MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πέντε σημεία των καιρών #μουσικά_πάντα

Από μια «Θάλασσα» ως μια «Πισίνα» υπάρχει πάντα δρόμος και αυτό ισχύει και στο μουσικό (των νέων κυκλοφοριών) δίκτυο.

Jim James
author-image Μαρία Μαρκουλή

Παράξενα κιθαριστικά «πλάσματα» εμφανίζονται στη μέση, άγρια grooves έτοιμα να αποπλανήσουν το κοινό πέφτουν από τον ουρανό, post punk και καρτ-ποστάλ εναλλάσονται σε σημείο που ο Chance The Rapper μπλοφάρει (για το άλμπουμ που περιμέναμε) και ρίχνει τέσσερα δυνατά χαρτιά στο τραπέζι.

Σας αφήνω με την ησυχία σας να εξερευνήσετε παρακάτω… όπου θα συναντήσετε:

Τον Jim James με το: Uniform Distortion
Το τρίτο προσωπικό άλμπουμ του μίστερ My Morning Jacket, Jim James έχει όλη την αξία και τις χάρες της άνευ όρων αγάπης του και αφοσίωσής του σε ό,τι διαχρονικά τον εμπνέει. Σε αυτά δίπλα προσθέτεις ατού αμεσότητας, απλότητας και feeling, ενώ ρέουν μέσα στα τραγούδια «χυμοί» Ramones και Sonic Youth, Fleetwood Mac και Neil Young, classic rock και post punk, σερφ και κιθάρες, με την ψυχεδέλεια της μόδας φυλαγμένη κάπου μακριά στο ψυγείο. Aυτό είναι το Uniform Distortion, με έκδηλο ακόμη μια φορά το ταλέντο του να φτιάχνει όμορφα τραγούδια (και πάντα να θυμάστε ότι ο Jim James είναι ο άνθρωπος που έκανε ένα ολόκληρο άλμπουμ αφιέρωμα στον George Harrison, Το Tribute To, που κυκλοφόρησε πέρσι).

 Chance The Rapper Flog Gnaw

Chance The Rapper

Τον Chance The Rapper με τέσσερα καινούργια τραγούδια.
Δεν χρειάζεται να το συζητάς άλλο, τα πιο ενδιαφέροντα καινούργια πράγματα γίνονται στο hip hop τα τελευταία χρόνια, από τις πιο γκράντε ως τις πιο underground κινήσεις του. Και ενώ ο Drake διαπρέπει απολαμβάνοντας την αναμφισβήτητη κυριαρχία των αριθμών και των ρεκόρ του, ο Chance The Rapper περνάει σε αιφνιδιασμό ρίχνοντας στο τραπέζι /και στο ακροατήριο εκεί έξω/ τέσσερα καινούργια κομμάτια – Work Out, 65th & Ingleside, Wala Cam και το I Might Need Security που έκανε και τον περισσότερο θόρυβο από όλα, φωνάζοντας για δικαιοσύνη, σαμπλάροντας Jamie Fox, σηκώνοντας σκόνη. Ισως να είναι / ε ναι, προφανώς είναι/ και το πρώτο κομμάτι στην ιστορία του hip hop και όχι μόνο, που ο καλλιτέχνης ανακοινώνει μέσα από τους στίχους του, απόκτηση εφημερίδας –έτσι: I bought the Chicagoist just to run you racist bitches out of business.

Και πιο αναλυτικά εδώ:

https://www.youtube.com/user/ChanceThaRapper

Τους The Wave Pictures με το: Brushes with Happiness
Μέσα σε μια νύχτα και έχοντας μόνο στίχους οι τρεις Βρετανοί- Jonny Helm, Dave Tattersall, Franic Rozycki, γνωστοί και ως The Wave Pictures, έκατσαν και έγραψαν αυτσχεδιάζοντας επι τόπου τα τραγούδια του άλμπουμ τους (τουλάχιστον αυτό είπαν στον κόσμο). Χαμηλόφωνα, υπαινικτικά, μελωδικά, με μπασο-αφοσίωση και ελεύθερους συνειρμούς. Το φινετσάτο Brushes with Happiness κυκλοφορεί από την Moshi Moshi και αξίζει όλη την προσοχή σας. Σημειώνω και αυτό, ότι οι Wave Pictures υποσχέθηκαν να επιστρέψουν με δεύτερο άλμπουμ μέσα στη χρονιά. Ο διακόπτης της έμπνευσης στο “on” και η ταμπέλα «επιστρέφω εντός ολίγου» στη θέση της.

Τους Somali Yacht Club με το: The Sea

Και τώρα στο mood λίγο χαλαρωτικό χάσιμο αλλά με μέτρο καθώς γιγάντια κύματα ψυχεδέλειας ενισχυμένα με ευεργετικές ιδιότητες φυκιών και θετικών σκέψεων έρχονται μαζί. Περιπετειώδες και αντιστρεσογόνο ταυτόχρονα, ταξιδιάρικο με προκλήσεις από την κιθαριστική και γκρουβαριστή επάρκεια του ροκ είναι το σήμα που εκπέμπουν τα έξι κομμάτια του The Sea των Ουκρανών Somali Yacht Club που μετά τον Ήλιο (το προηγούμενό τους, The Sun) είδαν την θάλασσα (Τhe Sea). Από την Bilocation Records το έργο που το ακούς και εδώ

somaliyacht

Somali Yacht Club

Τους Jazzanova με το: The Pool
Στην Πισίνα με τους Jazzanova! H κολεκτίβα των ρυθμών από το Βερολίνο έχει- και δεν το κρύβει -σοβαρούς λόγους που επιστρέφει δισκογραφικά μετά από μια δεκαετία με ολοκληρωμένο άλμπουμ: The Pool. Αφθονία μουσικών ιδεών και προτάσεων, τζαζ επιρροές σταθερά και δελεαστικό funk με ποικιλία τάσεων και εντάσεων. Επίσης ξεχωρίζουν οι πολλές και καλές συμμετοχές στα φωνητικά, μεταξύ των οποίων και αυτές του ράπερ Oddisee, της φολκ κυρία Rachel Sermanni, του ποπ σταρ Jamie Cullum, του Olivier St. Louis και άλλων καλλιτεχνών που οι Jazzanova υποδέχονται με την γενναιοδωρία των συνθέσεών τους. Ένα αληθινά ωραίο καλοκαιρινό άλμπουμ_για να το διαδώσεις.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b