MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φάκελος DOWNSIZING: τα μυστικά της κοινωνίας του Μικρόκοσμου

Ο «Μικρόκοσμος» (Downsizing), η έβδομη ταινία του ελληνοαμερικανού Αλεξάντερ Πέιν («Πλαγίως», «Απόγονοι», «Νεμπράσκα» κ.α.) μπορεί να μην είναι η καλύτερη του αλλά είναι σίγουρα η πιο θεαματική – και ακριβότερη καθώς κόστισε 68 εκατομμύρια δολάρια- της καριέρας του.

author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Τοποθετημένος σε ένα όχι και πολύ μακρινό μέλλον, ο «Μικρόκοσμος» περιγράφει ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που πατάει στο… σήμερα! Η ανεξέλεγκτη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οικονομική κρίση και η αλόγιστη καταναλωτική συνήθεια της δυτικής κοινωνίας, οδηγεί μια ομάδα νορβηγών επιστημόνων στην εξωφρενική ανακάλυψη: τη συρρίκνωση του ανθρώπου.

Οι δυνατότητες που προσφέρει μια τέτοια προοπτική κάνει τον ήρωα του φιλμ, ένα μικροαστό ονόματι Πολ που ονειρεύεται να ξεφύγει από τη θηλειά των χρεών και να ζήσει το πλούσιο αμερικανικό όνειρο που του προσφέρει η επαναστατική τεχνολογία, να πει το ναι. Ο Πολ αποφασίζει να ζήσει στον ονειρώδη μικρόκοσμο όπου όλα δείχνουν μικρά και… παραμυθένια.

DWN FF 002R2 CROP

Είναι όμως όντως έτσι; Ή μήπως η νέα πραγματικότητα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις; Στην περίπτωση που ψήνεστε να κάνετε παρέα στον Πολ και τους ομοίους του, σας έχουμε ένα ολόκληρο οδηγό επιβίωσης με όλα τα χαρακτηριστικά που μπορεί να σας ενδιαφέρουν για να μετακομίσετε στο «Μικρόκοσμο». Ιδού:

  • Το ύψος των κατοίκων είναι γύρω στα 10- 15 εκατοστά. Απλό: αντί για τα feet που μετρούν στις ΗΠΑ το ύψος βάλτε στη θέση τους… fingers κι έχετε την νέα κλίμακα μέτρησης ύψους.
  • Έξω από τα «τείχη» της ιδεατής κοινωνίας που θυμίζει λαμπερό αμερικανικό προάστιο των 50ς-60ς, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη όπου ζουν μετανάστες που εξορίζονται από το καθεστώς της χώρας τους που χρησιμοποιεί τη «συρρίκνωση» για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, καθώς και άστεγοι, φτωχοί ή μεροκαματιάρηδες που δεν κατάφεραν να βρουν θέση στο εσωτερικό του «Μικρόκοσμου».
  • Τις οικιακές δουλειές, τα ανεπιθύμητα επαγγέλματα και όλη τη βρώμικη δουλειά, φυσικά και κάνουν όλοι οι παραπάνω ώστε να μην χρειαστεί να βρωμίσουν τα χεράκια τους οι πλούσιοι κάτοικοι.
  • Το λαθρεμπόριο αλκοόλ οργιάζει όπως φαίνεται κι από τη δράση του εκατομμυριούχου μπον βιβέρ Σέρβου που υποδύεται ο Κριστόφ Βαλτς. Ένα μπουκάλι ουίσκυ του κανονικού κόσμου ισοδυναμεί με αμέτρητα βαρέλια στην λιλιπούτεια κοινωνία και ο δαιμόνιος λαθρέμπορος έχει τις άκρες για να γεμίζει το χρυσορυχείο του.
  • Τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση είναι πάμφθηνα (κάποιοι απόκληροι βέβαια δεν έχουν ούτε σεντ στην τσέπη), ενώ όλα τα σκουπίδια που μαζεύονται καθημερινά από τις υπηρεσίες του δήμου γεμίζουν μόλις μια σακούλα των κανονικών ανθρώπων.
  • Μεσαία τάξη δεν υπάρχει εδώ, παρά μόνο πλούσιοι και φτωχοί. Η διαφορά δε ανάμεσα στις δύο τάξεις είναι χαώδης.
  • Όσοι πολίτες επιλέγουν τη συρρίκνωση έχουν τεράστιες φοροαπαλλαγές και ο Μικρόκοσμος μετατρέπεται σε ένα φορολογικό παράδεισο.
  • Όλα τα σπίτια στον «Μικρόκοσμο» είναι τεράστια. Για τους έχοντες μόνο φυσικά, αφού στο γκέτο στριμώχνονται 40 άτομα σε 2-3 δωμάτια.
  • Η μόνη δυσκολία για όσουν αποφασίσουν να κάνουν το μεγάλο βήμα είναι πως πρέπει να αποχωριστούν τα δόντια και τα μαλλιά τους προκειμένου να γίνει χωρίς απρόοπτα η σμίκρυνση τους στην επέμβαση που ακολουθεί.
DWN 00427R

 O πρωταγωνιστής της ταινίας Ματ Ντέιμον με τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b