MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Kamasi Washington σε Γη και Ουρανό…

…Και γιατί πρέπει ν’ ακούσεις το “Heaven and Earth”, το καινούργιο άλμπουμ του τζαζίστα από την Καλιφόρνια.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Οικουμενικότητα, εσωτερικότητα, cult παλμοί, αστρικά συνθετικά άλματα, κωδικοί περασμένοι στον σκληρό δίσκο εκλεκτών μουσικών αρχείων. Πραγματικά αναρωτιόμουν: Τι θα μπορούσε να ακολουθήσει το Epic (2015) στην δισκογραφία του Kamasi Washington. Και έφτασε, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το Heaven and Earth.

Σαν δονήσεις από ένα συμπαντικό/μουσικό συμβάν, σε ανοιχτό διάλογο με το ό,τι έχει προηγηθεί και με τα όσα τρέχουν γύρω. Θα είναι κρίμα να μην ακούσεις αυτό το άλμπουμ.

Μην βιάζεσαι. Δεν είναι νέοι, πρωτοπορειακοί ήχοι, δεν είναι καινούργια εδάφη, ανατροπές, τολμηρές προτάσεις – αυτά σχεδόν δεν υπάρχουν εδώ (ή βρίσκονται καλά και συνετά κρυμμένα). Είναι ωστόσο όλα τ’ άλλα, όσα δημιουργικά αποκαλύπτονται στο μουσικό ταξίδι του σαξοφωνίστα/συνθέτη/παραγωγού/bandleader, Kamasi Washington, με την τρισδιάστατη προσέγγιση και την αφρο-φουτουριστική του αύρα σε κάθε μουσική στιγμή μέσα στο διπλό (και αυτή τη φορά) καινούργιο του άλμπουμ. Είναι η ίδια τοποθέτησή του στο χώρο και στον χρόνο, που ξεχωρίζει. Η βαθειά βουτιά – πρόκληση στους καιρούς με το πλούσιο λεξιλόγιο – jazz και soul των 70s, κινηματογραφικές νότες, Λος Αντζελες στιλ, tribal και space jazz, ήχοι Καραϊβικής και ωκεανοί εμπνεύσεων – με ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας.

Το είχε ανακοινώσει κάπως έτσι: «Η πλευρά Earth (η Γήινη πλευρά) εκφράζει τον κόσμο καθώς τον κοιτάω προς τα έξω, τον κόσμο του οποίου είμαι μέρος. Η πλευρά Heaven (του Ουρανού) εκφράζει τον κόσμο έτσι όπως τον βλέπω προς τα μέσα, τον κόσμο που είναι μέρος δικό μου».

Το λέω ξανά: Τα τελευταία χρόνια η σκηνή του Λος Άντζελες με όλα όσα βγαίνουν σε hip hop, jazz, soul, νέο-soul και τους χυμούς τους, σε κάνει συνεχώς να τεντώνεις τα αυτιά σου προς τα εκεί. Συνεργασίες και ανταλλαγές εμπνεύσεων. O Thundercat και πάλι με τον Κamasi εδώ. Ο Κamasi παραγωγός και συνεργάτης του Kendrick Lamar, o Flying Lotus σταθερός στην παρέα. Οι μουσικοί που παίζουν στο Heaven and Earth (κυκλοφορεί από την Young Turks;) Ξέρει ο ένας τις ανάσες του άλλου. Ολο κάτι παίζει, όλο κάτι γίνεται. Και ο 37χρονος Καλιφορνέζος σε κεντρική θέση και μέσα σε όλα.

Το κομμάτι που οδηγεί πρώτο στο ξεκίνημα του άλμπουμ είναι διασκευή – αξιοπρόσεκτη και διαλεχτή – στο μουσικό θέμα της ταινίας Fist of Fury με τον Bruce Lee, εδώ σαν “Fists Of Fury” με το σαξόφωνο του Kamasi να «δείχνει» τη δύναμή του. “Our time as victims is over/We will no longer ask for justice/Instead we will take our retribution”.

Tο «άνοιγμα» στο δεύτερο μέρος –το Earth – γίνεται επίσης εντυπωσιακά με το υψηλής sci-fi αισθητικής και Star Trek goes Jazz δεκάλεπτο “The Space Travelers Lullaby”, που όσο πιο μέσα του σε καλεί τόσο πιο πολύ out there σε στέλνει.

Όλα αυτά παίρνουν μια φαντασμαγορική διάσταση στις συναυλίες του. Το είδαμε να συμβαίνει πέρσι στην Αθήνα (Τεχνόπολη) και ελπίζω – το πιστεύω δηλαδή – ότι θα το ξαναδούμε. Ο Kamasi δεν θα μας αφήσει έξω από την Heaven & Earth περιοδεία και θα χαρίσει ακόμη ένα επικό λάιβ στην πόλη.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b