MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έφτασε: το καινούργιο άλμπουm των U2, Songs of Experience.

(ναι, δεν θα λέγεται: No Plans Good Plans)

author-image Μαρία Μαρκουλή

Παλιά, αλλά όχι και πολύ παλιά για να μην το θυμάται κανείς, όταν οι U2 κυκλοφορούσαν καινούργιο άλμπουμ, η δισκογραφία ένοιωθε τις δονήσεις του καιρό πριν την κυκλοφορία ενώ οι ‘μετασεισμοί’ του γίνονταν αισθητοί σε μεγάλη απόσταση από το κεντρικό γεγονός και μπορεί να επηρέαζαν το τοπίο. 

Σήμερα η δισκογραφία δεν συνταράσσεται, ή δεν συνταράσσεται τόσο πολύ, με νέες κυκλοφορίες (ίσως γιατί τα πολλά χρήματα, τα φέρνουν οι συναυλίες και όχι τα άλμπουμ) αλλά οι φαν των U2 και κάποιοι από εμάς δεν θα αφήσουμε το θέμα να περάσει στα ψιλά. Γιατί οι U2 την 1η Δεκεμβρίου κυκλοφορούν το καινούργιο Songs of Experience, 14ο άλμπουμ τους, τέσσερα χρόνια μετά το Songs of Innocence. Και αν το Songs of Innocence είχε κυρίως τραγούδια που μας μετέφεραν θεματικά στα νεαρά τους χρόνια και έμεινε στην ιστορία σαν το άλμπουμ που οι U2 χάρισαν στους φαν δίνοντάς το ελεύθερα στο iTunes (και φάνηκε πως δεν ήταν όλοι χαρούμενοι μ’ αυτό) το Songs of Experience αντανακλά διαφορετικές εμπειρίες.

U2 songs of experince

Σύνδεση με τα προηγούμενα:

Εκεί λοιπόν (το 2014) που ο U2 έχουν δώσει το άλμπουμ δωρεάν σε όλους και όλοι ασχολούνται περισσότερο με το πώς κυκλοφορεί και λιγότερο με το περιεχόμενό του, ο Μπόνο ανεβάζει στο σάιτ του γκρουπ επιστολή- υπόσχεση στους φαν που λέει περίπου αυτό: καλά νέα, παιδιά, εντός ολίγου έρχεται και άλλο καινούργιο αλμπουμ.

Όταν κάνεις σχέδια όμως ο θεός γελάει μια και εργάζεται in mysterious ways (θα έπρεπε να το ξέρουν αυτό οι U2) και συμβαίνουν διάφορα, ο Μπόνο έχει σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατό του στη Νέα Υόρκη, αντιμετωπίζει θέματα υγείας, πολλά πράγματα πηγαίνουν στραβά και στην Αμερική βγαίνει πρόεδρος ο Τραμπ. Κάτι που εκ των πραγμάτων επηρεάζει και τη θεματική των τραγουδιών οπότε, στοπ και επανεκτίμηση της κατάστασης. Kαι το άλμπουμ που κανονικά θα έπρεπε να λεγόταν No Plans Good Plans αλλά τελικά κρατάει τον τίτλο που αρχικά είχαν εμπνευστεί, Songs of Experience, κυκλοφορεί τώρα και αντανακλά, έτσι όπως οι ίδιοι το διατύπωσαν, προσωπική και πολιτική κρίση μαζί.

Σε αυτό το σημείο ο Μπόνο βρίσκει ιδιαίτερα χρήσιμη την συμβουλή του Ιρλανδού ποιητή Μπρένταν Κένελι: «γράψε σα να έχεις πεθάνει». Και αυτό κάνει ενώ παράλληλα το ίδιο διάστημα με τους U2 περιοδεύει- σε δυο μάλιστα περιοδείες την Innocent + Experience και την The Joshua Tree 2017, την επετειακή για τα 30 χρόνια του περίφημου άλμπουμ.

Στα καινούργια τραγούδια ο Μπόνο απευθύνεται στους ανθρώπους που αγαπάει (και φυσικά σε όλο τον κόσμο). Το πρώτο που ακούστηκε από το άλμπουμ το You’re the Best Thing About Me, «το λέει» στη γυναίκα του, την Άλι Χιούσον. Έχει στίχους που απευθύνει στα παιδιά του, κάνοντας πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο μαζι – και το Get out of your own way είναι ένα από αυτά τα κομμάτια.

Στο The Lights of Home έχει απέναντί του τον εαυτό του και την ορμή των μπλουζ που φέρνει η μουσική. Το Love is all we have left, που ξεκινάει το άλμπουμ βάζει όχι μόνο τον προσωπικό τόνο μπροστά, αλλά και το ύφος της μουσικής παραγωγής. Θα ακούσετε_λέει με τον τρόπο του- μια λάιβ μπάντα που μπορεί να κάνει όλες τις τσαχπινιές του στούντιο και της τεχνολογίας να δουλεύουν για εκείνη. Και αυτά τα πετυχαίνουν, είτε ηχογραφούν το καινούργιο υλικό στο Δουβλίνο, είτε στα Electric Studios της Νέας Υόρκης , είτε (και αυτό είναι πολύ ωραίο) μέσα στο παλιό πούλμαν με το οποίο περιόδευε ο Μπομπ Ντίλαν και βρίσκεται μόνιμα πια στα Shangri-La Studios στο Μαλιμπού- αφού άμα είσαι οι U2 όλα μπορείς να τα κάνεις.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τους γκεστ που έχουν εδώ και είναι ο πολυτάλαντος, περιζήτητος και σημαντικός του νέου χιπ χοπ Καλιφορνέζος, Κέντρικ Λαμάρ και οι Haim από το Λος Άντζελες που έχουν δανείσει εκτός από τις φωνές τους και «ριφ» από τραγούδι τους (ακούστε τες στο The Lights of Home).

Οπότε, όπως έλεγαν και παλιά αλλά όχι τόσο παλιά για να μη θυμόμαστε, καλή ακρόαση. Και καλό μήνα.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b