MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΛΙΣΤΑ

15+ παραστάσεις που πρέπει να δείτε μέχρι το Πάσχα

Η καθιερωμένη λίστα με τις παραστάσεις που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους τις επόμενες εβδομάδες και που δεν πρέπει να χάσετε.

author-image Στέλλα Χαραμή

Λίγο πριν το ημερολόγιο «δείξει» Κυριακή των Βαΐων και η χειμερινή θεατρική σεζόν σημάνει την επίσημη λήξη της – αφού υπάρχουν κι εκείνα τα θέατρα που λειτουργούν και μετά το χρονικό ορόσημο του Πάσχα – προτείνουμε 15 plus παραστάσεις που προλαβαίνετε να δείτε και, το κυριότερο, που δεν πρέπει να χάσετε.

Τους ζυγούς λύσατε

Η σατιρική μαεστρία του Βασίλη Παπαβασιλείου και η σκηνική του παρουσία στα όρια της διδασκαλίας αναδεικνύουν το τελευταίο του πολιτικό κείμενο. Σαρκαστικοί αυτοσχεδιασμοί πάνω στην ελληνική πραγματικότητα με ήρωα έναν πρώην τρόφιμο ιδρύματος που θέτει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και πράγματα δεν είναι συμπτωματική.
Που Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210- 3222464
Μέχρι πότε 31/3

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων

Η πρώτη απόπειρα της Κατερίνας Ευαγγελάτου σε καθαρόαιμη κωμωδία – και δη της κλίμακας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ – στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Ένα θεότρελο τσίρκο που αισθητικά ακροβατεί ανάμεσα στην κλοουνερί και το κουκλοθέατρο ενώ υφολογικά αντλεί από την commedia dell art και τη γαλλική φάρσα στοιχειοθετεί τη φόρμα διδασκαλίας της σκηνοθέτιδας που λειτουργεί τόσο άψογα, σε όλους τομείς, σαν ελβετικό ρολόι. Ο καλογυμνασμένος θίασος – που οφείλει πολλά στην κίνηση της Πατρίσιας Απέργη – προσφέρει στο σύνολο του απολαυστικότατες ερμηνείες με εξέχουσες των Ορφέα Αυγουστίδη, Νίκου Κουρή, Δήμητρας Βλαγκοπούλου και Αμαλίας Νίνου.
Που Θέατρο Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3 και Πλαταιών, Κεραμεικός, 2110132002 – 5
Μέχρι πότε 7/4

Απλή μετάβαση

Ένα απενοχοποιημένο μιούζικαλ για την κρίση και τη νεανική αβεβαιότητα στη ρευστότητα της Ευρώπης του μέλλοντος έχει φτιάξει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος πάνω σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη. Μια γόνιμη συνάντηση που καταλήγει σε ένα απολαυστικό όσο και καίριο σχολιαστικά αποτέλεσμα. Σε αυτό συμβάλλουν σαφώς και η πρωταγωνιστική ομάδα των Κωνσταντίνου Ασπιώτη, Μαρίζας Ρίζου, Χαράς Κεφαλά, Μαρίας Διακοπαναγιώτη, Φοίβου Ριμένα.
Που Εθνικό θέατρο, Νέα Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίου 22-24, 2105288100
Μέχρι πότε 14/4

Άνθρωποι και ποντίκια

Η παράσταση που έκανε το απομακρυσμένο, στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα, Cartel να βρεθεί στο κέντρο του αθηναϊκού θεατρικού ενδιαφέροντος. Το αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ σε μια εύστοχη… ελληνοποιημένη διασκευή από τη Σοφία Αδαμίδου και σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη κορυφώνεται σε μια παράσταση σπάνιας ποιότητας άγριου ρεαλισμού. Αφοπλιστικές, μέσα στην ωμότητα και την αληθοφάνεια, ερμηνείες καθηλώνουν τους θεατές σ’ ένα ανέβασμα με τα χαρακτηριστικά βιωματικής εμπειρίας.
Που Cartel, Αγίας Αννης & Μικέλης 4, Βοτανικός, 6939898258.
Μέχρι πότε 21/4

Η αρχή του Αρχιμήδη

Το αποκαλυπτικό, για την εποχή μας έργο του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μιρό περνάει στα σκηνοθετικά χέρια του Βασίλη Μαυρογεωργίου που με τη σειρά του αναδεικνύει αμφίπλευρα τα νοήματα του. Πίσω από μια κατηγορία για παιδοφιλία εδρεύει μια κοινωνία έτοιμη να κατασπαράξει το θύμα της, αθώο ή ένοχο. Στις μέρες μας η διατύπωση μιας κατηγορίας είναι αρκετή μας λέει ο Μιρό και ο Μιχάλης Συριόπουλος – άρτι ανακηρυχθείς ως ο νέος κάτοχος του βραβείου Χορν – αφομοιώνει με εσωτερικότητα και ακρίβεια τον απειλητικό κόσμο που διαμορφώνεται γύρω της.
Που Skrow- Αρχελάου 5, Παγκράτι, 210-7235842
Μέχρι πότε 21/4

Ο άσχημος

Ο Δημήτρης Λάλος επανασυστήνει την κωμική αλληγορία του Γερμανού Μάριους Φον Μάγιενμπεργκ που σατιρίζει σε βάθος την εμμονή του σύγχρονου ανθρώπου στην επιφάνεια, στην εξωτερική εμφάνιση και τα παρελκόμενα αυτής της στάσης ζωής. Ενδιαφέρουσα, μοντερνική προσέγγιση ενός έργου που ακροβατεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και τη σκοτεινή, δυστοπική φάρσα και απογειώνεται από τις ερμηνείες των Θανάση Δόβρη, Βάσως Καβαλιεράτου και Συμεών Τσακίρη.
Που Tempus Verum – Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι 210-3425170
Μέχρι πότε 21/4

Βόυτσεκ

Η εξοικείωση της Κατερίνας Ευαγγελάτου με το γερμανικό δραματολόγιο εκτονώνεται εδώ σε μια από τις πιο απαιτητικές περιπτώσεις του. Η υπαρξιακή τραγωδία του Μπύχνερ παρουσιάζεται κάτω από έναν άψογα οργανωμένο φορμαλισμό και μια εικαστική εντέλεια – παρότι θυσιάζει αναλυτικότερες συναισθηματικά ερμηνείες από τους Γιώργο Γάλλο, ‘Ελενα Μαυρίδου.
Που Δημοτικό Θέατρο Πειραιά- Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασιλέως Γεωργίου, Πειραιάς, 210 – 4143310-20
Μέχρι πότε 21/4

Βρικόλακες

Ο Δημήτρης Καραντζάς ξαναγυρίζει στον Ιψεν με μεγαλύτερη σιγουριά και αναδεικνύει τα αδιέξοδα του συντηρητισμού και του καθωσπρεπισμού κάθε εποχής σε μια πλήρη και μεστή παράσταση. Υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα και αξιομνημόνευτες ερμηνείες από τη Ρένη Πιττακή και τον Ακύλλα Καραζήση.
Που Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 210- 3222464
Μέχρι πότε 21/4

Βυσσινόκηπος

Ο πρώτος Τσέχωφ στο σκηνοθετικό ρεπερτόριο του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη φέρει τις ποιότητες του κλασικότροπου θεάτρου που ωστόσο και διεισδύει στην ανάγνωση του έργου μα και δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό σύμπαν. Κι επιπλέον, ένας θίασος αξιώσεων για να υποστηρίξει τις παραπάνω θέσεις: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Γιώργος Μπινιάρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Τάσος Δημητρόπουλος, Σίσσυ Τουμάση, Γιάννης Γιαννούλης.
Που Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, Κολωνάκι 2103612500
Μέχρι πότε 21/4

Γυάλινος κόσμος

Η παρθενική συνάντηση του Δημήτρη Καραντζά με την Μπέτυ Αρβανίτη αποδείχθηκε ευεργετική και για τους δύο. Αφενός γιατί ο πρώτος αποδεσμεύτηκε – εδώ το δοκίμασε για πρώτη φορά – από το φορμαλισμό δείχνοντας εμπιστοσύνη στο υλικό του (δραματουργικό και ανθρώπινο) κι αφετέρου γιατί η δεύτερη σαν να αφουγκράστηκε αυτή την ελευθερία κι έδωσε μια από τις πιο καλές ερμηνείες της τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως, η ερμηνεία που χαρακτηρίζει αμετάκλητα την παράσταση είναι αυτή του Χάρη Φραγκούλη πυρετικός και φορτισμένος σαν άλλος Τένεσι Γουίλιαμς. Ο «γυάλινος κόσμος» του δικαιώνεται πλήρως σε αυτό το ανέβασμα.
Που Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, 210-8838727
Μέχρι πότε 21/4

Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης

Το προφητικό αριστούργημα του Εντεν φον Χόρβατ ευτυχεί στα χέρια της Μαριάννα Κάλμπαρη. Μια ομάδα λαϊκών ανθρώπων της Βιέννης μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Αυστρο-Ούγγρου συγγραφέα για να γίνουν ο μεγεθυντικός φακός της μικροαστικής τάξης που θα ανδρώσει το Χίτλερ, θα υμνήσει τον Καθολικισμό και θα εκθέσει τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Ένας συνεκτικός θίασος – Κωνσταντίνα Τάκαλου, Νίκος Χατζόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Νίκος Αλεξίου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Χανακούλας – μεταδίδει με δυναμισμό και βαθιά μελαγχολία την ιστορική συνθήκη που μοιάζει να επανέρχεται αθόρυβα.
Που Θέατρο Τέχνης, Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, 210-3228706
Μέχρι πότε 21/4

Masterclass

Η υπέρβαση της Μαρίας Ναυπλιώτου – που από καιρό έχει μπει σε δρόμο μεγάλων ερμηνειών – απογειώνει το μονόλογο του Τέρενς ΜακΝάλι για τη Μαρία Κάλλας – υπό την καθοδήγηση του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Μια παράφορη, έμψυχη ερμηνεία  που λειαίνει τις υπόλοιπες αδυναμίες της παράστασης και τελικώς αναδεικνύεται σε προσωπικό άθλο.
Που Θέατρο Μικρό Χορν, Αμερικής 10,Κολωνάκι, 2118005141
Μέχρι πότε 21/4

Με λένε ΄Εμμα

Η Ελένη Σκότη συστήνει ένα άγνωστο στην ελληνική σκηνή έργο δια χειρός του, γνώριμου στα εδάφη μας, Ιρλανδού Τέρενς ΜακΝάλι. Και παρότι το έργο έχει ειδικό ενδιαφέρον – τον αγώνα μιας τοξικοεξαρτημένης κοπέλας να αποδράσει από τον εφιάλτη της χρήσης –ευτυχεί να έχει για πρωταγωνίστρια μια ηθοποιό που κλέβει την παράσταση. Η Μαίρη Μηνά σε μια πολλά υποσχόμενη ερμηνεία που παρασύρει το, κατά τα άλλα, έντιμο σκηνικό αποτέλεσμα.
Που Σύγχρονο θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι, 2103464380
Μέχρι πότε 21/4

Mύρτος

Η θεατροποίηση του μυθιστορήματος του Παύλου Μάτεσι έρχεται να προσθέσει μια ακόμα επιτυχή διαχείριση μη θεατρικού κειμένου από τους 4frontal. Ο Θανάσης Ζερίτης από τη θέση του σκηνοθέτη καθοδηγεί το ερμηνευτικό σχήμα των Χρηστίνα Γαρμπή, Σταύρου Γιαννουλάδη, Ευαγγελίας Καρακατσάνη, Γιώργου Κισσανδράκη, Χάρη Κρεμμύδα με αξιοσημείωτη ωριμότητα για να καταγράψει με πειστικότητα τα ήθη της κατοχικής ελληνικής επαρχίας.
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δώμα), Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 210-9212900
Μέχρι πότε 21/4

Φυλές

Το πρωτοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα έργο της Νίνα Ρέιν μπαίνει κάτω από τη σκηνοθετική ματιά του Τάκη Τζαμαργιά και φέρνει στο προσκήνιο τη μικρή σκηνή του Μεταξουργείου. Η ιστορία μιας, μεσοαστικής αλλά με υψηλή μόρφωση, οικογένειας στους κόλπους της οποίας μεγαλώνει ένα κωφό παιδί φωτίζει το πλέον ευαίσθητο θέμα της αναπηρίας και σχολιάζει την αναπόδραστη ανάγκη του ανήκειν. Ρεαλιστικό σκηνικό, αδροί χαρακτήρες και γόνιμο έδαφος να λάμψουν οι Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ελένη Μολέσκη.
Που Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, 210-5230267
Μέχρι πότε 21/4

Τα δάση στα γόνατα

Δεν είναι συμπτωματική η δημιουργική χημεία μεταξύ του Γιάννη Σκουρλέτη και του ΄Ακη Δήμου. Αυτή τη φορά ο δεύτερος εμπνέεται από τον «Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι και παραδίδει ένα ονειρικό τελετουργικό που ο πρώτος απογειώνει μέσα από την έντονη εικονοκλαστική του γραφή. Ένα υπέροχο τετράπτυχο ερμηνευτών αποτελούμενων από τους Αλέκο Συσσοβίτη, Ντένη Μακρή, Πηνελόπη Τσιλίκα και Γιώργο Κοψιδά.
Που Θέατρο του Νέου Κόσμου (Δώμα), Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 210-9212900
Μέχρι πότε 23/4

Ύψωμα 731

Το υβριδικό λεξιλόγιο του ΄Αρη Μπινιάρη – μεταξύ θεατρικής αφήγησης και μουσικού δραματοποιημένου γεγονότος – βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Ο αντιστασιακός άθλος των Ελλήνων στρατιωτών στο Τεπελένι κατά των ιταλικών δυνάμεων παίρνει τη φόρμα μιας πυρετικής ροκ συναυλίας που τρυπάει την καρδιά με τη δυναμική της. Ο ίδιος και ο Κωνσταντίνος Σεβδαλής ως frontmen σ’ αυτό ηλεκτρισμένο σκηνικό συμβάν.
Που Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας, 210-8210991
Μέχρι πότε 23/4

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b