MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 5 καλοί λόγοι για να πάμε στο αρχαίο αργολικό θέατρο

Ανάμεσα στις 11 παραγωγές αρχαίου δράματος που στελεχώνουν τον φετινό προγραμματισμό της Αρχαίας Επιδαύρου δίνουμε προτεραιότητα σε (τουλάχιστον) πέντε από αυτές που δικαιολογούν μια διήμερη εκδρομή πολιτισμού έως το αργολικό θέατρο.

author-image Στέλλα Χαραμή
Από τις 30 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου, όσο δηλαδή κρατάει ο φετινός επιδαύριος Χορός, οι προτάσεις για κάθοδο στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο είναι πολλές και αρκούντως ενδιαφέρουσες. “Υπακούοντας” όλες στη θεματική του «Ξένου» έντεκα παραστάσεις – η πλειονότητα των οποίων τροφοδοτείται από την αρχαία ελληνική τραγωδία – συνθέτουν την παλέτα των επιλογών για τους εκδρομείς πολιτισμού. Εμείς κάνουμε την επιλογή ευκολότερη προτείνοντας πέντε (plus) παραστάσεις που αξίζουν τον κόπο να πάρουμε το αυτοκίνητο μέχρι την Επίδαυρο.

Οι «Βάκχες» (με τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας) σε σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου
Vakxes

Πριν τέσσερα χρόνια, ο Εκτορας Λυγίζος πειραματιζόταν τολμηρά με την τραγωδία του Ευριπίδη, στην πλέον ελάχιστη κλίμακα (χρησιμοποιώντας τρεις ηθοποιούς και καταργώντας το Χορό) και σε κλειστό χώρο (το υπόγειο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου). Τώρα επανέρχεται στο ίδιο κείμενο τοποθετώντας ιδεωδώς στην ορχήστρα της Επιδαύρου ερευνώντας, αυτή τη φορά, τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα Διονύσου (πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο θεός Διόνυσος εμφανίζεται ως πρόσωπο του δράματος) έναντι στην πολυφωνικότητα ενός Χορού οκτώ αφηγητών. Και αυτοί είναι οι: Ανθή Ευστρατιάδου, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Που: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 14-15 Ιουλίου, 21.00
Εισιτήρια: 5-45 ευρώ

Η «Ειρήνη» του Εθνικού θεάτρου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη
Eirini

Καταρχάς, είναι η μοναδική κωμωδία στο φετινό προγραμματισμό του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Κατά δεύτερον, οι δυνάμεις που ενώνονται για το ανέβασμα της – για λογαριασμό του Εθνικού θεάτρου – είναι άκρως ερεθιστικές: Ο Τζίμης Πανούσης – η πλέον αριστοφανική φιγούρα στα παραστατικά δρώμενα – αναλαμβάνει το ρόλο του ειρηνοποιού Τρυγαίου, ο Νίκος Κηπουργός υπογράφει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση σε εκτέλεση της διεθνώς διακεκριμένης Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ο Δημοσθένης Παπαμάρκου (ο συγγραφέας του περίφημου «Γκιακ») μετατρέπει τον αριστοφανικό λόγο σε λιμπρέτο και όλο αυτό το δημιουργικό μωσαϊκό τιθασεύεται κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Μια πρόταση, αν μη τι άλλο, στο θέατρο του Αριστοφάνη.
Που: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 21-22 Ιουλίου, 21.00
Εισιτήρια: 5-45 ευρώ

Η «Αλκηστη» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου
Alkisti

Ένα από τα πλέον αινιγματικά έργα της αρχαίας γραμματείας και το πρώτο σωζόμενο του Ευριπίδη βαφτίζει την Κατερίνα Ευαγγελάτου στις προκλήσεις και της απαιτήσεις της Επιδαύρου. Η ιστορία της νεαρής βασίλισσας των Φερών, Άλκηστις που παίρνει τη γενναία απόφαση να αντικαταστήσει το σύζυγο της Άδμητο στον Αδη, συνθέτει μια τραγικωμωδία με ειρωνική θεώρηση των πραγμάτων που εναντιώνεται στο μοναδικό αναντίρρητο της ανθρώπινης φύσης: Τον θάνατο. Τον ομώνυμο ρόλο (μετά την περιπέτεια της διπλής αποχώρησης των Ελενας Μαυρίδου και Μαρίας Κίτσου) ερμηνεύει η ανερχόμενη Κίττυ Παϊταζόγλου και μαζί της οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Βασαρδάνης, Σωτήρης Τσακομίδης κι ένας 14μελής ανδρικός Χορός.
Που: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 28-29 Ιουλίου, 19.00
Εισιτήρια: 5-45 ευρώ

Οι «Πέρσες» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη
Perses

Με το σημαντικότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου προσέρχεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο ο Αρης Μπινιάρης εκπροσωπώντας το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Ο νεαρός σκηνοθέτης που τα τελευταία χρόνια ερευνά τη μουσική πλευρά του θεάτρου, δοκιμάζει το ίδιο και στο είδος της τραγωδίας, ανασύροντας στοιχεία των απαρχών της τραγωδίας όπου η δραματουργία και η ποιητικός λόγος συνδεόταν άρρηκτα με τη μουσική σύνθεση. Στο έργο που πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, πρωταγωνιστεί ένας δυναμικός κι ασκημένος θίασος στην τραγωδία με προεξάρχοντες τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Ψαρρά, Αντώνη Μυριαγκό, Χάρη Χαραλάμπους.
Που: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 11 – 12 Αυγούστου
Εισιτήρια: 5-45 ευρώ

Μήδεια, Αφιξις, Κύκλωπας, έργα Αισχύλου – Ολο το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου
Afixis
Παρότι σύνολο το Φεστιβάλ της Επιδαύρου κινείται κάτω από την ίδια θεματική για την «Έλευση του Ξένου», το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου λειτουργεί σαν το εργαστήριο, την εναλλακτική σκηνή του. Στις, συνολικά τέσσερις παραγωγές του – ανάμεσα στις οποίες θα δούμε τον αιρετικό Γάλλο Ολιβιέ Πι να προσεγγίζει δύο κορυφαία κείμενα του Αισχύλου («Προμηθέα δεσμώτη» και «Ικέτιδες») – εντοπίζουμε τις προτάσεις της γενιάς των 30άρηδων, Δημήτρη Καραντζά και Ιώς Βουλγαράκη. Ο μεν πρώτος ανατέμνει το “σύμπτωμα” της «Μήδειας» του Ευριπίδη από την ανδρική σκοπιά με τρεις ερμηνευτές για όλους τους ρόλους της τραγωδίας: Γιώργος Γάλλος, Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης. Η δεύτερη εστιάζει σε μια σκηνή της ομηρικής «Οδύσσειας», αυτήν της Μνηστηροφονίας (με πρώτη ύλη τη μετάφραση Μαρωνίτη), ως επιβεβαίωση της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη του, υπό τον τίτλο «Άφιξις». Θίασος ζηλευτός αποτελούμενος από τους Ξάφη, Κούρτη, Λογοθέτη, Πάσχου, Παπαγεωργίου, Μπινιάρη. Σε αυτές προστίθεται και η ματιά του εμπειρότερου Παντελή Δεντάκη πάνω στον ευριπίδειο «Κύκλωπα»· ένας βίαιος αντρικός κόσμος όπως ερμηνεύεται από έναν αμιγώς γυναικείο θίασο, με επικεφαλής τη Στεφανία Γουλιώτη.
Που: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Πότε: Μήδεια – 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, 21.00
Άφιξις – 7&8 Ιουλίου, 21.30
Κύκλωπας – 21&22 Ιουλίου, 21.30
Έργα Αισχύλου – 4&5 Αυγούστου, 21.30
Εισιτήρια: 5-25 ευρώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b