MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιάννης Σαρακατσάνης: Στο φετινό Bob Theatre πρωταγωνιστής είναι ο θεατής

Το Bob Theatre Festival, το πιο νεανικό και ανατρεπτικό θεατρικό φεστιβάλ επιστρέφει για 12η χρονιά μ’ ένα ανανεωμένο πρόγραμμα και πολλές καινοτομίες.

Monopoli Team

Το Bob Theatre Festival φιλοξενείται φέτος στο Θέατρο Κιβωτός, από τις 10 έως τις 16 Ιουνίου 2019 και μας υπόσχεται πολλές εκπλήξεις. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, από τα ιδρυτικά μέλη του φεστιβάλ, μάς εξηγεί τι νέο θα δούμε φέτος.

Εκτός από αλλαγή έδρας τι άλλο διαφορετικό έχει το πρόγραμμα του φετινού Bob Festival;

Φέτος πρωταγωνιστής είναι ο θεατής! Έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα με θεατρικές εμπειρίες όπου ο θεατής θα συμμετέχει ενεργά! Θα γίνει “παίκτης” στο “Game of Prawns” και θα συναγωνιστεί τους υπόλοιπους θεατές, σε τρελά παιχνίδια πάνω στη σκηνή! Θα γίνει “εξερευνητής” στο “Finding ΝΩΕ” αναζητώντας τα χνάρια των χαμένων ζώων της Κιβωτού στα πάρκα του Κεραμεικού. Θα γίνει “σταρ” στο lip sync battle, ξεδιπλώνοντας τη σκηνική του παρουσία. Και, τέλος θα γίνει κριτής, αποφασίζοντας για το μέλλον του Ελληνικού θεάτρου στο διαγωνισμό νεανικών ομάδων Scratch Night.

Θέλουμε να προσεγγίσουμε θεατές που δεν πάνε θέατρο, που ενδεχομένως του έχουν γυρίσει την πλάτη και το “φοβούνται”

Η ιδέα των παιχνιδιών με τη συμμετοχή των θεατών πώς προέκυψε;

Από το 2005 που ξεκινήσαμε, ως ομάδα AbOvo, χρησιμοποιούμε τη διάδραση στις παραστάσεις μας. Έχουμε δει την αγάπη που έχει ο Έλληνας θεατής για αυτήν και θέλουμε να την εξερευνήσουμε περαιτέρω. Το πιο σημαντικό στοιχείο που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι, όταν ο θεατής νιώθει πως συμμετέχει, τότε παύει να είναι θεατής! Εκείνη τη στιγμή φεύγει η οποιαδήποτε κριτική διάθεση που μπορεί να έχει και αφήνεται να παρασυρθεί από το θέαμα. Σταματάει να κοιτάζει υποκριτικές και σκηνοθεσίες και αρχίζει να ενδιαφέρεται για την ιστορία, για την περιπέτεια, για τους ήρωες και για τα νοήματα.

«Ενισχυτική Διδασκαλία» μια παράσταση μετά μουσικής με τη Νατάσα Εξηνταβελώνη

Δηλαδή τα θεατρικά «παιχνίδια» ενηλίκων είναι η νέα σας πρόταση;

Το “gamification” είναι μια παγκόσμια τάση που εφαρμόζεται σε πάρα πολλούς τομείς, από την εκπαίδευση και την ξενάγηση μέχρι την τέχνη και την πολιτική. Όταν παίζουμε ένα παιχνίδι “επενδύουμε” πολύ περισσότερο από ό,τι αν βλέπουμε ένα θέαμα. Με αυτόν τον τρόπο ακούμε καλύτερα, προσέχουμε λεπτομέρειες και βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί. Εμείς λοιπόν θέλουμε να προσεγγίσουμε θεατές που δεν πάνε θέατρο, που ενδεχομένως του έχουν γυρίσει την πλάτη και το “φοβούνται”. Προτείνουμε λοιπόν μια νέα προσέγγιση. Η ιδέα του παιχνιδιού υπόσχεται ψυχαγωγία! Ο θεατής έρχεται για να λύσει γρίφους, για να βρει δολοφόνους, για να αποφασίσει τη συνέχεια της ιστορίας, είτε κάτω είτε πάνω στη σκηνή. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται εγκεφαλικά και σωματικά και, αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, φεύγει από το θέατρο έχοντας βιώσει μια πληρέστερη εμπειρία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈρχεται το 12ο Bob Theatre Festival12.09.2018

Θεωρείτε ότι πλέον το κοινό είναι πιο ώριμο και δεκτικό στο να συμμετάσχει ενεργά και να εκτεθεί σε μια παράσταση;

Κανείς δεν θα εκτεθεί διότι αυτό στο οποίο θα συμμετέχουν οι θεατές δεν είναι “παράσταση” αλλά παιχνίδι. Όλοι μας στο Bob Theatre Festival έχουμε εμπειρία διαδραστικών θεαμάτων και παιχνιδιών και ξέρουμε πολύ καλά να καθοδηγήσουμε τον θεατή έτσι ώστε να δώσει ακριβώς αυτό που θέλει και τίποτα παραπάνω. Το περιβάλλον μας είναι ασφαλές και ο θεατής θα νιώθει ό,τι παίζει, ας πούμε, ένα μεγάλο επιτραπέζιο!

Ο Bob είναι ένας εργάτης που χτίζει και κατασκευάζει σε ένα παιχνιδιάρικο περιβάλλον και έτσι είναι και το θέατρο που θέλουμε να κάνουμε: μια σκληρή αλλά παιχνιδιάρικη δουλειά!

Ποιο είναι το κοινό που έρχεται κάθε χρόνο στο Bob;

Το κοινό μας είναι νεανικό, πρωτίστως 25-32 και, αμέσως μετά, 18-25. Έχουμε μεγάλο ποσοστό νέων με κάποιο πτυχίο και εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό μεταπτυχιακών! Παρ όλη την καλλιέργεια όμως έχουμε παρατηρήσει μεγάλη διάθεση για ξεφάντωμα, κρίνοντας από την ξέφρενη συμπεριφορά τους στα πάρτι μας.

Παράσταση «Τα Καβουράκια» από την ομάδα peach of art

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον διαγωνισμό Scratch Night, πώς θα ψηφίσουν οι θεατές και ποια είναι τα κριτήρια ανάδειξης του νικητή;

Φέτος έχουμε 14 ομάδες που θα διαγωνιστούν σε δύο προκριματικούς των 7. Ο θεατής, με το εισιτήριό του, βλέπει όλες τις ομάδες του προκριματικού και ψηφίζει, αμέσως μετά το τέλος της κάθε μίας, ρίχνοντας την ψήφο στις χαρακτηριστικές μας απόχες. Οι τρεις πρώτες ομάδες, σε ψήφους, από τον κάθε προκριματικό περνάνε στον τελικό και εκεί τις ακολουθούν και δύο ομάδες που θα επιλέξουμε εμείς. Στον τελικό ακολουθείται η ίδια διαδικασία όσον αφορά στις ψήφους. Ο νικητής βγαίνει κατά 1/3 από τις ψήφους του προκριματικού, κατά 1/3 από του τελικού και κατά 1/3 από την βαθμολογία της κριτικής επιτροπής. Εμείς, ως επιτροπή αναζητούμε καλές ιδέες, καλή εκτέλεση και επαγγελματισμό! Το βραβείο των 1.000€ έχει στόχο να βοηθήσει την ομάδα να προχωρήσει στη θεατρική αγορά και γι΄αυτό ψάχνουμε ομάδες που να έχουν προοπτική.

Εάν ο «Bob» ήταν τύπος πως θα τον περιγράφατε;

Έμπνευση για το όνομα του φεστιβάλ μας αποτέλεσε ο “Bob the Builder”. Πρόκειται για το ανθρωπάκι που πρωταγωνιστεί στην ομώνυμη σειρά κινουμένων σχεδίων. Αυτός ο Bob είναι ένας εργάτης που χτίζει και κατασκευάζει. Όλα αυτά όμως τα κάνει σε ένα παιχνιδιάρικο περιβάλλον. Έτσι είναι λοιπόν ο Bob και έτσι είναι και το θέατρο που θέλουμε να κάνουμε: μια σκληρή αλλά παιχνιδιάρικη δουλειά!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

12ο Bob Theatre Festival: 10 – 16 Ιουνίου 2019, Θέατρο Κιβωτός

Πρόγραμμα

  • «Game of Prawns» – Τρίτη 11 Ιουνίου @ 21:15
  • «Finding ΝΩΕ» – Τετάρτη 12 Ιουνίου @ 19:30
  • «Lip Sync Battle»- Παρασκευή 14 Ιουνίου @ 22:30
  • Διαγωνισμός Scratch Night (1ος προκριματικός: Πέμπτη 13 Ιουνίου 18:30  /  2ος προκριματικός: Παρασκευή 14 Ιουνίου 18:30 / Τελικός: Κυριακή 16 Ιουνίου, 18:00)
  • «Ενισχυτική Διδασκαλία» μια παράσταση μετά μουσικής με τη Νατάσα Εξηνταβελώνη – Δευτέρα 10 Ιουνίου, 21:00
  • «Τα Καβουράκια» από την ομάδα peach of art (Διαγωνισμός Scratch Night 2018) – Σάββατο 15 Ιουνίου, 19:30
  • «Αλάσκα» από την ομάδα Lorem Ipsum (Διαγωνισμός Scratch Night 2016) – Σάββατο 15 Ιουνίου, 21:15
Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b