MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Αισθητική νύχτα» σε γαλλογερμανικό άξονα

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας αποφάσιζε να διοργανώσει την πρώτη «Νύχτα της Φιλοσοφίας», κανείς δεν ήξερε πώς θα αντιμετώπιζε το κοινό μια εκδήλωση που ουσιαστικά αποτελούσε έναν μαραθώνιο ομιλιών και συζητήσεων για θέματα «δύσκολα», όπως ο Λόγος ή η Ηθική, από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις μικρές ώρες της νύχτας. Ένα κυρίως νεανικό κοινό ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκληση αυτή, δημιουργώντας μια αναπάντεχη κοσμοσυρροή, με περισσότερα από 3.000 άτομα να συγκεντρώνονται σε όλους του χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου.

author-image Σπύρος Κακουριώτης
Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της καθιέρωσης μιας ανοιξιάτικης «νύχτας ιδεών», η φετινή τέταρτη διοργάνωση επιδιώκει να βγει έξω από τα τείχη της οδού Σίνα, να απλωθεί στη γειτονιά και στους δρόμους της, να φτάσει μέχρι το Ινστιτούτο Γκαίτε, που αποτελεί για μια ακόμα φορά συνδιοργανωτή της Νύχτας της Φιλοσοφίας.

Έτσι την Παρασκευή 19 Μαΐου, από τις 18.00 και μέχρι τις 2.00 η νύχτα αφιερώνεται στην Αισθητική, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε μια πολυμορφική γιορτή, περισσότερο περιπατητική, περισσότερο γαλλογερμανική και ελληνική, περισσότερο καλλιτεχνική, περισσότερο πειραματική. Σε μια «αισθητική νύχτα»…

Φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, επιμελητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Γαλλία, ατομικά ή αντιπροσωπεύοντας καλλιτεχνικές κολεκτίβες, θα συναντηθούν στην Αθήνα για να συζητήσουν, να στοχαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, μέσα σε μια χαλαρή και γιορταστική ατμόσφαιρα που ευνοεί τον πειραματισμό και τη δημιουργία.

nuxta filosofias galliko institouto 2017 2
Όπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι διευθυντές των δύο ινστιτούτων, Mikaël Hautchamp και Matthias Makowski, «σ’ αυτούς τους σκληρούς καιρούς που διανύουμε, όπου τα σύνορα στην Ευρώπη ξανακλείνουν τις κοινωνίες στον φόβο και τη δυσπιστία απέναντι στον άλλον, η δημιουργία ενός αισθητικού χώρου και χρόνου μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε και πάλι ευαίσθητες, λογικές και πολιτικές επιλογές».

Η φετινή «Νύχτα της Αισθητικής» θα κυλήσει πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Συλλογικοί πειραματισμοί: Μια αντιπαράθεση ανάμεσα στη θεωρητική και την καλλιτεχνική έκθεση.

Πειραματικές λογομαχίες: Μια σειρά συζητήσεων – αντιπαραθέσεων μεταξύ θεωρητικών και καλλιτεχνών, μεταξύ καλλιτεχνικής πρότασης και φιλοσοφικής παρουσίασης.

nuxta filosofias galliko institouto 2017 4
Μουσικές στιγμές: Περνώντας από πολιτικά μονοπάτια και αισθητικές λογομαχίες, η νύχτα οδηγεί στην κατάδυση στην ηχητική γλώσσα της πόλης, με τον πειραματισμό πάνω στις ελληνικές μουσικές παραδόσεις να φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο και τις σύγχρονες δημιουργίες στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Μετακινούμενοι πειραματισμοί στον χώρο της πόλης: Προτείνονται διαδρομές ανάμεσα στα δύο ινστιτούτα και τον ενδιάμεσο χώρο, ανάμεσα σε νέες ακουστικές, οπτικές και λεκτικές εμπειρίες, ανάμεσα σε ιδιόρρυθμες δράσεις και το συλλογικό, εφήμερο και απρόσμενο αποτέλεσμα που θα συνθέσουν σταδιακά.

nuxta filosofias galliko institouto 2017 3

analutiko_programma_nuxta_tis_aisthitikis_2017.pdf

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b