MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Υπάρχουν θαυματουργές τροφές που καταπολεμούν την αϋπνία;

Ποιες είναι αυτές οι τροφές “θαύμα”, που αν τις εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την αϋπνία και να έχουμε έναν καλύτερο ποιοτικά ύπνο;

author-image Ευδοκία Βαζούκη
Πολλοί είναι αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με το θέμα του ύπνου. Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο ταλαιπωρούνται να πέσουν στο κρεβάτι τους και προσπαθούν με δυσκολία να κοιμηθούν μια “λογική” ώρα, το σίγουρο είναι πως υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν, βελτιώνοντας την κατάσταση. Γιατί κακά τα ψέματα, τα οφέλη από μια πραγματικά “ξεκούραστη” νύχτα είναι περισσότερα και πιο σημαντικά απ’ όσο μπορεί να φανταζόμαστε…

Ένας καλός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να διατηρήσει την διάθεση μας σε ένα καλό επίπεδο, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, το δέρμα μας φρέσκο και νεανικό και φυσικά, μειώνει τον κίνδυνο της υπέρτασης του αίματος, αλλά και των καρδιακών παθήσεων. Παρ’ όλα αυτά τα νέα είναι καλά! Ευτυχώς η φύση, όπως πάντα, έχει προβλέψει για εμάς και υπάρχουν εκείνες οι τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, ή ακόμα και στην λύση του προβλήματος της αϋπνίας, που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο στις μέρες μας εξαιτίας των ρυθμών ζωής μας, που έχουν αλλάξει κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να τις εντάξουμε στην διατροφή μας και τότε θα δούμε σίγουρα την διαφορά…

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 1

1. Ψάρι

Τα περισσότερα είδη ψαριών – και ειδικότερα ο σολωμός και ο τόνος – περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μελατονίνης (μια ορμόνη που προκαλεί ύπνο και που πυροδοτείται από το σκοτάδι) σύμφωνα με άρθρα που έχει δημοσιεύσει το New York Academy of Sciences.

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 2

2. Ρύζι

Έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν, πως οι άνθρωποι που έχουν εντάξει στην διατροφή τους το ρύζι υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και το καταναλώνουν σε συνδυασμό με λαχανικά και σάλτσα ντομάτας, πέφτουν για ύπνο σχετικά πιο γρήγορα. Αυτό εξηγείται από το ότι παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, (λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη του ρυζιού), η οποία με την σειρά της αυξάνει την αναλογία της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι γνωστό για την ηρεμιστική του δράση.

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 3

3. Κεράσια 

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως τα πλούσια σε μελατονίνη κεράσια βοηθούν στον ύπνο. Ενήλικες που πάσχουν από χρόνια αϋπνία μπορούν να δοκιμάσουν να καταναλώνουν φρέσκα κεράσια σε καθημερινή βάση, ή εναλλακτικά ένα ποτήρι χυμό από κεράσια 2 φορές την ημέρα και σύντομα θα απολαύσουν έναν ξεκούραστο ύπνο!

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 4

4. Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, είναι πλούσια σε ασβέστιο και έρευνες έχουν δείξει, πως τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας. Δοκιμάστε να καταναλώστε γιαούρτι σε καθημερινή βάση και τεστάρετε με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητά του!

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 5

5. Μπανάνες

Οι μπανάνες, ως γνωστόν, είναι πλούσιες σε κάλιο και αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο βαθύς και ποιοτικός θα είναι ο ύπνος σας. Επίσης, είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη και μαγνήσιο, τα οποία είναι επίσης γνωστά για την ηρεμιστική τους δράση.

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 6

6. Ρεβύθια

Τα ρεβίθια επίσης περιέχουν πλούσια την βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μελατονίνης (ορμόνη που, όπως αναφέραμε ήδη, προκαλεί ύπνο και που πυροδοτείται από το σκοτάδι)γι αυτό μην διστάσετε να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής σας.

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 7

7. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί – και ιδίως τα καρύδια – ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό, μίας ορμόνης που παράγει ο εγκέφαλος όταν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι. Επίσης, αποτελούν πλούσια πηγή τρυπτοφάνης και μαγνησίου, που τώρα πια ξέρουμε πόσο σημαντικά είναι αν θέλουμε να πετύχουμε τον τέλειο ύπνο!

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 8

8. Βότανα

Τα βότανα είναι θαυματουργά όταν πρόκειται για διαταραχές ύπνου. Το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και γι’ αυτό καλύτερα να αποφεύγονται το βράδυ, ωστόσο το χαμομήλι είναι το βότανο αυτό που χρησιμοποιείται, πολύ συχνά, για την καταπολέμηση της νευρικότητας και της αϋπνίας. Ένα φλιτζάνι χαμομήλι ή μέντα λίγο πριν κοιμηθείτε, σίγουρα θα σας χαλαρώσει, ώστε να έχετε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

trofes pou katapolemoun thn aypnia 2017 thema ygeia 9

9. Μέλι

Και τέλος το μέλι! Δυο κουταλάκια του γλυκού μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή μέσα στην κούπα με τα χαλαρωτικά μας βότανα, περίπου μία ώρα πριν τον βραδινό ύπνο, μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε. Το μέλι μετριάζει τη νευρικότητα και βοηθάει στη χαλάρωση και την απόλαυση ενός εποικοδομητικού ύπνου. Κι αυτό δεν θέλουμε;

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ποιός χρειάζεται επισκέψεις σε γιατρούς και ψυχολόγους για να καταπολεμήσει την αϋπνία, όταν μπορεί να το πετύχει ο ίδιος εύκολα και ανέξοδα με τροφές που υπάρχουν ήδη στο σπίτι; Δεν χάνετε τίποτα να τις δοκιμάσετε σε μια πιο σταθερή βάση! 

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b