσε στην κατασκευαστική εταιρία «Μπετόν Αρμέ» την ανοικοδόμηση της πολυκατοικίας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη. Την κατασκευή επέβλεψε ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Δρακόπουλος. Η αρχιτέκτων Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ γράφει χαρακτηριστικά για τις μεσοπολεμικές πολυκατοικίες που σχεδίασε ο Κώστας Κιτσίκης: «Στον Κιτσίκη οφείλουμε ορισμένες από τις πρώτες μεσοπολεμικές πολυκατοικίες της πρωτεύουσας σε εκλεκτικιστικό ή νεωτερικό ύφος (Art Deco), οι οποίες αποτελούν μια ορθολογική προσαρμογή της γερμανικής, κυρίως, τυπολογίας στα αθηναϊκά δεδομένα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχείο της εταιρίας «Εργοληπτική» που ενσωμάτωσε την εταιρία «Μπετόν Αρμέ» (Αρχείο συλλέκτη Γιάννη Λάμπρου) έχουν βρεθεί δεκάδες σχέδια του κτηρίου που δείχνουν αναλυτικά την κατασκευή του κτηρίου από μπετόν αρμέ. Η πολυκατοικία Παπαλεονάρδου είναι γνωστή γιατί έζησε σε ένα από τα διαμερίσματά της η Μαρία Κάλλας, το διάστημα 1937-1945.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b