MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 + 1 live που δεν πρέπει να χάσετε μέχρι τον Δεκέμβρη

Γνωστοί και μη εξαιρετέοι, πρεμιέρες, Αυστραλοί, εορταστικά λάιβ, νοσταλγικά λάιβ και φεστιβάλ μεσ’ το χειμώνα. Ισως και μερικές τεκίλες κερασμένες. Δέκα συν μία προτάσεις για συναυλίες απ΄αυτές που έρχονται. Ενώ σταθερά και όπως πάντα – θα δείτε – το κολύμπι συνεχίζεται.

author-image Μαρία Μαρκουλή

1) Plisskën Festival στο Piraeus Academy

Και για την ακρίβεια “winter” Plisskën, αφού φέτος θα έχουμε όπως όλα δείχνουν και την κλασική καλοκαιρινή έκδοση. Κρατήστε το αυτό. Γιατί το Plisskën ακόμη και στις πιο δύσκολες, μέσα στην κρίση μέρες, κράτησε δυνατά και μας κράτησε σε επικοινωνία με καινούργια πράγματα. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, αφού ακόμη και ως μοντέρνο κέρασμα, η νοσταλγία «πουλάει». Το Plisskën όμως συνεχίζει και φέρνει για πρώτη φορά στα μέρη μας τoν Γερμανό David August, από τους πολύ ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής/ dance μουσικής, φέρνει τον Lindstrøm και φίνα nu-disco από τη Νορβηγία, τον Pantha Du Prince και τον Βρετανό Nathan Fake που η σκηνή έχει λατρέψει. Θα είναι και άλλοι, αλλά σημασία έχει πως τα φεστιβάλ δεν είναι πια το άθροισμα των καλλιτεχνών τους (ποτέ δεν ήταν, εδώ που τα λέμε) είναι εμπειρίες και το συγκεκριμένο έχει αυτό τον προσανατολισμό από την αρχή. 8 Δεκεμβρίου στο Piraeus Academy. Αλλά και «ζέσταμα» με How To Dress Well (κατά κόσμον Τom Krell) που μαζί με τον Jay Glass Dubs θα είναι στην Death Disco (2 Νοεμβρίου).

2) Zbigniew Preisner στο Μέγαρο Μουσικής

Για δυο «εφ’ ολης της ύλης» συναυλίες μας προετοιμάζει ο Zbigniew Preisner, μουσικές από τις ταινίες, από διάφορες συνεργασίες του μέσα στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που ο συνθέτης δημιουργεί και χαρακτηρίζει το ύφος του. Σε αυτή τη συναυλία, συμμετέχει η Lisa Gerrard, (βλέπε Dead Can Dance) η Μαρία Φαραντούρη και η Νέα Συμφωνική Ορχήστα Θεσσαλονίκης με την συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας «Νίκος Αστρινίδης». Αυτά θα συμβούν στο Μέγαρο Μουσικής σε λίγες μέρες, 3 και 4 Νοεμβρίου.

3) Xylouris – White στο Six d.o.g.s.

Αυτό που μπορώ να πω για μια από τις ωραιότερες μουσικές συμπράξεις των τελευταίων χρόνων είναι πως η εν λόγω συναυλία δεν χάνεται. Είναι εμπειρία, είναι η χαρά της μουσικής, του ταξιδιού, των ήχων που ξυπνάνε την ψυχή. Ο Κρητικός και ο Αυστραλός, ο Γιώργος Ξυλούρης ή Ψαρογιώργης και ο Jim White, με το λαγούτο ο ένας, ο άλλος με κρουστά στήνουν μουσική περιπέτεια, που δισκογραφικά έχει φτάσει στο άλμπουμ νο3, το φετινό Mother. Στις 8 Νοεμβρίου το λάιβ στο Six d.o.g.s.

4) Dirtmusic στο Τemple

Τρεις τύποι με διαφορετικές μουσικές καταβολές, ή ίσως όχι και τόσο διαφορετικές εντέλει. Γυροφέρνουν τα μπλουζ, την φολκ των μεγαλουπόλεων, την ψυχεδέλεια, ενώ αγάπησαν και το πανκ και στρίμωξαν και ένα post μαζί (post-punk) για χάριν εποχής. Τους ξέρουμε_είναι ο Chris Eckman από τους Walkabouts και το Σιάτλ, o Hugo Race o Αυστραλός που έπαιζε και με τους Bad Seeds και o Murat Ertel, o Tούρκος από τους Baba Zula και οι τρεις μαζί φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο μουσικό on-the-road σκηνικό και το σχήμα Dirtmusic που τους φέρνει κατά δω, στις 9 Νοεμβρίου στο Temple Ιάκχου 17 στο Γκάζι.

14244402692 b26fc9bcef b
Μanu Dibango

5) Μanu Dibango στο Gazarte 

Μια φορά δεν είναι αρκετή. Ούτε δύο, ούτε τρεις. Ούτε πέντε ούτε έξι, από εκει και πάνω τα πράγματα groove-άρουν χαρακτηριστικά, οι σχέσεις το ίδιο και έχουμε πια έναν «δικό μας» σπουδαίο άνθρωπο στην σκηνή. One more time, με τα φάνκι, τζαζ και αφρο-μπιτ θέματα του ο Μanu Dibango επιστρέφει. Και 60 χρόνια καριέρας γιορτάζει και εδώ στο Γκάζι. Soul Makossa, everybody. 17 Νοεμβρίου στο Gazarte.

6) Mogwai στο Piraeus Academy

Οι Mogwai τώρα. Αν το ηχητικό τοπίο της Γλακώβης παραπέμπει σε βιομηχανίες και αστικούς θορύβους οι Mogwai που μεγάλωσαν μέσα σε αυτό, βρήκαν τους τρόπους τους να το «μεταφράσουν» σε τέχνη- απόδειξη η πορεία τους μέσα στα χρόνια, από τα 90ς που ξεκίνησαν και δεν φαντάζονταν τι είχαν μπροστά. Από την ηλεκτρική ροκ πλατφόρμα τους, στα κινηματογραφικά soundtracks (πρόσφατα για την ταινία Kin) και live στη σκηνή, η ζωή των Mogwai συνεχίζεται, η μπάντα περιοδεύει και έρχεται να (ξανα)παίξει εδώ στο Piraeus Academy, 1η Δεκεμβρίου.

7) Madeleine Peyroux στο Christmas Theater

Υπάρχουν ανάμεσά μας άνθρωποι που ξέρουν τι θα κάνουν φέτος τα Χριστούγεννα _και το ξέρουν ήδη από πέρσι τα Χριστούγεννα_ άλλοι που έχουν Χριστούγεννα στο μυαλό τους από τον Σεπτέμβρη και άλλοι που δεν νοιάζονται, αν είναι Χριστούγεννα, Πάσχα, Ημέρα της Σούπας Κονσομέ. Για όλους, απλά σημειώνω ότι η Madeleine Peyroux που είναι και τζαζ και φολκ και συμπαθής με την κιθάρα της επιστρέφει και θα τραγουδήσει τα Χριστούγεννα στις 6 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου (στην Βεϊκου).

Delinquent Habits 14A5510 small

8) Delinquent Habits στο Temple

Ολόκληρη ιστορία οι Delinquent Habits σε αυτό που λέμε latin hip hop, ή urban latin, ή hip hop- ας μην κολλάμε σε ετικέττες, με πορεία και συνέπεια από τα 90ς ως τώρα – πέρσυ κυκλοφόρησε το It Could Be Round 2. Ερχονται και πάλι. Και δεν ξεχάσω  εκείνη τη συναυλία τους στο Ρόδον. Όπου κάποια στιγμή κάνουν νόημα στο μπαρ για να φέρει τις τεκίλες στη σκηνή και αρχίζουν να ανοίγουν τα μπουκάλια το ένα μετά το άλλο και να κερνάνε τον κόσμο, πάρτι κανονικό, South East L.A style. Για τις τεκίλες δεν ξέρω, αλλά τα παιδιά θα είναι στο Temple στις 7 Δεκεμβρίου (εορταστική περίοδος).

9) C.W. Stoneking στο Τiki

Είναι πολύ καλός στα live του, όχι μόνο φέρνοντας σκόνη από τα παλιά τα χρόνια και  από τον Μισισιπή, από τα  μπλουζ και τη φολκ και την παράδοση που ζωντανεύει  με το μπάντζο  και μια περιπλανώμενη μπάντα, αλλά και γιατι είναι ένας εξαιρετικός μουσικός κυρίως. Γεννημένος στην  Αυστραλία, γιος Αμερικανού δασκάλου, ερωτεύτηκε τα αιώνια μπλουζ και σήμερα ζει στην Αγγλία – με τα μπλουζ και τη φολκ πάντα – ο C.W. Stoneking είναι αυτός και αυτή άλλωστε είναι τέχνη του. Μαζί του τώρα η Sierra Ferrell στην εμφάνισή τους -πέρα από το χρόνο, αλλά τοπικά προσδιορισμένη στο αγαπημένο Tiki, 11 και 12 Δεκεμβρίου.

10) Peter Murphy στο Gazi Music Hall

Με μια πρώτη ματιά, λες πως η συναυλία του Peter Murphy 40 χρόνια Bauhaus σημαδεύει ακριβώς στην καρδιά των “γκοθάδων” της πόλης. Ναι, διότι Bella Lugosi ‘s dead και τα σχετικά, αλλά δεν είναι έτσι. Το ροκ θυμάται τις παλιές του αγάπες και έτσι κάνουν οι περισσότεροι. Ευκαιρία και για τον Murphy να βγαίνει στο φως. Eυκαιρία  ν’ ακούσεις το In the Flat Field ολόκληρο μαζί και με άλλα κομμάτια. Γιατί οι Bauhaus ζουν- γι αυτό δεν υπήρχε αμφιβολία, στο μπάσο θα είναι από τους παλιούς ο David J.  Σε ατμόσφαιρα κατανυκτική και εορταστική ταυτόχρονα. Στο Gazi Music Hall στην Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου και μία μέρα μετά στις 15, στο Principal Club της Θεσσαλονίκης.

11) Χειμερινοί Κολυμβητές στο Half Note

Και αυτά, ενώ οι Χειμερινοί Κολυμβητές κρατάνε το ραντεβού τους με την Αθήνα και το Half note jazz club όπου επιστρέφουν για τέσσερις μέρες, με το εξής σκεπτικό – να είναι διαφορετικοί κάθε φορά, με σύνθεση που θα προτείνει και τον διαφορετικό μουσικό προσανατολισμό και το ύφος της βραδιάς. Ο καθένας άλλωστε «κολυμπάει» με το δικό του στιλ και αυτό κάνει το ‘σπορ’ ακόμη πιο ενδιαφέρον. Πληροφορίες εντός: www.halfnote.gr για το τετραήμερο 2 με 5 Νοεμβρίου.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b