MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Γεωμετρίες» μιας πράσινης Αθήνας: Από τη Στέγη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Μια «μυστική» γωνιά της Αθήνας, κρυμμένη ανάμεσα στη βαριά κυκλοφορία της Ιεράς Οδού και τις πλέον οχληρές δραστηριότητες της βιομηχανίας διασκέδασης στο Γκάζι, έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ο επισκέπτης της έκθεσης Γεωμετρίες, που διοργανώνεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στα κτίρια και στους κήπους του.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη, όταν περνά την είσοδο του Πανεπιστημίου, είναι η μουντάδα από την έλλειψη χρώματος στα κτίριά του, που συντονίζεται απόλυτα με τη γενικότερη ατμόσφαιρα, τούτες τις μέρες ειδικά, που ο αττικός ουρανός είναι κατάφορτος από αφρικανική σκόνη.

Κι όμως, μια χαρούμενη νότα σπάει τη γκριζάδα των δημόσιων κτιρίων. Είναι οι πολύχρωμες πινακίδες που προσανατολίζουν τον επισκέπτη της έκθεσης Γεωμετρίες. Ακολουθώντας τις, θα βρεθεί μπροστά σε μια πρώτη έκπληξη –από τις πολλές που θα ακολουθήσουν: Το Γεωργικό Μουσείο, ένα αναπαλαιωμένο υποστατικό, στην καταπράσινη αυλή του οποίου έχει στηθεί μια γυάλινη πυραμίδα, μια καλλιτεχνική απόπειρα για ένα «εναλλακτικό» θερμοκήπιο, φιλοτεχνημένη από καλλιτέχνες σε συνεργασία με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

  

Η συνάντηση σύγχρονης τέχνης, περιβαλλοντικής επιστήμης και οικολογικού ακτιβισμού βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της έκθεσης Γεωμετρίες

H  συνάντηση σύγχρονης τέχνης, περιβαλλοντικής επιστήμης και οικολογικού ακτιβισμού βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της έκθεσης Γεωμετρίες, στην οποία συμμετέχουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Τον υβριδικό αυτό χαρακτήρα, αλλά και την ευκαιρία για το δημόσιο πανεπιστήμιο να καλλιεργήσει, εκτός από τη γη, και τις τέχνες, υπογράμμισε ο αντιπρύτανης Σταύρος Ζωγραφάκης, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στο Γεωργικό Μουσείο. Παράλληλα, η αναπληρώτρια πρύτανη Μαρία Καψοκεφάλου επεσήμανε τη συμμετοχή των φοιτητών στην διοργάνωση, ενώ ο διευθυντής της Στέγης Χρήστος Καρράς χαρακτήρισε τη συνάντηση των δύο ιδρυμάτων «ουσιαστική και αναπάντεχη, ένα βήμα καθόλου αυτονόητο», αν και η σύνδεση πολιτισμού και παιδείας θα έπρεπε να είναι μόνιμη και διαρκής.

Το Γεωργικό Μουσείο αποτελεί τον ένα από τους δύο πυρήνες της έκθεσης που επιμελείται η ομάδα locus athens. Στον παλαιό εκθεσιακό χώρο του επιχειρείται μια άλλοτε ορατή κι άλλοτε αθέατη συνύπαρξη των επιστημονικών εκθεμάτων με έργα που συνδιαλέγονται μαζί τους, σχολιάζοντας τις χρήσεις τους. Ορισμένα από τα έργα είναι τόσο καλά ενσωματωμένα στα εκθέματα που θα ήταν αδύνατον ο επισκέπτης να τα αντιληφθεί χωρίς τις επεξηγηματικές λεζάντες…

GeometriesKiki Papadopoulou 5

Στον επάνω όροφο μια παλιά αποθήκη έχει πλήρως καθαριστεί και ανακαινιστεί για να αποτελέσει τον κυρίως εκθεσιακό χώρο, όπου φιλοξενούνται έργα και εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους. Εδώ, κάποια από τα αντικείμενα που βρίσκονταν αποθηκευμένα –από την εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, πριν από 70 χρόνια σχεδόν– ενσωματώνονται στα ίδια τα έργα, όπως ένα στρογγυλό τραπέζι με καρέκλες, πάνω στο οποίο παρατίθενται μια αρχειοθήκη με την καταγραφή των αντικειμένων της αποθήκης, καθώς και χρηστικά αντικείμενα, μιας αμφίβολης σήμερα χρήσης, της αμερικάνικης βοήθειας.

Ο δεύτερος πυρήνας της έκθεσης φιλοξενείται στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, στην είσοδο του οποίου έχει στηθεί ένα ξύλινο στούντιο ηχογράφησης, που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, σε διάλογο με τα υπολείμματα της «ελιάς του Πλάτωνα», που φιλοξενούνται μόνιμα σε μια μεγάλη προθήκη. Ατυχώς, η κατασκευή αυτή καλύπτει με τρόπο άκομψο το έργο Γαία του Θόδωρου Παπαγιάννη, ένα τοτεμικό γλυπτό που ο καλλιτέχνης έχει δωρίσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

GeometriesKiki Papadopoulou 8

Το μεγάλο παράθυρο του κλιμακοστασίου καλύπτεται από μια επιβλητική «κουρτίνα» φτιαγμένη από επεξεργασμένα κομμάτια υφάσματος (από τα υπόλοιπα της Πειραϊκής-Πατραϊκής, μια υπόμνηση της πάλαι ποτέ κραταιάς ελληνικής βιομηχανίας) προσαρμοσμένα σε ένα μεταλλικό πλέγμα.

Στους χώρους του κτιρίου, που θα συνεχίζει παράλληλα την καθημερινή του λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, προβάλλονται επίσης ταινίες σε κινηματογραφική οθόνη, ενώ έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του ανέκαθεν ανδροκρατούμενου πρυτανικού συμβουλίου έχει τοποθετηθεί μια εγκατάσταση που συνδιαλέγεται με τη διαδικασία του αρμέγματος, αλλά και τις έννοιες της τροφού, του θηλασμού και του μητρικού γάλακτος…

Οι Γεωμετρίες αποτελούνται από ένα εξίσου σημαντικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που αναπτύσσεται σε επτά θεματικές, μία κάθε Κυριακή

Η εικαστική έκθεση αποτελεί μία μόνο πτυχή: Οι Γεωμετρίες αποτελούνται από ένα εξίσου σημαντικό πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που αναπτύσσεται σε επτά θεματικές, μία κάθε Κυριακή, οι οποίες αφορούν τα τέσσερα στοιχεία (νερό, γη, φωτιά, αέρας), το αλάτι, τους σπόρους και τον κήπο, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν γεύματα, εργαστήρια, ομιλίες, ηχογραφήσεις, περφόρμανς, περιπλανήσεις, αναγνώσεις κ.ά.

Μέσα από τις δράσεις αυτές, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνικές καλλιέργειας, με τη φιλοσοφία της φυσικής δόμησης, με την ιστορία των πετρωμάτων, με τρόπους παρασκευής της τροφής, με την εξελικτική ιστορία της ανθρωπότητας και το πέρασμα στη γεωργία, με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και με πλήθος άλλων καίριων ζητημάτων γύρω από το περιβάλλον.

 GeometriesKiki Papadopoulou 13

Οι εκδηλώσεις αυτές θα διεξάγονται στους υπαίθριους χώρους των κήπων του Πανεπιστημίου, δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους για μια διαφορετική κυριακάτικη βόλτα. Παράλληλα, θα διεξαχθεί ένας μεγάλος περίπατος αφιερωμένος στο νερό, ένας αγώνας κωπηλασίας στον Κηφισό και ένα φεστιβάλ ταινιών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στον θερινό κινηματογράφο που έχει στηθεί σε μια γωνιά του Δενδροκομείου –ο οποίος θα παραμείνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπως και η πυραμίδα έξω από το Γεωργικό Μουσείο.

Στην έκθεση «Γεωμετρίες» συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Πάκυ Βλασσοπούλου, Άγγελος N. Γουλανδρής, Cevdet Erek, Γιάννης Θεoδωρόπουλος, Αθηνά Ιωάννου, Vlassis Caniaris, Βαλεντίνα Κάργα, Kassandras, Carolina Caycedo, Céline Condorelli, Μίλτος Μανέτας, Νίκος Μάρκου, MoY Studio, Beatriz Santiago Muñoz, Yto Barrada, Michel Berthet, Νατάσα Μπιζά, Anna Boghiguian, Πέτρος Μώρης, Ντόρα Οικονόμου, Uriel Orlow, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Βούλα Παπαϊωάννου, Ρένα Παπασπύρου, Ναυσικά Πάστρα, Didem Pekün, Marjetica Potrč, Standart Thinking, Hiroshi Sugimoto, Serkan Taycan, Mario García Torres, Θανάσης Τότσικας, Αλέκος Φασιανός, Inas Halabi, Peter Halley, Federico Herrero, Χρήστος Χρυσόπουλος.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμμετέχουν: Omar Amiralay, Ana Vaz, Επάρκεια, Metin Erksan, Dimitri Zenghelis, Φαίη Ζήκα, Ροίκος Θανόπουλος, Τάκης Κανελλόπουλος, Kassandras, David Leonard, Jumana Manna, Angela Melitopoulos, Γιάννης Μπαζιώτης, Πηνελόπη Μπεμπέλη, Will Benedict, Tristan Bera, Betty’s Bakery, Νατάσα Μπιζά, Ursula Biemann, Wang Bing, Peter Nadin, Ίρις Νικολάου, Vittorio De Seta, Lav Diaz, Ντόρα Οικονόμου, Natsuko Uchino, Ανδριάνα Παπανικολάου, Verena Paravel, Artavazd Pelechian, Το Πελίτι, Filipa Ramos, Σταγόνες, Standart Thinking, Σχολείο Εδάφους, Lucien Castaign Taylor, Aimee Toledano, Troō Food Liberation, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Chouska, Jorge Furtado.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΑΛΑΤΙ
1 Απριλίου 2018
12.00 | Ένα όραμα για τη γεωργία του αύριο: Εργαστήριο από τον Μάριο Δεσύλλα
Χώρος: Πυραμίδα | Διάρκεια: 60 λεπτά
13.00 | Food is Energy: Μια ξενάγηση από τις Βαλεντίνα Κάργα και Marjetica Potrč
Χώρος: Πυραμίδα | Διάρκεια: 30 λεπτά
14.00 | Soul Food: Νηστίσιμο μεσημεριανό από τους Troō Food Liberation & ηπειρώτικo ψωμί από το Betty’s Bakery
Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]
(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).
17.00 | For All Party Occasions: Discussion over Coffee and Cookies: Μια περφόρμανς της Νατάσα Μπιζά
Χώρος: Γεωργικό Μουσείο, 1ος όροφος | Διάρκεια: 90 λεπτά

ΚΗΠΟΣ
22 Απρίλιου 2018
14.00 | Eat My Garden: Μεσημεριανό από τους Troō Food Liberation & ψωμί ολικής άλεσης από το Betty’s Bakery
Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]
(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)
17.00 | Ο Κήπος ως Κόσμος και Μικρόκοσμος: Μια ομιλία από τη Φαίη Ζήκα
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης, Αμφιθέατρο Β’ | Διάρκεια: 60 λεπτά
18.00 | Συναυλία για διάφορα αντικείμενα από τον Pierre Berthet
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης | Διάρκεια: 60 λεπτά

ΣΠΟΡΟΙ
6 Μαΐου 2018
12.00-14.00 | Οι Σπόροι: Από το Πελίτι
Χώρος: Είσοδος Δενδροκομείου | Διάρκεια: 2 ώρες
13.00 | Τοπικές ποικιλίες: Από το παρελθόν στο μέλλον – Μια ομιλία από την Πηνελόπη Μπεμπέλη και τον Ροίκο Θανόπουλο
Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 20 λεπτά
13.00 | We Are All Seeds: Ένα εργαστήριο μαγειρικής και ένα γεύμα από τους Troō Food Liberation με Perfect 10 ψωμί χωρίς γλουτένη από το Betty’s Bakery
Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]
(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).
16.00 | Wild Relatives (2018), προβολή της ταινίας και παρουσίαση από τη σκηνοθέτιδα Jumana Manna
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης | Διάρκεια: 90 λεπτά
H παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά
21.30 | Cinema Zagara: Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos
Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά

ΝΕΡΟ
13 Μαΐου 2018
11.00-14.00 | Ένα κάλεσμα στον Κηφισό, HydroLab Attica του Serkan Taycan
Αφετηρία: Ιερά Οδός 75, στην είσοδο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Διάρκεια πορείας: 2 ώρες. Προτείνουμε το κοινό να φοράει άνετα ρούχα και παπούτσια.
17.00 | Dry Summer (Susuz Yaz, 1964): Μια ταινία του Metin Erksan
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης | Διάρκεια: 75 λεπτά
19.00-21.00 | Η προέλευση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας: Μια εξελικτική και κοινωνιολογική προσέγγιση στη συμβιωτική περιπέτεια ανθρώπων, ζώων και φυτών – Ένα σεμινάριο από τον Γιάννη Μανέτα
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης, Αμφιθέατρο Β’ | Διάρκεια: 2 ώρες
Το σεμινάριο έχει 3 συναντήσεις, την Κυριακή 13, την Τρίτη 15 και την Πέμπτη 17 Μαΐου, ώρες 19:00-21:00. | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]
(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).
21.30 | Cinema Zagara: Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos
Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά

ΓΗ
27 Μαΐου 2018
12.00-21.00 | Cob – Εργαστήριο Φυσικής Δόμησης από τις Σταγόνες
Χώρος: Στους κήπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Για όλες τις ηλικίες | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]
(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).
12.00 | H ιστορία της πέτρας: Εργαστήριο από τη Γεωργία Ντούσικου και την Ανδριάνα Παπανικολάου
Χώρος: Δενδροκομείο | Διάρκεια: 60 λεπτά
14.00 | Mama Feed Me: Πικνίκ με τους Troō Food Liberation & ψωμί με λεβάντα από το Betty’s Bakery
Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]
(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας).
20.00 | Ο Ήχος της Σιωπής: Μια ομιλία από τον Γιάννη Μπαζιώτη
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης, Αμφιθέατρο Β’ | Διάρκεια: 45 λεπτά
21.00 | Cinema Zagara: Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos
Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά

ΦΩΤΙΑ
3 Ιουνίου 2018
19.00 | Το σώμα ως τοπίο: Μια περφόρμανς-περιήγηση από τις Ίρις Νικόλαου και Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου
Χώρος: Δενδροκομείο | Διάρκεια: 45 λεπτά
20.00 | Πανάκεια εστία > σκεύη > βρώσιμα: Ένα γεύμα από την ομάδα Standart Thinking
Χώρος: Δενδροκομείο | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected]
(συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)
21.30 | Cinema Zagara: Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos
Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά
23.00 | Pureland: Μια ανάγνωση από την Ντόρα Οικονόμου
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης | Διάρκεια: 40 λεπτά

ΑΕΡΑΣ
10 Ιουνίου 2018
19.00 | Practicing Pleasure Where Possible, an Act: Μια περφόρμανς από την Πάκυ Βλασσοπούλου
Χώρος: Κτίριο Διοίκησης, 1ος όροφος | Διάρκεια: 40 λεπτά
20.00 | Sustainable Cities are Productive, Inclusive Cities: Mια ομιλία του Dimitri Zenghelis
Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 45 λεπτά
H ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.
20.00 | Think Global Eat Local: Ένα δείπνο από τους Troō Food Liberation & ψωμί με χαρουπάλευρο από το Betty’s Bakery
Χώρος: Αμπελώνας | Δωρεάν | Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο [email protected] (συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό του τηλεφώνου σας)
21.30 | Cinema Zagara: Ecodrome σε επιμέλεια των Céline Condorelli και Filipa Ramos
Χώρος: Cinema Zagara | Διάρκεια: 2 ώρες και 20 λεπτά

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b