MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10+1 άλμπουμ του Νοεμβρίου: καινούργια και διαλεχτά

Κάποια έφτασαν μόλις, άλλα χτυπάνε τώρα κουδούνι, μερικά είναι στο δρόμο και έρχονται. Είναι τα καινούργια άλμπουμ του Νοεμβρίου και ιδού μια επιλογή από αυτά που θα συζητηθούν. Γιατί, για να ξέρετε, δεν βγάζει μόνο η Τέιλορ Σουίφτ καινούργιο δίσκο.

author-image Μαρία Μαρκουλή

1. Μια συνάντηση εκλεκτή. Η Μέιβις Στέιπλς η σπουδαία φωνή του ρυθμ’ εν μπλουζ και των γκόσπελ που πρόσφατα έκανε και περιοδεία με τον Μπομπ Ντίλαν, έχει καινούργιο άλμπουμ, το If All I Was Was Black και αυτός είναι ένας λόγος σοβαρός να τεντώσεις τα αυτιά και να ακούσεις. Έχω ακόμη έναν: ο Τζεφ Τουίντι των Wilco έχει κάνει την παραγωγή, έχει γράψει τα τραγούδια και τραγουδάει σε ένα από αυτά. Μετά έρχονται τα Χριστούγεννα.

mavis staples all i was

2. Δεν λέω πως περιμένω με κομένη την ανάσα τα νέα του Μορισέι σαν συνταρακτικό μουσικό γεγονός, αλλά ο Μοζ πάντα κάτι προσθέτει στο σύνολο ενώ εκεί που πρέπει, φροντίζει να λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Το πόνημα έχει τίτλο Low In High School και με την γνωστή μελαγχγολία και μια δόση βρετανικής πρωϊνής ομίχλης που το τυλίγει γλυκά, εκπέμπει σήματα Μορισεϊκού αντικονφορμισμού μέσα από κομμάτια όπως τα Home Is A Question Mark, I Bury The Living, Who Will Protect Us From The Police? Διακριτικά σημειώνω ότι μεγάλο μέρος του έργου ηχογραφήθηκε στα στούντιο του Ένιο Μορικόνε στην Ιταλία και, μεταφυσικά ίσως, κάτι από την αύρα του Μαέστρο μπορούμε να περιμένουμε.

morrissey low in high school

3. Ακολουθούν δυο άλμπουμ που θα κάνουν φασαρία, δηλαδή ήδη κάνουν, το καινούργιο της Τέιλορ Σουίφτ, του πολυτάλαντου κοριτσιού που νότα βάζει και μνημείο της ποπ φυτρώνει και η παρέλαση των επιτυχιών έχει ήδη αρχίσει καθώς ξετυλίγεται σιγα- σιγά το Reputation όλο. Από μια τέτοια παρέλαση δεν θα λείψει – αφού σκάει μύτη στην επικαιρότητα και αυτός- ο Σαμ Σμιθ με το The Trill of it All, από το οποίο συγκινήσεις αναβλύζουν στο όνομα της ανεξάντλητης σόουλ/ποπ του νέου σούπερσταρ από το Λονδίνο του brexit.

collage alboum 2

4. Τι ευχάριστη έκπληξη! Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ επιστρέφει στα μουσικά της σχέδια, αν και ποτέ δεν απομακρύνεται εντελώς από αυτά όσο και αν η οθόνη την έχει λατρέψει. Ήταν πολύ ωραία η συνεργασία της με τον Μπεκ (στο IMR του 2009) και το καινούργιο της τώρα, Rest, ακούγεται πολλά υποσχόμενο. Εχει μέσα συμμετοχές από Πολ Μακάρτνεϊ και Daft Punk και είναι φτιαγμένο με την δημιουργική ορμή της κόρης του Σερζ και της Τζέιν Μπίρκιν. Θα ακουστεί με προσοχή.

Charlotte Gainsbourg rest

5. Τώρα κάτι τελείως διαφορετικό: Από την φοβερή και τρομερή παρέα του Μος Ντεφ, των Black Star και του εναλλακτικού ευφάνταστου χιπχοπ, ο Ταλίμπ Κουέλι έρχεται με το Radio Silence και δεν θα μασήσει τα λόγια του ούτε αυτή τη φορά. Ο νεοϋορκέζος ράπερ με τον μαχητικό του λόγο συνεχίζει να ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο και να ραπάρει γι’ αυτόν. 

radio silence talib kweli

6. Είναι η παράξενη φωνή του, κάτι ανάμεσα σε αγόρι και κορίτσι που τράβηξε την προσοχή στην αρχή, αλλά η τέχνη του Σαμίρ από το Λας Βέγκας αποκαλύπτεται στα τραγούδια του, εσωτερικά, ψαγμένα, πλούσια σε ιδέες απο όλο το φάσμα του urban ήχου. Εξ’ ου και το ολόφρεσκο Revelations στα πιο ενδιαφέροντα της νέας εσοδείας. 

Shamir Revelations

7. Τι να περιμένει κανείς από το καινούργιο της Μπιορκ; Παράξενες υπάρξεις, μυστηριώδη πλάσματα, σειρήνες του βορρά, σήματα από το μέλλον, πύλες έτοιμες να ξεκλειδώσουν και να αποκαλύψουν το Utopia. Όλα αυτά θα είναι εκεί, στο πιο μεγάλο σε διάρκεια άλμπουμ της ανήσυχης Ισλανδής που μάλλον δεν θα ξανακάνει ταινία με τον Λαρς Φον Τρίερ. Η ποπ της Μπιορκ είναι μια κατηγορία ξεχωριστή και σαν τέτοια την αγαπάς, ή την προσπερνάς, αλλά σίγουρα θα την έχεις προσέξει.

 bjork utopia

8. Η είδηση για την δισκογραφική επιστροφή του Έμινεμ κυκλοφορούσε με πολλές φήμες, διάφορες υποθέσεις και μισές αποκαλύψεις. Το σίγουρο είναι (και φάνηκε ήδη) ότι ο Έμινεμ έχει να πει πολλά στον Τραμπ και έχει αρχίσει ήδη να τα λέει. Το Revival έρχεται και στο Λευκό Οίκο κλείνουν τα αυτιά τους.

Eminem Revival

9. Ναι, αλλά σημειώστε και αυτό. Ο Γκρέγκορι Πόρτερ τραγουδάει Νατ Κινγκ Κόουλ με την εντυπωσιακή ερμηνεία του στο Nat King Cole & Me και μας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο, με θαλπωρή και αγάπη που ελπίζεις ότι υπάρχει κάπου κρυμμένος, με τραγούδια σαν τα L-O-V-E, Miss Otis Regrets, The Lonely One, I Wonder Who My Daddy Is, When Love Was King και άλλα τέτοια.

 gregory porter

10. Στο μεταξύ άρχισαν οι προετοιμασίες. Στολίζονται οι βιτρίνες, πλησιάζουν οι γιορτές, κάπου σίγουρα χιονίζει και το μουσικό ισοδύναμο της περίστασης από τον «ανεξάρτητο» φολκ/ ροκ χώρο ανταποκρίνεται αμέσως. Ο Sufjan Stevens ρίχνει από την καμινάδα δωράκι, The Geatest Mixtape – Outtakes, Remixes & Demos from Carrie & Lowell και κάποιοι ετοιμάζουν ήδη το αμπαλάζ.

sufjan stevens mixtape


Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b