MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ντουέιν Τζόνσον: Από «Μαχητής των δρόμων» στην κορυφή ενός «Ουρανοξύστη»

Ο καναδοαμερικανός Ντουέιν Ντάγκλας Τζόνσον πριν γίνει διάσημος ηθοποιός με το παρατσούκλι The Rock, είχε πετυχημένη καριέρα ως παλαιστής. Μάλιστα υπήρξε και πρωταθλητής σε διάφορες κατηγορίες (μην μας ρωτήσετε ποιες) στο επάγγελμα που κληρονόμησε από τον πατέρα και τον παππού του.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Όταν το 2000 ένας εκδοτικός οίκος του πρότεινε να γράψει την αυτοβιογραφία του, με τίτλο “The Rock Says…”, η επιτυχία ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιη για τον 28χρονο επαγγελματία wrestler. Στην Νέα Υόρκη το βιβλίο έγινε best-seller σε χρόνο ρεκόρ.

Κάπου εκεί άρχισαν να τον προσέχουν τα σαίνια του Χόλιγουντ και το 2001 ξεκίνησε η κινηματογραφική του καριέρα με την «Επιστροφή της μούμιας» ενώ τον επόμενο χρόνο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «The Scorpion King», όπου οι εντυπωσιακοί μύες του γέμισαν τη μεγάλη οθόνη.

Τα επόμενα χρόνια με μικρούς ρόλους σε πιασάρικα b-movies («Rundown», «Doom»), αθλητικές κωμωδίες («Game plan») αλλά και πιο γνωστά φιλμ όπως το «Be cool» ή το «Get smart» κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στο νεανικό κοινό με αποκορύφωμα την υποψηφιότητα του στα βραβεία Nickrlodeon 2008 στην κατηγορία του πιο δημοφιλή action ηθοποιού που το έχασε από τον Τζόνι Ντεπ για το ρόλο του πειρατή Τζακ Σπάροου.

Τo 2011 όμως γίνεται το μπαμ στην καριέρα του με τη συμμετοχή του στο «Fast Five» όπου ως Λουκ Χομπς αποκτά σταδιακά ισότιμο ρόλο με τον Βιν Ντίζελ και τον Πολ Γουόκερ, ενώ θεωρείται βασικός παράγοντας για το σπάσιμο των ταμείων της περίφημης μηχανοκίνητης σειράς που γνωρίζει άλλες τρεις συνέχειες στα επόμενα χρόνια. Εμβόλιμα ο Τζόνσον εμφανίζεται και σε άλλα μπλοκμπάστερ που γίνονται επιτυχίες («Baywatch», «San Andreas», «Rampage», «Jumanji 2») ενώ ο εντυπωσιακός σωματότυπος του εμπνέει μέχρι και καρτουνίστες όπως συνέβη στην περίπτωση της «Moana».

5731 TP2 00002R

Στη νέα του ταινία με τίτλο «Ουρανοξύστης» –που θα δούμε στις αίθουσες από τις 12 Ιουλίου–  υποδύεται τον Γουίλ Σόγιερ, πρώην επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης Ομήρων του FBI και βετεράνου πολέμου, ο οποίος, μετά από αναγκαστική απόσυρση από την ενεργό δράση λόγω τραυματισμού, προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας σε ουρανοξύστες. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία της 3D περιπέτειας δράσης υπογράφει ο Ρόουσον Μάρσαλ Θάρμπερ με τον οποίο ο σταρ είχε συνεργαστεί πριν από 2 χρόνια στην «Κεντρική Ευφυία».

Τότε, μετά από την ολοκλήρωση των γυρισμάτων εκείνου του φιλμ ξεκίνησαν να συζητούν για την επόμενη συνεργασία τους αναζητώντας ένα είδος χαρακτήρα που να μην έχει προσεγγίσει ποτέ ο ηθοποιός υποκριτικά. Και η απόφαση ήταν: γιατί δεν κάνουμε τον χαρακτήρα ευάλωτο συναισθηματικά (σωματική αναπηρία, οικογένεια σε κίνδυνο);

Έτσι προέκυψε ο «Ουρανοξύστης» που συνιστά ένα αμάλγαμα ταινιών όπως «Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει», «Ο Φυγάς» και «Ο Πύργος της Κολάσεως» με τον Ντουέιν Τζόνσον να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να πείθει δηλαδή το θεατή πως όλα τα απίστευτα που παρακολουθεί στην οθόνη ίσως είναι εκτός τρομερά διασκεδαστικά και πιθανά…

5731 FPT2 00003A GRD 1024x429

Από τι αποτελείται η ταινία;

Από ένα πολυπολιτισμικό καστ (στην ταινία ακούγονται μανδαρινά κινέζικα και καντονέζικα), επικίνδυνες σκηνές και το Μαργαριτάρι των 225 ορόφων-για την «κατασκευή» του οποίου απευθύνθηκαν για συμβουλές ακόμα και στον αρχιτέκτονα του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο-Μπουρτζ Χαλίφα (Ντουμπάι)! Σε μια πόλη όπως το Χονγκ Κονγκ που η ρυμοτομία δεν επιτρέπει την ανέγερση άλλων κτιρίων, η μόνη λύση είναι η ανέγερση πολύ ψηλών κτιρίων, οπότε η ιδέα της παραγωγής για έναν ουρανοξύστη τέτοιων διαστάσεων ακούστηκε ρεαλιστική.

Μέσα σε 5 μήνες έπρεπε η παραγωγή να υλοποιήσει με τέτοιο τρόπο το όραμά της και να φτιάξει στην πόλη Καουλούν (που σημαίνει εννέα δράκοι) ένα κτίριο που να έχει το σχήμα δράκου και να καταλήγει σε ένα μαργαριτάρι στην κορυφή (που μοιάζει σαν μια σφαίρα που αιωρείται στον ουρανό, πράγμα που αντλεί την έμπνευσή του τις αλυκές της Βολιβίας που μοιάζουν με γιγαντιαίους καθρέφτες και νιώθει κανείς πως στέκεται μέσα στα σύννεφα). Επίσης, ένα πάρκο στη Βρετανική Κολομβία χρησιμοποιήθηκε για να δώσει σάρκα και οστά (μαζί με πολλά FXs) στο πάρκο που θεωρητικά βρίσκεται στο κέντρο του ουρανοξύστη και έχει και έναν καταρράκτη που έχει μήκος όσο 30 όροφοι του κτιρίου.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b