MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο έρωτας στην εποχή του Tinder: Τι ψάχνουμε τελικά;

20 χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής, μας απαντούν

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Οι γνωριμίες, ο έρωτας, ακόμα και οι σχέσεις, έχουν αλλάξει πολύ στην εποχή του Ίντερνετ και των dating apps, αυτό είναι σίγουρο. Όταν μάλιστα, όλο και πιο συχνά ακούς το «Γνωριστήκαμε μέσω chat» από το «Γνωριστήκαμε τυχαία σε μια δημόσια υπηρεσία», τότε καταλαβαίνεις πως η εποχή του παραδοσιακού live flirting έχει αρχίσει σιγά σιγά να μας αποχαιρετά…Ή και όχι;

Επειδή λοιπόν την είχαμε την απορία αυτή και με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με ενήλικες έως 45 ετών και να μάθουμε τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τα διάφορα dating apps τόσο δημοφιλή. Ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστοτόπους γνωριμιών είναι και το Tinder.

Τι είναι το Tinder

H ονομασία του σημαίνει «προσάναμμα» και «έναυσμα» και αυτό ακριβώς κάνει. Πιο συγκεκριμένα, συλλέγει πληροφορίες για εσένα από το Facebook σου, όπως τις σελίδες που έχεις κάνει like και τις επαφές των φίλων σου, έπειτα εσύ επιλέγεις μερικές φωτογραφίες σου και μέσα σε πολύ λίγο χρόνο καταλήγεις να “χαζεύεις” άλλους χρήστες, εκείνους που σου εμφανίζει αν ταιριάζουν οι προτιμήσεις σας και αν έχετε κοινούς γνωστούς. Δηλαδή, όλα όσα σου δίνουν την ευκαιρία να σπάσεις τον πάγο. Και όλα αυτά εύκολα και γρήγορα, από τον καναπέ του σπιτιού σου.

Και πώς λειτουργεί αυτό; Σύμφωνα με τους ίδιους τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την δημιουργία του εν λόγω app, η λογική έχει ως εξής: Σύρε. Ταίριαξε. Μίλησε. Βγες ραντεβού.

Διασκεδαστικό όλο αυτό θα λέγαμε, αλλά πόσο «σοβαρά» άτομα για να βγεις ραντεβού μπορείς να γνωρίσεις μέσω internet;  «Σύρε δεξιά για να πεις σε κάποιον ότι σου αρέσει ή σύρε αριστερά για να τον απορρίψεις. Αν του αρέσεις κι εσύ, είναι ταίριασμα!». Κριντζάρεις λίγο, αλλά όταν βλέπεις τόσο κόσμο να κάνει χρήση δε μπορείς παρά να προβληματιστείς. Πού είναι το ενδιαφέρον πίσω από όλο αυτό; Το ότι γίνεται όλο αυτό χωρίς άγχος και χωρίς να φοβάσαι μια πιθανή απόρριψη παίζει τον ρόλο του; Ή ακόμα και το ότι δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή πώς είσαι, αλλά δίνεις έμφαση στην προσέγγιση αυτή καθ’ αυτή.

Εμείς ρωτάμε, οι χρήστες απαντούν

Ας μην κάνουμε υποθέσεις όμως. Μιλήσαμε με χρήστες και ζητήσαμε να μας εξηγήσουν τη σχέση τους με το δημοφιλές dating app. Και διαπιστώσαμε πως, ενώ το Tinder είναι γεμάτο από χρήστες, ελάχιστοι είναι αυτοί που παραδέχονται πως το χρησιμοποιούν. Και αυτό σε βάζει σε σκέψη…

Πόσα χρόνια εμπειρίας έχουν στο Tinder

Το Tinder πρωτοέκανε την εμφάνισή του το 2015. Στην ερώτηση που κάναμε σε 20 χρήστες για το πότε κατέβασαν για πρώτη φορά την εφαρμογή, η πιο συχνή απάντηση ήταν το 2017. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν 2 χρόνια εμπειρίας.

Τι ψάχνει τελικά ο κόσμος στο Tinder

Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι δεν ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά ακολουθούν τη μόδα της εποχής και θέλουν απλά να γνωρίσουν μια νέα δυνατότητα φλερτ. Υπάρχουν κι εκείνοι που το κατέβασαν από καθαρή περιέργεια, για απασχόληση, για γνωριμία με ενδιαφέροντα άτομα και τέλος – οι λιγότεροι – για σχέση ή για σεξ.

Mια πρώτη γνωριμία μέσω του app καταλήγει σε ραντεβού;

Μετά την πρώτη γνωριμία και κουβέντα τσατάροντας, οι χρήστες επιδιώκουν και μια γνωριμία face to face. Μας απαντούν πως μέσω της εφαρμογής έχουν βγει με έως και 7 άτομα.

Ωστόσο, από τον αριθμό αυτό ήταν λιγότερο αισιόδοξο το με πόσα άτομα ήταν πιο πιθανό να καταλήξει κάπου η – από κοντά – γνωριμία. Οι περισσότεροι απάντησαν με 1 – 2 άτομα.

Στα άδυτα του Tinder…

Το χειρότερο πράγμα που έχει ειπωθεί μέσω του app

Το χειρότερο πράγμα που έχει ειπωθεί μέσα από την ασφάλεια του «φλερτ του πληκτρολογίου», ήταν κάτι που επίσης μας ενδιέφερε να μάθουμε. Να δούμε κατά πόσο τα άτομα που υποτίθεται ενδιαφέρονται για γνωριμίες έχουν το τακτ ή την απαραίτητη ευγένεια.

Εδώ λοιπόν πήραμε διάφορες ενδιαφέρουσες απαντήσεις, όπως: «Θέλω να το κάνουμε στον δρόμο», «Στείλε μου γυμνή φωτογραφία», «Θα ήθελα να σε γνωρίσω καλύτερα, μου αρέσει να συναναστρέφομαι με χοντρούς, με κάνει να νιώθω καλύτερα για τον εαυτό μου», «Καλησπέρα είμαι ο Τάκης από το Ελ πάσο, μήπως θέλεις να στον περάσω;», «Είσαι ένα 7άρι» και άλλα τέτοιου τύπου, ενώ υπάρχουν πολλοί που μέσω της εφαρμογής προσπαθούν να σε πείσουν να πας στο σπίτι τους ή ψάχνουν συνοδούς με αμοιβή! Τα φαινόμενα, δε, των παντρεμένων και των «με σοβαρή σχέση», δεν αποτελούν και σπάνιο φαινόμενο στα άδυτα της εφαρμογής…

Το πιο παράξενο πράγμα που έχει συμβεί σε ραντεβού

Και περνάμε τώρα στα πιο παράξενα περιστατικά σε ραντεβού με άτομα που γνωρίστηκαν μέσω Tinder και εδώ όλοι είχαν κάτι να πουν! Από το να μην πάει κανείς από τους δύο τελικά στο ραντεβού χωρίς να ειδοποιήσει τον άλλον, να συναντήσουν τελικά άλλα πρόσωπα από εκείνα που περίμεναν να αντικρίσουν, να καταλήγει βασικό θέμα συζήτησης μια πρώην, το ραντεβού να δοθεί σε ένα τροχόσπιτο στο δάσος που ακούγεται μεν ριψοκίνδυνο αλλά κατέληξε καλά…

Ρομαντισμός και Tinder συνυπάρχουν;

Μάλλον αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με τους χρήστες. Η προσέγγιση μέσω ψεύτικου λογαριασμού από την άλλη πλευρά, αποτελεί συχνό φαινόμενο, σε ένα τέτοιο app γνωριμιών, αλλά ευτυχώς δεν έχει οδηγηθεί συχνά σε καταστάσεις εκτός ελέγχου.

Πόσο επιλεκτικός μπορεί να είναι κάποιος μέσω Tinder;

Αρκετά. Οι περισσότεροι χρήστες πριν κάνουν το βήμα να προτείνουν μια face to face γνωριμία θέλουν να είναι σίγουροι πως τουλάχιστον δεν πρόκειται για κάτι παρακινδυνευμένο ή θέλουν ο άλλος να πληροί κάποια κριτήρια που οι ίδιοι έχουν θέσει.

Πόσο εύκολα σκέφτεσαι να στείλεις πρώτος;

Σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης, πάντα αναρωτιέσαι ποιος θα μπει στη διαδικασία να στείλει πρώτος. Είναι η φάση αυτή που σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο απελπισμένος δείχνεις αν κάνεις κίνηση πρώτος σε μια εφαρμογή τέτοιου είδους. Παρ’ όλα αυτά, οι χρήστες απαντούν πως έχουν τύχει φορές που έχουν στείλει πρώτοι, χωρίς να σκεφτούν τι θα γίνει παρακάτω. Και ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο η ασφάλεια του πληκτρολογίου. Κάτι που στο live flirting μάλλον θα είχε άλλες απαντήσεις… Μάλιστα υπάρχουν και φορές που δεν πολυψήνεσαι να απαντήσεις στον άλλο που έστειλε πρώτος, αλλά θέλεις απλά να είσαι ευγενικός.

Πόσο απολαυστική είναι η εμπειρία του Tinder;

Οι περισσότεροι είχαν την περιέργεια στην αρχή να βιώσουν την εμπειρία που προσφέρει μια τέτοια εφαρμογή αλλά δεν την απολαμβάνουν απόλυτα, όπως εξομολογήθηκαν. «Ήμουν περίεργος να το δοκιμάσω», «Ήταν μια φάση που πέρασε ευτυχώς. Κατάλαβα ότι δεν έψαχνα κάτι τόσο εφήμερο, θέλω τον χρόνο μου με τα πράγματα», «Ξεπέρασα τις αναστολές μου με το να είμαι στην εφαρμογή, είναι μια χαρά», υποστηρίζουν κάποιοι χρήστες.

Tinder ή live flirting;

Όσο για το αν είναι πιο εύκολο το φλερτ τσατάροντας, από το live, οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως οι γνωριμίες μέσω chat είναι πολύ πιο εύκολες. Δεν υπάρχουν αναστολές, αμηχανία, φόβος, ντροπή, το απρόσωπο του όλου πράγματος βοηθάει για πειραματισμούς που έπειτα μπορεί να φανούν χρήσιμοι και στην πραγματική ζωή και πάει λέγοντας… Πολλοί είναι αυτοί που αποθεώνουν τον γραπτό λόγο και υποστηρίζουν πως τους βγάζει από τη δύσκολη θέση της live επικοινωνίας και τους κάνει να φαίνονται πιο σίγουροι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και απελευθερωμένοι. Αντίθετα, υπάρχουν άλλοι που μέσω της εφαρμογής συνειδητοποίησαν την αξία του παραδοσιακού φλερτ από κοντά και πόσο δύσκολο είναι να εμπιστευτείς κάποιον που «κρύβεται» πίσω από μια οθόνη.

Πόσο ταμπού θεωρείται το Tinder

Το σίγουρο είναι πως όσο διαδεδομένα κι αν είναι τα εν λόγω apps, εξακολουθεί να μην το κάνει λιγότερο ταμπού ως θέμα συζήτησης και πως σε μια παρέα δύσκολα θα γίνει συζήτηση για ταιριάσματα και ξε-ταιριάσματα στο Tinder ή οπουδήποτε αλλού. Από την άλλη, σκέφτεσαι πως όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα γνωριμιών και ας μην έχουν μια συγκεκριμένη ονομασία και πλαίσιο. Άρα τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε τόσο άσχημα στην επιλογή μας να φλερτάρουμε στο διαδίκτυο; Πολλοί από τους χρήστες υποστηρίζουν πως το «Σε πέτυχα χτες στο Tinder!» είναι κάτι που θα τους έκανε να νιώθουν πολύ άβολα ακόμα και αν το άκουγαν από κάποιον φίλο τους.

Το θέμα είναι να μη νιώθεις άσχημα για τον τρόπο που έχεις επιλέξει να φλερτάρεις. Πού ξέρεις; Μπορεί να σου βγει και σε καλό στην τελική ακόμα κι ένα ραντεβού μέσω app γνωριμιών. Φτάνει να είστε και οι δύο πλευρές ειλικρινείς μεταξύ σας και αφήστε την face to face συνάντηση να δείξει πού θα πάει το πράγμα. Ο παράγοντας άγχος παίζει μεγάλο ρόλο σε όλα τα ραντεβού, γιατί καλή μια πρώτη προσέγγιση πίσω από την οθόνη αλλά το πρώτο ραντεβού δεν το γλιτώνεις! Και τα πρώτα ραντεβού – τυφλά ή μη – είναι αμήχανα, όπως και να το κάνεις. Ας είσαι λοιπόν ο εαυτός σου και μη φοβάσαι. Τα βλέμματα είναι αυτά που κερδίζουν στο τέλος, όσα apps και να υπάρχουν, όσα matches και να έχεις…

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b