MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Και για μουσική πού πάω στις γιορτές;

Μελετήσαμε τις τάσεις και τους χαρακτήρες, ψάξαμε στα μουσικά ημερολόγια και στα εορταστικά σταυροδρόμια και βρήκαμε κάτι για όλους – έστω για αρκετούς από αυτούς που θέλουν η έξοδός τους να έχει θέμα μουσικό. Γιατί τα «must» του καθένα διαφέρουν και τα «πρέπει» δεν μας αφορούν.

Οι Polkar στο Σταυρό του Νότου Club
author-image Μαρία Μαρκουλή

Για όσους βρίσκουν μεγαλείο στα μικρά πράγματα, αγαπάνε τους Nirvana και τα γλυκά του κουταλιού αλλά και το black forest γλύκισμα όπου το φτιάχνουν καλά: Οι Post Lovers με ζωηρό άρωμα indie-folk θα παίξουν στο Tiki Bar, Φαλήρου 15 (Τετάρτη 27/12).

Για όλους εκείνους που έχουν μια φιλοσοφία, που λέει, πολύ απλά αυτό: πως ζεις μονάχα μια φορά (και άρα κάνε κάτι για να το ρίχνεις έξω που και πού) που ό,τι και αν σημαίνει κανείς δεν θα περάσει άσχημα στο Σταυρό του Νοτου Club (Θαρύπου 37) όπου οι Polkar φέρνουν το ‘βαριετέ’ τους, και σερβίρουν τραγούδια τους με καλεσμένους και stand up comedy και διασκευές αλά Polkar, άλλες που να μπορεί να φανταστεί κανείς και άλλες όχι. Αυτά «Όλα Αρχίζουν» 25 Δεκεμβρίου και 1η Ιανουαρίου. Πάντα αλέγκρο και εορταστικά.

Για όσους πιστεύουν ότι τα νέο ροκ made in Greece είναι λόγος για να γιορτάσεις, έχουν 2πλό λόγο να πάνε στο Gagarin (Λιοσίων 205). A Victim of Society και Bazooka θα είναι εκεί: όπως θα λέγαμε Freaktown meets Ζούγκλα (Σάββατο 23/12).

6 720

 Bazooka

Για όσους δεν εννοούν γιορτές χωρίς τζαζ και σουίνγκ και let it rock, λυμένες γραβάτες, λεκιασμένο από κόκκινο κρασί πουκάμισο ίσως και κραγιόν στο γιακά, είναι το Half Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς) τις μέρες που οι Sugarpie and The Candymen δίνουν εορταστικό παρών με ιταλικό ταμπεραμέντο, αλλά και, όπως υπόσχονται, πολλές εκπλήξεις στο ρεπερτόριο. (21- 27/12).

spandcand 

Sugarpie and The Candymen

Για εκείνους που θέλουν τα Χριστούγεννά τους να είναι και μια κατανυκτική εμπειρία (όσο το επιτρέπουν οι κανόνες της κατανάλωσης), πνευματική – και γιατί όχι;- μουσική ανάταση, υπάρχουν πάντα τα γκόσπελ. Τα γκόσπελ τα κλασικά και τα φημισμένα τα φέρνει εδώ η Harlem Gospel Choir στην κεντρική σκηνή του Gazarte (Βουτάδων 34) όπου το κοινό θα συναντήσει το πνεύμα των ημερών, πολύ πιθανά και της Μπιγιονσέ ως έμπνευση. Και εκείνη από τα γκόσπελ ξεκίνησε, μην το ξεχνάμε. (23 και 24/12)

 

Οι παραδοσιακοί τύποι θέλουν κάλαντα, οπότε ας μείνουν σπίτι τους. Ή (ναι, έχουμε εναλλακτική) ας πάνε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωναση. Εκεί, μικρά και μεγάλα παιδιά, ερμηνευτές, πέντε συνθέτες, ένας συγγραφέας, ένας σκηνοθέτης και ένας αφηγητής θα πούνε τα κάλαντα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά,παλιά και καινούργια. Αφηγητής ο Μανώλης Μαυροματάκης. (22 και 23/12).

Μα, να τα ξαναπούμε; Και βέβαια. Κάλαντα και στο Μέγαρο Μουσικής με τον Γιάννη Μαρκόπουλο να «μεταγράφει» τα κάλαντα και άλλα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα από διάφορα σημεία της Ελλάδας, με προσκεκλημένη την Ξένια Καλογεροπούλου στη διήγηση παραμυθιών. Δύο γιορτινες συναυλίες με συμμετοχή παιδικής χορωδίας και μικρού μουσικού συνόλου (21 και 22/12). 

 markopoulos kalanta

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η Ξένια Καλογεροπούλου στο Μέγαρο

Για όσους θέλουν ο καινούργιος χρόνος να έρθει με απίθανες μουσικές που να αντανακλούν όλα τα χρώματα του κόσμου και να τις επιλέγει ο άνθρωπος που ζει και αναπνέει με μουσικές, που έχει γράψει την ιστορία του με μουσικές περιπέτειες, παραγωγός, DJ, εξερευνητής ήχων, δημιουργός δισκογραφικών εταιριών, φεστιβάλ κλπ, ο κύριος Gilles Peterson ο ίδιος είναι αυτός και θα αναλάβει τις μουσικές με την αλλαγή του χρόνου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Πάρτι της Πρωτοχρονιάς (31/12). Μαζι του ο MC General Rubbish.

gille peter

Gilles Peterson

Για εκείνους τους ρομαντικούς που κάνουν ρεβεγιόν σε σπίτια, που αναζητουν την θαλπωρή των γιορτών και στέλνουν κάρτες με ευχές, αυτούς τους ωραιους ανθρώπους τους περιμένουν στο Γυάλινο Θέατρο (Λ. Συγγρού 143) η Αλέκα Κανελίδου και ο Γιάννης Σπανός «Ξανά Μαζί»…γιατί «Δεν είναι Έτσι η Αγάπη», «Ασε Με να φυγω», «Μονά ζυγά» και άλλα πολλά. Παρασκευές και Σάββατα.

 kanelidou sp

 Ο Γιάννης Σπανός και η Αλέκα Κανελίδου 

Για εκείνους ειδικά που τα δικά τους Χριστούγεννα έχουν χρώματα της Τζαμάϊκας, έχουν ρούμι, έχουν μαγεία, χορό και ρυθμούς της Καραϊβικής, έχουμε το ταξιδιωτικό ραντεβού εδώ- Χmas Extravaganza με τον εκλεκτό Blend Mishkin & Roots Evolution με BnC, Big Shine και Daphne BlueBird και όλα θα πάνε καλά και ακόμη καλύτερα. Όπως ακριβώς και στην ελληνική reggae, dancehall σκηνή που έχει απογειωθεί. Live στο MODU Κολωνού 76 και Οδυσσέως 14 / Μεταξουργείο. (22/12) DJ Set από Anna Mystic και DJ Booker.

Για εκείνους που αγαπούν τα τρένα, που κρατάνε ζεστή την ανάμνηση από το τρενάκι χριστουγεννιάτικο δώρο, που δεν πρόλαβαν να δουν ακόμη αλλά θα το δουν οπωσδήποτε το Έγκλημα στο Οριαν Εξπρές, για αυτούς και τους φίλους τους, που, είναι σίγουρο, ότι αγαπούν και τα μπλουζ, κρατάμε θέση στο «3 κυρίες τραγουδούν τα μπλουζ» στο Τρενο στο Ρουφ. Οι τρεις κυριες είναι η Αθηνά Ρούτση, η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή(26/12 και 2/1)

Theatro Rouf 

Οι φαν του λαϊκού, του καλού λαϊκού τραγουδιού, που τους αρέσουν τα λιτά, τα μεστά και τα σταράτα λόγια (συνεπώς και τα τραγούδια) ξέρουν οι άνθρωποι που θα περπατήσουν και που θα βρεθούν. Από τούτο δω το στέκι σημειώνω ωστόσο δυο γερά χαρτιά και ας τραβήξουν από 30–εδώ:

  • Η Γιώτα Νέγκα ερμηνεύει λαϊκά που έχουν ακουστεί πρώτα από αντρικές φωνές, από Στέλιο Καζαντζίδη ως Αλκίνοο Ιωαννίδη, Στράτο Διονυσίου, Σταύρο Ξαρχάκο, «φύλλο ανδρικό» η παρασταση και πρωταγωνιστής το τραγούδι, στο Passport Κεραμεικός, μέρες γιορτές. (24 και 31/12)
  • Ο Γιώργος Μαργαρίτης σαν τα χιόνια (της Μόσχας) στο Κρεμλίνο του Πειραιά, με λαϊκά και ρεμπέτικα και “Πεθαίνω για σένα”- καθότι εορταί, είπαμε, και η καρδιά πρέπει να εκφραστεί. (23/12).
giwtanegka

 Γιώτα Νέγκα

Εκείνοι που δεν μπαίνουν σε κατηγορίες και τους αρέσουν οι μουσικές που το κάνουν αυτό, που διατηρούν punk διάθεση και θα εκτιμήσουν στίχο σαρκαστικό και έμπνευση από παντού σαρωτική, οι Lost Bodies είναι εδώ στο καθιερωμένο πλέον εορταστικό τους live, στο Ρομάντσο (29/12) Αβαντι Θάνο!

Για τους επιρρεπείς στον αυτοσχεδιασμό, στην μουσική περιπλάνηση και στις ανατροπές, το κάλεσμα έρχεται με όνομα Elektronik Meditation, πρότζεκτ με ήχο και εικόνα του Γιάννη Αναστασάση με Deniz Αγγελάκη και καλεσμένους Σαββίνα Γιαννάτου και Χάρη Λαμπράκη (πλήκρα, νέυ) στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α Κυψέλη). (Πέμπτη 21/12)

Για εκείνους που πιστεύουν ότι γιορτή χωρίς κιθάρες, ροκ και πρόσωπα αγαπημένα θα ήταν μισή γιορτή, έχουμε ολόκληρο πακέτο στο Αν Club, Σολωμού 13, που αποχαιρετά τη χρονιά με Thee Holy Strangers, Low Gravity και The Walking House γιατί στο τέλος πάντα νικάνε οι καλοί (30/12).

lost bodies 1

 Lost Bodies

Οσο για εκείνους που πιστεύουν ότι Χριστούγεννα χωρίς τον Έλβις, δεν υπάρχουν πώς να το κάνουμε; – ο Δώρος Δημοσθένους παίρνει το θέμα επάνω του και με «Τα Χριστούγεννα του ΄Έλβις» καταφθάνει στο Gazarte– land (κεντρική σκηνή) Σάββατο (30 /12). Καλή Χρονιά και όπως έλεγε και εκείνος… Thank You! Thank You Very Much!

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b