MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μάιος 2019: Τα sos της πολιτιστικής ατζέντας του μήνα

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εικαστικές εκθέσεις που ξεχωρίζουν μέσα στο Μάιο εντός κι εκτός Αθήνας.

author-image Στέλλα Χαραμή

ΟΠΕΡΑ

Λαίδη Μάκβεθ στη Λυρική Σκηνή

Η σταρ του γαλλικού σινεμά Φανί Αρντάν επιστρέφει στην ΕΛΣ. Αυτή τη φορά από τη θέση της σκηνοθέτιδας καταπιάνεται με μια από τις διασημότερες όπερες του 20ού αιώνα – βασισμένη σε νουβέλα του Νικολάι Λέσκοφ – με την αριστουργηματική μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Η «Λαίδη Μάκβεθ» σχολιάζει τη θέση της γυναίκας στην επαρχιακή προεπαναστατική Ρωσία. Στο επίκεντρο της βρίσκεται η Κατερίνα Ισμαήλοβα, σύζυγος ενός ευκατάστατου εμπόρου, που καθώς πλήττει μέσα στο γάμο της, συνάπτει σχέση μ’ έναν από τους εργάτες του αγροκτήματός της∙ με απρόβλεπτες συνέπειες… Η Αρντάν σκηνοθετεί την Σβετλάνα Σοζντάτελεβα στον ομώνυμο ρόλο, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του διακεκριμένου Γερμανού σκηνογράφου Τομπίας Χοάιζελ και της βραβευμένης με ΄ Οσκαρ ενδυματολόγου Μιλένα Κανονέρο.
Πού Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Φάληρο
Πότε 12, 15, 17, 19 και 22 Μαΐου
Πόσο 15-90 ευρώ

ΧΟΡΟΣ

“Arc for dance Festival 11” στο θέατρο Κιβωτός


Το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ξεκινά τη δεύτερη δεκαετία δράσης στην Αθήνα και μάλιστα πολυφωνικά. Δίνει, δηλαδή, έμφαση τόσο στους διαφορετικούς ήχους που προτείνουν και εκπέμπουν τα σώματα που χορεύουν, όσο και στους τρόπους που προσλαμβάνουν τους ήχους αυτούς οι θεατές. Το φεστιβάλ φιλοξενεί οκτώ παραστάσεις έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα. Συμμετέχουν οι δημιουργοί: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ξένια Κογχυλάκη, Fouad Boussouf (Μαρόκο-Γαλλία), Στέφανος Μπίζας, Φώτης Νικολάου (Κύπρος), Ιωάννα Αντώναρου και Νατάσα Σαραντοπούλου, Flora Detraz (Πορτογαλία-Γαλλία).
Που Κιβωτός, Πειραιώς 131
Πότε 4- 26 Μαΐου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας

ΜΟΥΣΙΚΗ

Deus – The ideal crash, 20th anniversary στο Fuzz


Οι Deus, μια από τις πλέον ιδιαίτερες μπάντες της ευρωπαϊκής σκηνής των 90s επιστρέφει στην Αθήνα. Οι Βέλγοι cult indie-rockers, 20 χρόνια από την κυκλοφορία του σημαντικού τους άλμπουμ «The Ideal Crash», έρχονται στην πόλη για να το ερμηνεύσουν ολόκληρο αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιστροφή τους με το επερχόμενο 8ο άλμπουμ της καριέρας τους. Η συναυλία της Αθήνας θα κλείσει το πρώτο σκέλος της ανοιξιάτικης ευρωπαϊκής περιοδείας τους η οποία έχει σταθμεύσει σε 20 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις μεταξύ των οποίων η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, το Μιλάνο, η Βιέννη, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο.
Που Fuzz Club, Πατριάρχου Ιωακείμ 1 και Πειραιώς, Ταύρος
Πότε 31 Μαΐου
Πόσο 30 ευρώ (προπώληση) 33 ευρώ (ταμείο)

“Μήδεια” στο Μέγαρο


Δύο εμβληματικά έργα που σημάδεψαν την κλασική περίοδο της μουσικής παρουσιάζει η Καμεράτα. Ο δωρικός συμφωνικός ήχος του 18ου αιώνα μέσα από το ηχόχρωμα των οργάνων εποχής μας συστήνει το μονόπρακτο μελόδραμα του Τσέχου Γκέοργκ Μπέντα. Οι Μουσικοί της Καμεράτας πλαισιώνουν την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τη σπουδαιότερη σύγχρονη Μήδεια της ελληνικής σκηνής. Στη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας που συναποτελούν οι μουσικοί της Καμεράτας και η Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, θα βρεθεί ο Μάρκελος Χρυσικόπουλος.
Πού Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Πότε 8 Μαΐου
Πόσο 9-35 ευρώ

Active Member: Full Band


Μετά από 27 χρόνια ενεργούς δράσης, o B.D.Foxmoor και η Sadahzinia υπόσχονται να παρουσιάσουν το πιο δυναμικό και πλούσιο σε ηχοχρώματα live που έχουν δώσει ποτέ. Οι δυο τους δίνουν ραντεβού με το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σ’ ένα οδοιπορικό με πολύ γνωστά κομμάτια τους ενώ θα ερμηνεύσουν και κομμάτια που σπάνια έχουν ακουστεί στις συναυλίες τους. Αυτή τη φορά τους Active Member πάνω στη σκηνή θα συνοδεύσουν μουσικοί – κιθάρα, τσέλο, μαντολίνο, κοντραμπάσο, ακορντεόν, κρουστά – για να απογειώσουν τις επιτυχίες τους μ’ ένα πρωτόγνωρο τρόπο.
Πού & Πότε Piraeus 117 Academy, Αθήνα (10 Μαΐου) Μύλος club, Θεσσαλονίκη (18 Μαΐου)
Πόσο 10 ευρώ (προπώληση) 14 ευρώ (ταμείο)

Θάνος Μικρούτσικος – Σταυρός του Νότου/Γραμμές των οριζόντων


Με την πρώτη προγραμματισμένη συναυλία του αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, να έχει αναδειχθεί ήδη σε sold out πρώτη συναυλία του, ο σπουδαίος Θάνος Μικρούτσικος θα εμφανιστεί για δύο βραδιές στο Μέγαρο στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικά πορτρέτα». Ο μουσικοσυνθέτης – στον οποίο οφείλουμε τη γνωριμία μας με το Νίκο Καββαδία, τον ποιητή της θάλασσας και των ναυτικών – θα παρουσιάσει σε μια εξαιρετικά απαιτητική ενορχήστρωση τις δύο δισκογραφικές του δουλειές πάνω στο έργο του ποιητή σε μια παράσταση για τρεις φωνές, τρία πιάνα και πνευστά. Ερμηνεύουν οι Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου ενώ στο πιάνο θα βρεθούν οι Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος και ο ίδιος ο Μικρούτσικος. Στα πνευστά ο Θύμιος Παπαδόπουλος.
Πού Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Πότε 11 και 15 Μαΐου
Πόσο 12-45 ευρώ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Fast Forward Festival 6 στη Στέγη


Πώς ζούμε μαζί, αν και προερχόμαστε από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτιστικά υπόβαθρα; Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε στις σύγχρονες μητροπόλεις, να συνδιαλλαγούμε, να μιλήσουμε για ό,τι είναι ξένο, ανοίκειο, διαφορετικό; To Fast Forward Festival επιστρέφει για έκτη φορά στην πόλη με αυτά τα ερωτήματα. Πολυμορφικές και υβριδικές παραστάσεις, εγκαταστάσεις και περφόρμανς από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες που προκύπτουν μέσα από πολύμηνη συνεργασία με επιστήμονες και συλλογικότητες της πόλης, αλλά και έρευνα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, παρουσιάζονται στον αστικό ιστό σε μια προσπάθεια να εξελίξουν το διάλογο της συνύπαρξης.
Που Δράσεις εντός κι εκτός Στέγης
Πότε 6-19 Μαΐου
Πόσο 10 ευρώ (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν πολλές δράσεις με ελεύθερη είσοδο)

Big Bang Festival


Μουσικοί, μπάντες, καλλιτέχνες, παρελάσεις, πειράματα, κατασκευές, περφόρμανς και παραστάσεις προσκαλούν γονείς, βρέφη και παιδιά έως 12 ετών ν’ ανακαλύψουν τι σημαίνει μουσική. Το άκρως επιτυχημένο μουσικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην υπέροχη περιέργεια των παιδιών για τη μουσική συνεχίζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Αυτό το Μάιο το Big Bang μπαίνει στην κοιλιά μιας κιθάρας, τρίβει μπαλόνια και παράγει μουσική, οργανώνει μουσικές παρελάσεις.
Που Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Πότε 24-26 Μαΐου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος και εισιτήρια από 3-5 ευρώ

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

“Sight” στη Δήλο


Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου θα φιλοξενήσει φέτος για πρώτη φορά μια μοναδικής σύλληψης εικαστική εγκατάσταση από τον αναγνωρισμένο Βρετανό γλύπτη Antony Gormley – προϊόν σύμπραξης του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Ο αναγνωρισμένος Βρετανός και οι ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του θα «επαναποικίσουν» το νησί μετά από χιλιάδες χρόνια, στο πλαίσιο της έκθεσης «Sight», σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Οι 29 γλυπτές ανθρώπινες μορφές του Gormley (ανάμεσά τους και τέσσερα νέα έργα που του ανατέθηκαν ειδικά για την έκθεση) φιλοδοξούν να ‘αποκαταστήσουν’ την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.
Πού Αρχαιολογικός χώρος Δήλου και Μουσείου Δήλου
Πότε 2 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου
Πόσο Είσοδος ελεύθερη

“Η αγάπη είναι ένας σκύλος από την κόλαση” στο Μουσείο Φρυσίρα


Ο Τσαρλς Μπουκόφσκι ύμνησε το γυναικείο σώμα σε όλο το συγγραφικό του έργο και προσέγγισε τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων μέσα από ένα πρίσμα πάθους και τρέλας. Αντλώντας έμπνευση από τον τρόπο σκέψης του και με τον δανεισμένο τίτλο η νέα έκθεση του Μουσείου Φρυσίρα επιδιώκει να αναδείξει όλο το φάσμα του ερωτισμού της γυναικείας σάρκας. Το σώμα της γυναίκας, ως αντικείμενο του πόθου, απασχολούσε ανέκαθεν την τέχνη και έχει απεικονιστεί με όλους τους πιθανούς τρόπους σε κάθε εποχή. Σήμερα, 38 Έλληνες και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, με έργα της συλλογής του μουσείου, πραγματεύονται το θέμα του γυναικείου ερωτικού γυμνού, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο: Από τον ρεαλισμό έως την αφαίρεση και από τις πιο σύγχρονες εκφάνσεις μέχρι τις πιο προσωπικές μαρτυρίες.
Που Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3 & 7, Πλάκα.
Πότε 2 Μαΐου με 31 Δεκεμβρίου
Πόσο 6 ευρώ

Αλέκος Φασιανός-Βαγγέλης Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας, Ζωγραφική και ποίηση


Αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, καθώς και αντικείμενα από πηλό, μπρούτζο και γυαλί του μεγάλου μας ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, αποκαλύπτουν τη βαθιά του αναζήτηση για το ωραίο, μέσα από την ποιητική δύναμη της δημιουργίας και της άμεσης σχέσης του με τον ποιητικό κόσμο του Βαγγέλη Χρόνη. Για τριάντα χρόνια ο ποιητής και ο ζωγράφος εναλλάσσουν λέξεις και εικόνες επιτρέποντας για πρώτη φορά να παρουσιαστεί ο κόσμος της εποικοδομητικής τους συνεργασίας. Δύο εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες, όπου το έργο τους χαρακτηρίζεται από την ενότητα και τη συνέπεια του ύφους, αλλά και από τη μεγάλη τους αγάπη για την αρχαία ελληνική τέχνη σε μια συνάντηση. Το ανήσυχο ζωγραφικό ένστικτο και το πάθος του Φασιανού για την ποίηση τον οδήγησαν να μεταχειριστεί όλες τις τεχνικές και όλα τα μέσα για την απόδοση των οραμάτων του. Από την άλλη πλευρά ο αισθαντικός ποιητής Βαγγέλης Χρόνης, μέσα από τις ενότητες του έργου του «Ένα χωνάκι θλίψη», «Τα αγάλματα και οι ψυχές», «Η ευθύνη του Μαΐου», και «Το αρχαίο κεραμίδι» μεταξύ των άλλων, έχεις την αίσθηση ότι μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες για τον έρωτα και τη ζωή.
Που Ίδρυμα Βασίλης και Μαρίνα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Σύνταγμα
Πότε 15 Μαΐου – 29 Σεπτεμβρίου
Πόσο 7 ευρώ

Γιάννης Ψυχοπαίδης: “Αλφάβητο: 24 βιβλία / 24 Γράμματα” στον Πόρο


Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ‘επιστρέφει’ στον Πόρο και εγκαινιάζει την καλοκαιρινή εικαστική περίοδο στο νησί με την έκθεση «Αλφάβητο: 24 βιβλία / 24 Γράμματα». Στο πλαίσιο αυτής, η Γκαλερί Citronne παρουσιάζει 24 ισομεγέθη έργα-βιβλία, το καθένα των οποίων αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της ελληνικής Αλφαβήτου. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης ιχνογραφεί μια παράδοση χιλιετιών, την ελληνική γλώσσα και τα σύμβολά της. Η ζωγραφική ύλη του συνθέτει κόσμους αντίθετους, αλλά και συμπληρωματικούς· οικείους, αλλά και αγνώστους· κοντινούς, αλλά και απόμακρους· παραδοσιακούς, αλλά και πρωτόγνωρους.
Που Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, Πλατεία Κοριζή, Πόρος
Πότε 18 Μαΐου
Πόσο Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b