MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Φουλ οι μηχανές για το καλοκαιρινό Plissken

Φουλ οι μηχανές για το φετινό Plissken, το φεστιβάλ που φέρνει στην πολη τον ήχο της εποχής σε διαφορετικά είδη και στιλ, πέρα από είδη και στιλ, σε επαφή με τις εξελίξεις και τις τάσεις της μουσικής.

Φωτογραφια από το περσινό Plissken, ©️ Πάνος Γεωργίου
author-image Μαρία Μαρκουλή

Με ένα γερό line up που ενώνει στις σκηνές του Orbital, Chromatics, Bicep και Τodd Terje και πολλούς άλλους, το διήμερο 13 – 14 Ιουνίου παίρνει θέση κεντρική στο φετινό, ηχηρό όπως δείχνει ήδη, συναυλιακό καλοκαίρι. Επίσης, φέρνει και τους 100 Gecs!

Μακριά ακόμη από την τελική ευθεία (ας μπει έστω κάπως η άνοιξη για να βρεθούμε εκεί) περισσότερα ονόματα ανακοινώνονται στο Plissken-ικό line up. Aπο φουτουριστικά dub ως houso / disco και electro funk ως synthpop κινηματογραφικής υφής ονόματα – μην κολλάμε.

Η Ruth Radelet, τραγουδίστρια και πρόσωπο των Chromatics

Chromatics

Οι Chromatics θα μεταφέρουν στην Τεχνόπολη σκηνικό David Lynch, γιατί και να θέλουν να μην το κάνουν, τα τραγούδια του πολύ καλού τους Closer to Grey άλμπουμ τους (εξώφυλλο –παραπομπή στα Ιταλικά giallo films) είναι σα να βγαίνουν από το club της σειράς Twin Peaks (όσοι το έχουν δει καταλαβαίνουν, όσοι όχι- εμπιστευτείτε μας).

Το πολυσυζητημένο και ανερχόμενο δίδυμο Bicep

Bicep

Οι καινούργιες παραγωγές στη house / tech house/ disco /σκηνής – έτσι όπως εξελίσσεται- μας κάνουν να επανεκτιμήσουμε πράγματα. Και θα έχει ενδιαφέρον να δουμε τους Bicep λάιβ, με προτάσεις. Θα είναι και fun.

Ο κορυφαίος Νορβηγός DJ Todd Terje

Τοdd Terje

O Νορβηγός. Ευφάνταστος, ηλεκτρονικός (ρετρο/φουτουριστικός) και μάλλον απρόβλεπτος ο καλλιτέχνης μας. Οι παλιοί θα θυμηθούμε και ιστορίες με τον Todd Terry (φόρος τιμής, το όνομα του Νορβηγού, που ταρακούνησε το house από τα θεμέλια του).

To θρυλικό δίδυμο της ηλεκτρονικής dance σκηνής Orbital

Orbital

Και Orbital το δίχως άλλο. Για να βουτήξουμε στα βάθη της electronica και του rave (ως τα 90ς θα φτάσουμε) και θα βγούμε στην επιφάνεια με τους αδελφούς Ηartnoll –τους Orbital δηλαδή- σε νέες περιπέτειες. Αφου όπως διαπιστώσαμε _στο προσφατο σχετικά άλμπουμ τους: Μonsters Exist. To νου μας.

Οι ανατρεπτικοί 100 Gecs

100 Gecs

Προσέξτε τώρα. Είχαμε εξελίξεις όπως ήδη σας είπαμε. Το διήμερο γεμίζει και με άλλους εκλεκτούς και για διαφορετικά μουσικά γούστα. Για αυτούς που μιλάμε τώρα, γι’ αυτούς που θα μιλάμε μετά. Στο Plissken και οι 100 Gecs, το ντουέτο από την Αμερική. Προετοιμαστείτε για εμπειρία. Με το άλμπουμ τους 100 Gecs τάραξαν φέτος τα πράγματα. Διαφερετικά είδη, αναφορές, αστραπές/βροντές/θόρυβος/ τζαζ/παρεκτροπές/ μπρέικς/τάκλιν, αλλαγές σε ρυθμό καταιγιστικό, δέκα κομμάτια, συνολική διάρκεια 23 λεπτά. Νew York Times και Guardian, το είχαν στα καλύτερα άλπουμ της χρονιάς που πέρασε. Ήταν το ντεμπούτο τους. Εκανε διαφορά.

Η Park Hye Jin από την Κορεά στην σκηνή του Plissken

Έρχονται επίσης στο Plissken

Η Park Hye Jin από την Κορέα (και το Λονδίνο) με ψυχεδελικό, συχνά dreamy, ενίοτε urban –house. Ποπ και beats και breaks με κοινό παρονομαστή το punk αφου εκτος από τους 100 Gecs, θα δούμε και KΟΚΟΚΟ!, την κολεκτίβα από την Δημοκρατία του Congo (άκου κιθάρες!).

Ο Νεοϋορκέζος Baltra θα εμφανιστει επίσης στο Plissken Festival

«Παίζει» και η αγωνιστική/ακτιβιστική power pop της παραγωγού/ μουσικού Angel-Ho, από την πολύ ενδιαφέρουσα σκηνή της Νότιας Αφρικής, ο Νεοϋορκέζος Baltra με electronica και στυλ (κι ένα φρέσκο single το You Give me Love στο https://soundcloud.com/baltra).

Θα δούμε και τους Desire (αφού άλλωστε ο Johnny Jewel θα είναι εδώ με τους Chromatics), την Dorian Electra– μουσικό και performance artist. Εδώ και οι δυο performance artist με το όνομα Faka που ενώνουν ήχο, εικόνα, λογοτεχνία, βίντεο, φωτογραφία στη δική τους αισθητική και τις δικές τους δημιουργίες.

Η Dina είναι μια από τα πιο φρέσκα ονόματα της techno αυτή τη στιγμή

Ο Λονδρέζος Poté με ίχνη από dub & reggae στην ηλεκτρονική του πρόταση και οι Pelada με την dance θέση τους κάπου ανάμεσα σε Σικάγο, Ντιτρόιτ και τη σωστή underground βάση. Από τα ονόματα που ακούγονται τελευταία και Αιγύπτια της techno σκηνής Dina.

Και άλλοι θα μοιραστούν το διήμερο στο Γκάζι, καθώς το Φεστιβάλ δεν ησυχάζει… Κρατάω πάντς σαν κανόνα από όλα αυτά τα χρόνια της live ζωής, πως ένα φεστιβάλ είναι περισσότερο από το άθροισμα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Και όπου, όπως εδώ στο Plissken, τηρείται αυτό, δίνω έξτρα πόντους. ΄

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Plissken, 13 και 14 Ιουνίου στην Τεχνόπολη. http://www.plisskenfestival.gr/

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b