MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηρώ: θέλω να τραγουδήσω για όλα όσα “σημάδεψαν” την ψυχή μου

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των 4 sold-out εμφανίσεων του Μαρτίου, η Ηρώ επιστρέφει στη σκηνή του Half Νote για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές με ισάρριθμες καλεσμένες. Η εκφραστική ερμηνεύτρια μάς μιλά γι΄αυτό το “μουσικό πείραμα” που έχει αφετηρία τον έρωτα και μάς συστήνει τις μοναδικές γυναίκες που την συντροφεύουν στη σκηνή.

Eυη Πάνου

“I’m a fool to want you”: πως προέκυψε ο τίτλος των εμφανίσεών σας στο Half Note;

Όπως γράφω και στο Δελτίο Τύπου: «…” Όσο “λάθος” κι αν είναι “οι προβλέψεις”, όσο κι αν όλα δείχνουν δύσκολα και ακατανόητα, ο κόσμος αυτός έχει ένα “κομμάτι” που τον απογειώνει και θα τον κάνει πάντα μοναδικό και απίστευτα όμορφο: είναι ο “έρωτας”. Ο έρωτας όχι ως πράξη, μα ως αίσθημα. Ως αυτό που δίνει τροφή στην ψυχή, που φτιάχνει όνειρα, που καταλύει τη δύναμη μα και την αδυναμία. Ο έρωτας για τη ζωή, για τη δημιουργία, ο έρωτας για το σκοπό, για τον πόθο, για το χθες και για το αύριο. Ο έρωτας για τον εαυτό μας αλλά και για όλους τους ανθρώπους που είχαμε ή δεν είχαμε… O έρωτας ως αναπόσπαστη συνύπαρξη της ζωής. Όλα αυτά μαζί συνοψίζονται σε μια φράση: “I’ m a fool to want you”.»

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θ’ ακούσουμε;

Σ’ αυτήν την ευκαιρία που μου δίνεται να τραγουδήσω, θέλω να πω όλα όσα ταξίδεψαν μαζί μου τρία χρόνια τώρα στην Ευρώπη, αλλά και όλα όσα ταξιδεύουν μέσα στα χρόνια από φωνές που “σημάδεψαν” την ψυχή μου και αποτυπώθηκαν στη δική μου φωνή. Είμαστε η συνέχεια ενός κόσμου που διαρκώς αλλάζει και μεταβάλλεται. Κάθε τραγούδι είναι κι ένα φωτογραφικό κλικ ή μια καρτ ποστάλ από τους σταθμούς αυτής της περιοδείας στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τραγούδια που ηχογραφήθηκαν για το δίσκο ‘Αρτίστα’. Όπως συμβαίνει συνήθως με τα ταξίδια, αφήνουν ένα αποτύπωμα μέσα μας με μία λέξη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή η λέξη είναι ‘έρωτας’.

Οι γυναίκες που βρισκόμαστε επι σκηνής ειμαστε αληθινές, άμεσες, ευφυείς, έχουμε πείσμα σε κάθε εμπόδιο και κυρίως έχουμε σεβασμό στην τέχνη που αγαπήσαμε.  

Τι είναι αυτό που σας ενώνει με τις καλλιτέχνιδες που καλείτε στη σκηνή του Ηalf Note;

Όλες οι προσκεκλημένες είναι γυναίκες με διαφορετική οπτική για την τέχνη αλλά με μια κοινή αισθητική ως προς το στόχο όπου και συγκλίνουμε: είμαστε αληθινές, άμεσες, ευφυείς, έχουμε πείσμα σε κάθε εμπόδιο και κυρίως έχουμε σεβασμό στην τέχνη που αγαπήσαμε. Με αποδοχή στην αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει την ίδια την τέχνη. Μπορεί μόνο να την υπηρετεί και να της ανοίγει νέους δρόμους…

iro 2 

Μπορείτε να μας τις “συστήσετε”;

Η Ιωάννα Παππά. Μια ηθοποιός με προσωπική άποψη και αισθητική, μια προσωπικότητα εμφανώς καλαίσθητη μέσα στην απλότητά της θα είναι μια νέα “ανάγνωση” στην προσέγγιση των ηθοποιών στη μουσική. Γιατί οι ηθοποιοί έχουν ένα άλλο σκεπτικό για τη μουσική κι όταν είναι ταλαντούχοι όσο η Ιωάννα, είναι πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς τι σκέπτονται τραγουδώντας, ή “μιλώντας με ήχους”.

Η Μελίνα Ταναγρη. Μα τι μπορώ να πω για μια τέτοια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και μουσικό και στιχουργό και τραγουδοποιό και ένα τέτοιο πνεύμα; Όταν την είχα δει πρώτη φορά στην τηλεόραση, είχα εκστασιαστεί με τη φωνή της και την παρουσία της και τώρα μετά από μερικά χρόνια μπορώ να σκεφτώ εμένα μαζί της στη σκηνή. Είναι σχεδόν όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Η Ελεονόρα Ζουγανέλη. Αυτό που εμφανώς μπορώ να πω για εκείνη είναι σχετικό με την πρόβα που είχαμε μαζί για τη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη, όπου εμφανίζεται στο θέατρο και ενώ τη συνοδεύω στο πιάνο, νιώθω ξαφνικά το χώρο να γεμίζει από μια φωνή που αγκάλιαζε τα πάντα, μέσα σε δυο μάτια που ήταν γεμάτα από καλοσύνη, αμεσότητα και αλήθεια. Ένα κορίτσι με άρωμα γυναίκας και αύρα μεγάλης ερμηνεύτριας. Σπάνιος συνδυασμός, όσο σπάνια είναι και η αλήθεια στις μέρες μας.

Η Κατερίνα Πολέμη. Μουσικός, συνθέτης έργων για το θέατρο και τον κινηματογράφο, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια με απεριόριστες δυνατότητες, Ελληνίδα με αέρα Βραζιλιάνας και ταμπεραμέντο Λατίνας. Ένα μπλέξιμο γλυκό, τρυφερό αλλά και δυναμικό όσο η οντότητά της. Είναι τεράστια η χαρά να βρίσκεσαι στη σκηνή με τέτοιους ανθρώπους σαν την Κατερίνα. Νιώθεις ότι περπατάς πάνω στον αιώνα με βλέμμα στο μέλλον… Αυτό είναι η Κατερίνα. Ένα νέο βλέμμα στη ζωή, με τη χαρά και την αισιοδοξία ενός ευφυούς ανθρώπου.

Τί αίσθηση σας άφησαν τα προηγούμενα live; Νιώθετε πλέον πιο σίγουρη για να πειραματιστείτε περισσότερο; 

Όπως έχω ξαναπεί αυτές τι μέρες και είναι ακριβώς έτσι: η αγάπη και η προσμονή των ακροατών, των ανθρώπων που με αγαπούν και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, ήταν σχεδόν συγκινητική και απρόσμενα ενθουσιώδης. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Αυτό είναι το απόσταγμα των περασμένων εμφανίσεων στο Half Note. Και οι άνθρωποι μου δείχνουν το δρόμο. Έτσι αποφασίσαμε με την Όλγα Λασκαράτου, που επιμελήθηκε το πρόγραμμα, να το συνεχίσουμε με διαφορετικές καλεσμένες. Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ακολουθώ το ένστικτό μου και τίποτε άλλο. Κι όπως μοιάζει να φαίνεται, το ένστικτο δεν κάνει λάθος.

Θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τη φόρμα στη νέα σειρά παραστάσεων;

Οι διαφοροποιήσεις είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που αλλάζουν. Καθένας από μας κουβαλάει τη δική του ξεχωριστή – μοναδική οντότητα πάνω στη σκηνή κι ακόμα κι αν δεν άλλαζαν τα τραγούδια, είμαι σίγουρη πλέον ότι θα ακούγαμε από την καθεμιά, μια ερμηνεία προσωπική που θα μας άνοιγε ένα νέο δρόμο στη σκέψη. Αυτή είναι κι η ουσία της τέχνης. Γι’ αυτό και σε όλα αυτά δεν χωράει ο ανταγωνισμός. Είμαστε καλλιτέχνες, μοναδικοί ο καθένας, και άνθρωποι, επίσης μοναδικοί ο καθένας.

Μου αρέσει πολύ που διαπιστώνω πόσα κομμάτια της προσωπικότητάς τους αναδεικνύονται από αυτά που “επιθυμούν” να ερμηνεύσουν οι καλεσμένες μου

Σε τί μουσικά μονοπάτια θα κινηθείτε και πώς αυτά θα διαμορφώνονται με βάση την εκάστοτε καλεσμένη;

Νομίζω ότι δεν υπάρχουν μονοπάτια ούτε “εντολές” που να ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση. Υπάρχει “θέλω” και “αισθάνομαι” να πω ένα τραγούδι ή να “μιλήσω” για ένα ποίημα ή ένα κείμενο. Αφήνομαι λοιπόν σε ό,τι εκείνες θα ήθελαν να πουν και τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να το κάνουν. Μου αρέσει πολύ που διαπιστώνω πόσα κομμάτια της προσωπικότητάς τους αναδεικνύονται από αυτά που “επιθυμούν” να ερμηνεύσουν. Και το ίδιο προτείνω και σε εσάς που θα τις ακούσετε.

Ποια είναι τα μουσικά σχέδιά σας για το κοντινό μέλλον;

Κάνω κάποιες συζητήσεις αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πω κάτι. Όμως ναι, είναι στις προθέσεις μου να τραγουδήσω το καλοκαίρι. Ουτως ή άλλως έχω κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό τον Μάιο και τον Ιούνιο και μετά από Σεπτέμβρη πάλι.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b