MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μουσική δυνατά στο τριήμερο αφιέρωμα για τον Νίκο Νικολαίδη στο ΚΠΙΣΝ

Kαι όμως έχουν σχέση. O Γιώργος Χατζηνάσιος με τους Black Sabbath, o Γιάννης Αγγελάκας με τον Ραχμάνιχοφ, ο Τζορτζ Θόρογκουντ με την Κάκια Μένδρη και τον Μπάχ. Έχουν έναν κοινό τόπο συνάντησης- κινηματογραφικό. Οι μουσικές τους ακούγονται στις ταινίες του Νίκου Νικολαϊδη. Του Νικολαϊδη των Κουρελιών (που) τραγουδάνε ακόμη, της Γλυκιάς Συμμορίας, του Singapore Sling, των βινυλίων, της μουσικής.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Υπάρχουν ταινίες που ξεκινάνε από δισκοθήκες και σενάρια που αρχίζουν να γράφονται από ένα στίχο τραγουδιού. Ο Ταραντίνο το έχει πει- ότι η έμπνευση για τις ταινίες του έρχεται, βουτώντας στη συλλογή του με τους δίσκους.
Οι ταινίες του Νικολαϊδη είναι (σε μεγάλο βαθμό και) η μουσική τους. Τα τραγούδια έχουν ρόλους, το σκηνικό ντύνεται με μουσικές φράσεις και μουσικές δράσεις.

Όπως και να ορίσεις τον κόσμο του Νικολαϊδη και από όποια αφετηρία και αν έχεις παρακολουθήσει την πορεία του, έχεις διασταυρωθεί με τη μουσική.

Νικολαϊδης ξανά: Δέκα χρόνια από το θάνατό του, ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο έργο του, ένα αφιέρωμα στο οποίο η μουσική έχει κεντρική θέση, ξετυλίγεται μέσα από τρεις χορταστικές μέρες στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος 5, 6 και 7 Οκτωβρίου.

Portraits Nikos Nikolaidis Tribute 7

Οι ταινίες στις οθόνες, στις σκηνές οι μουσικές.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος που έχει βάλει τη σφραγίδα του στο έργο του Νικολαϊδη θα παίξει στο πιάνο τις μελωδίες που εμπνευστηκε για τις ταινίες «Πρωϊνή Περίπολος» και «Γλυκειά Συμμορία». Και αν ο Χατζηνάσιος είναι μουσικό κέντρο βάρους στις ταινίες, πλάγιες ματιές και διαφορετικές ερμηνείες είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Η gypsy jazz των Manouchedrome Trio με τη Σοφία Μπράιλα φωνή και τον Αλέξη Στενάκη, κλαρινέτο και πιάνο, φέρνουν αέρα περιπλάνησης στις ταινίες, κάτι άλλωστε που δεν τους έλειψε ποτέ.

Τhe Man from Managra- το πρότζεκτ του Coti K., που ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον πρόσφατα στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε- θα παρουσιάσει μουσικές με Τηνιακή αύρα, όπως λέει. Είναι το νησί που αγάπησε ο Νικολαϊδης και το νησί που δεν σταματά, έτσι κι αλλιώς, να στέλνει μουσικές μαζί με ωραία κύματα.

Θα σε δώ στην κόλαση Αγάπη μου. Υπόσχεση ή προειδοποίηση και μια από τις κλασικές ατάκες του ποιητή. Σκηνοθέτη και ποιητή. Στο ‘κολασμένο’ λοιπόν σημείο έρχονται τα κρουστά του Νίκου Τουλιάτου να κάνουν τη δουλειά τους, να βάλουν φωτιές. Βεβαίως θα είναι και η ομάδα οι Ηχοποιοί μαζί. Ήχος και κόλαση, μια ευρηματική συνύπαρξη.

Το αφιέρωμα- σημειώστε- έχει επιμεληθεί η δημοσιογράφος Έφη Παπαζαχαρίου, ένας άνθρωπος που όχι μόνο αγαπάει τον δημιουργό και το έργο του – και το έχει δείξει πολλές φορές- αλλά πατάει ταυτοχρόνα γερά, εμπνέεται και δημιουργεί και στους δυο χώρους, του σινεμά και της μουσικής.

Προβολές, ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις. Ναι, αλλά επανέρχομαι: Μουσικές παντού. Όπως εκεί όπου: ένας άνθρωπος μια κονσέρβα, μια ορχήστρα, θα πουν τα δικά τους μπλουζ, σαν ένα ‘μίνιμαλ’ «αμερικάνα» σχήμα όπως μπορείς να περιγράψεις τους Dr Albert Flipout’s one CAN Band feat Mickey Panteleous. Η οικονομία είναι η χάρη τους και στις Νικολαϊδιες αξίες είναι στοιχισμένοι.

Παλιά βινύλια, νυχτερινή τζαζ, καπνός, σκόρπιες σελίδες βιβλίων. Και περιπλανώμενες τζαζ νότες που ψάχνουν να βρουν κάπου να ακουμπήσουν. Τζαζ μελωδίες από τις ταινίες θα φέρει η Nassia Gofa και οι Spiral Trio. Από τα Πανοραμικά σκαλιά – έχω ήδη την εικόνα- θα στέλνουν τζαζ εκτάσεις και ευφάνταστες προεκτάσεις, οι Kontrafouris- Kapadai Quartet.

collage nikolaidis

Αν στα παραπάνω προσθέσεις τους ηλεκτρισμένους ήχους, το πλούσιο ηχητικό σύμπαν και τις φανταστικές διαδρομές, που οδηγει μια από τις πιο δυναμκές και αξιόλογες μπάντες της ελληνικής σκηνής, οι Gravitysays_i έχεις τα κλειδιά που χρειάζεσαι (μαζί με τις άλλες εκδηλώσεις του τριημέρου) για να ξεκλειδώσεις τον ιδιαίτερο κόσμο του Νικολαϊδη.

Ενας κόσμος που είναι πάντα ‘φευγάτος’, που είναι αλλού και εδώ, που γοητεύει, επικονωνεί και βρίσκει καινούργιους θαυμαστές.

Ξεκινάω την περιπλάνησή μου με τις μουσικές του Simon Bloom _είναι ο γιος του Νίκου Νικολαίδη και ένας από τους πιο ολοκληρωμένους, ανεπιτήδευτους, χαμηλόφωνους και δραστήριους, εκλεκτούς δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής.

#Όλες οι εκδηλώσεις στο ΚΠΙΣΝ είναι με ελεύθερη είσοδο. Το πλήρες πρόγραμμα του τριημέρου το βρίσκετε εδώ:

https://www.snfcc.org/news-room/news/2017/09/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CE%BD/?lang=el

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b