MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ραντεβού το Σεπτέμβρη με 10 θεατρικές παραστάσεις

Οι δέκα θεατρικές παραγωγές που ξεχώρισαν το καλοκαίρι μας καλούν για τις τελευταίες τους βραδιές τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

author-image Στέλλα Χαραμή

Στην ασφάλεια της αθηναϊκής βάσης επιστρέφουν, ως είθισται, οι καλοκαιρινές περιοδείες κι εδώ ολοκληρώνουν το έργο τους. Και καθώς τα τελευταία ραντεβού με τα ανοιχτά θέατρα δίνονται το Σεπτέμβριο εμείς επιλέγουμε τις παραστάσεις που έδωσαν το ισχυρότερο στίγμα τους προηγούμενους μήνες και αξίζει να παρακολουθήσετε.

Πέρσες

September Perses

Δικαιώνοντας όλους όσοι μίλησαν για ένα φέρελπι σκηνοθέτη (παρακολουθώντας τις προηγούμενες σκηνοθεσίες του στο «Θείο τραγί» και «Το ’21») ο Αρης Μπινιάρης προσήλθε στην Επίδαυρο ως απεσταλμένος του ΘΟΚ με μια σημαντική πρόταση. Δούλεψε εξαντλητικά πάνω στη ρυθμικότητα της αφήγησης ώστε αυτή να παράγει μουσική, έφερε το Χορό δυναμικά στο προσκήνιο κι ευτύχησε στη διανομή των κεντρικών του ρόλων με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, το Νίκο Ψαρρά και τον Αντώνη Μυριαγκό να τους ερμηνεύουν. Για μια μοναδική παράσταση στην Αθήνα.

Παίζει ακόμα Ωδείου Ηρώδου Αττικού (30/8) 

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

September Ifigeneia 

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Αιμίλιου Χειλάκη (σε σταθερή συνσκηνοθεσία με το Μανώλη Δούνια) πάνω στο αρχαίο δράμα στέφτηκε με επιτυχία. Η τραγωδία του Ευριπίδη που παρακολουθεί την εξουσία να καταπατά κάθε ηθική αποτυπώνεται ισορροπημένα και με μπρεχτική τεχνική από τους τρεις αφηγητές Αιμίλιο Χειλάκη, Αθηνά Μαξίμου και Λένα Παπαληγούρα να συνθέτουν μια στέρεη ομάδα. Bonus η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και η χυμώδης μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα.

Παίζει ακόμα Δημοτικό θέατρο του Άλσους «Δημήτρης Κιντής» Ηλιούπολης (30/8), Δημοτικό Θέατρο Μίκη Θεοδωράκη Μενιδίου (1/9), Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος» Κορυδαλλού (2/9), Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Βριλησσίων (6/9), Ωδείο Ηρώδου Αττικού (12/9), Δημοτικό Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» Αιγάλεω (18/9)

Ειρήνη

September Eirini

Το μεγαλύτερο στοίχημα του θέρους όπως διατυπώθηκε από το Εθνικό θέατρο που θέλησε να ενώσει τέσσερις κόσμους – τραγούδι, λυρικό τραγούδι, θέατρο και σάτιρα – πέτυχε μερικώς. Η αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη στη μουσική της εκδοχή υπό την ωραιότατη λυρική μουσική του Νίκου Κηπουργού και την άρτια εκτέλεση της Καμεράτας (διεύθυνση Γιώργος Πέτρου) αγκαζέ με τους έξοχους λυρικούς ερμηνευτές Τάση Χριστογιαννόπουλο και Ειρήνη Καραγιάννη συνάντησε – αν και όχι ακριβώς – το σατιρικό δαιμόνιο του Τζίμη Πανούση και μια 16μελή θεατρική ομάδα σε μετριότατη απόδοση. Άνισο μεν το αποτέλεσμα, πλην όμως διασκεδαστικό και σίγουρα απομακρυσμένο από τον «κακό» και αγοραίο Αριστοφάνη.

Παίζει ακόμα Κηποθέατρο Αλκαζάρ Λάρισας (31/8), Ωδείο Ηρώδου Αττικού (4-5/9), Θέατρο «Αλέξης Μινωτής» Αιγάλεω (10/9), Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας (14/9), Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (17/9)

Επτά επί Θήβας

September Epta Thivas

Η παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τόλμησε για δεύτερη καλοκαιρινή περίοδο στηριγμένη στην υποδειγματική παραστασιακή λιτότητα της σκηνοθεσίας του Τσέζαρις Γκραουζίνις πάνω στο, αραιά παιζόμενο, δράμα του Αισχύλου. Ο ποιητικός λόγος του Γιώργου Μπλάνα όπως αποτυπώνει τη μάταιη εμφύλια σύγκρουση και τα υπαρξιακά διλήμματα που ανακύπτουν εξαιτίας της, η μοντέρνα αισθητική καταγραφή του τραγικού υλικού και μια σημαντική ερμηνεία από το Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του καταραμένου γιου του Οιδίποδα, Ετεοκλή στα βασικά συστατικά του ανεβάσματος.

Παίζει ακόμα Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» Ηλιούπολης (1/9), Βεάκειο Θέατρο Πειραιά (3/9) Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (5/9)

Βάκχες

September Vakxes

Η επιστροφή του Έκτορα Λυγίζου στο αρχαίο δράμα και δη στο υλικό των «Βακχών» ήταν μια από τις ενδιαφέρουσες προκλήσεις της θερινής σεζόν. Και παρά τον αφηγηματικό τύπο που ψαλίδισε σε συγκινήσεις και κορυφώσεις – ενδεχομένως και σε μέγεθος – το ευριπίδειο δράμα, η ανάγνωση παρέμεινε μια καθαρή χειρονομία απέναντι του και με ένα ζηλευτό θίασο να την υπηρετεί μέσα από τη συνθήκη της ατομικότητας και της ομαδικότητας: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.

Παίζει ακόμα Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (3/9) και Ωδείο Ηρώου Αττικού (11/9)

Μήδεια (σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη)

September Medea Kalbari

Η προσέγγιση της Μαριάννας Κάλμπαρη στη δημοφιλέστερη τραγωδία του Ευριπίδη ως τραγωδία του έρωτα υπήρξε το κέντρο μιας ενδιαφέρουσας ανάγνωσης που έκανε το ντεμπούτο της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Και παρά τις όποιες αδυναμίες με κυριότερη το έλλειμμα συγκίνησης και τη συναισθηματική αποθέωση (που το ίδιο το έργο ευαγγελίζεται) παραμένει μια ευανάγνωστη και καλαίσθητη παράσταση. Δέλεαρ και η ερμηνεία της Μαρίας Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο.

Παίζει ακόμα Κηποθέατρο Παπάγου (4 και 5/9), Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (6/9), Δημοτικό θέατρο Αλσους «Δημήτρης Κιντής» Ηλιούπολης (13/9), Αλσος Νέας Σμύρνης (22/9), Ωδείο Ηρώου Αττικού (3/10)

Μήδεια (σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά)

September Μedea karantzas

Η αντιστροφή ενός τραγικού μύθου με “γυναικεία” ταυτότητα σε μια ανδρική παράσταση με τρεις, πρώτης κλάσης, ερμηνευτές: Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης. Από την αρένα της Μικρής Επιδαύρου όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η στυλιζαρισμένη και, εντοπισμένη στο λόγο, σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά δοκιμάζεται και σε κλειστό χώρο, επιχειρώντας να συναντήσει ξανά τις ίδιες ατμόσφαιρες που επιφύλαξαν οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, τα σκηνικά της Ελένης Μανωλοπούλου και η κινησιολογία του Χρήστου Παπαδόπουλου στην κλίμακα του ανοιχτού θεάτρου.

Παίζει ακόμα Θέατρο Πορεία (5-17/9)

Κύκλωπας

September Kyklopas

Το σατιρικό δράμα του Ευριπίδη, του σκληρού ανδρικού κόσμου πήρε γυναικεία μορφή και σχήμα στη σκηνοθετική προσέγγιση του Παντελή Δεντάκη – την πρώτη του αναφορικά με το αρχαίο δράμα. Βασισμένος στη μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα κι έναν υποσχόμενο θίασο (Στεφανία Γουλιώτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αννα Καλαϊτζίδου κ.α.) “πείραξε” το έργο αντλώντας σημερινά ερεθίσματα, τα περισσότερα πειράματα, εκ των οποίων, απέδωσαν.

Παίζει ακόμα Ωδείο Ηρώδου Αττικού (7/9)

Άλκηστη

September Alkisti3

Η καλύτερη παράσταση του φετινού καλοκαιριού κι ενδεχομένως η πιο ολοκληρωμένη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Άριστες οι συστάσεις για το ντεμπούτο της σκηνοθέτιδας της νεότερης γενιάς στην Επίδαυρο που, παρόλα αυτά, σαν έμπειρη ακροβάτισσα διάβασε το ακατάτακτο έργο του Ευριπίδη στην κάθε του στιγμή και οδήγησε όλο το μηχανισμό της παράστασης προσεκτικά στην ίδια επικίνδυνη ισορροπία (πολύτιμη η συμβολή της χορογράφου Πατρίσιας Απέργη). Εξαιρετικός ο θίασος στην απόδοση του από τους πρωταγωνιστές ως τον καλογυμνασμένο Χορό με κορυφαίο τον Άδμητο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Παίζει ακόμα Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (11/9), Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (18-19/9)

Ερωτόκριτος

September Erotokritos

Μετά την θριαμβευτική του παρουσίαση στην καινούργια Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής και την, ανά την Ελλάδα, περιοδεία, η σπουδαία σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή πάνω στο εμβληματικό ερωτικό δράμα του Βιντσέζου Κορνάρου επιστρέφει. Η ποπ αισθητική του Κωνσταντίνου Ρήγου προσγειώνουν την παράδοση στο street style και οι Θοδωρής Βουτσικάκης και Μαρίνα Σάττι αναδεικνύονται σε καινούργια αστεράκια του μουσικού θεάτρου.

Παίζει ακόμα Ωδείο Ηρώδου Αττικού (15/9)

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b