MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

10 μουσικές εκδηλώσεις στο κλίμα της Μ. Εβδομάδας

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, η Αθήνα φιλοξενεί μερικές πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές εκδηλώσεις, εναρμονισμένες στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών.

author-image Μαρία Γεωργιλάκη

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Παραφράσεις ιερών κειμένων” με την Ράνια Οικονομίδου 
parafraseis ieron keimenon kpisn pasxa 2017

Την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Απριλίου, τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς παραφράζουν κείμενα των Ευαγγελιστών, καθώς και άλλων ιερών κειμένων, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Η ιδέα των παραφράσεων των ιερών κειμένων, προέκυψε από την ανάγκη να εξεταστεί εκ νέου η υπάρχουσα παράδοση της λατρευτικής μουσικής και λογοτεχνίας, μέσα από την προοπτική συνύπαρξης ενός σύγχρονου μουσικού και λογοτεχνικού αυτοσχεδιασμού. Τα κείμενα θα αποδώσει η σπουδαία ηθοποιός Ράνια Οικονομίδου, με τη συνοδεία πιάνου του σπουδαίου αυτοσχεδιαστή Αντώνη Ανισέγκου.


Όπερα: Ο Κυανοπώγωνας στη Via Crucis
kuanopogonas els kpisn pasxa 2017

Η μοναδική όπερα του Μπέλα Μπάρτοκ “Ο πύργος του Κυανοπώγωνα” γίνεται η πλατφόρμα για την προσέγγιση του θέματος του θείου και του ανθρώπινου πάθους, από τον πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου, την Πέμπτη 6 Απριλίου στις 20.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Σε μια παράλληλη ανάγνωση της πορείας του Κυανοπώγωνα και της Via Crucis, της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά, ο σπουδαίος πιανίστας ανασυνθέτει το υλικό των Μπάρτοκ και Λιστ, για έναν απρόσμενο συνδυασμό οργάνων: πιάνο, πριόνι και σφυρί.

Μικρή επίσημη λειτουργία του Τζοακίνο Ροσσίνι
mikri episimi leitourgia els kpisn pasxa 2017

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει στις 7 και 9 Απριλίου τη “Μικρή επίσημη λειτουργία” του Τζοακίνο Ροσσίνι, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, στο πλαίσιο του κύκλου “Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής”, που πραγματοποιεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο διεθνής μουσικός επιχειρεί να αναβιώσει την πρώτη ιδιωτική εκτέλεση, αντικαθιστώντας το αρμόνιο με ακορντεόν, όπως εξάλλου φέρεται να ήταν η αρχική ιδέα του Ροσσίνι, την οποία όμως εκείνη την περίοδο έκρινε ως πολύ «κοσμική» για το θρησκευτικό χαρακτήρα του έργου.

Συναυλία Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας
elliniki buzantini xorodia kpisn pasxa 2017

Σε διάλογο με τη “Μικρή επίσημη λειτουργία”, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία παρουσιάζει ύμνους και αποσπάσματα αναγνωσμάτων από την Υμνολογία της περιόδου του Τριωδίου και από τη Νεκρώσιμο Ακολουθία, καθώς και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, το Σάββατο 8 Απριλίου, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Η παράσταση επιχειρεί να δώσει μία, κατά το δυνατό πληρέστερη, εικόνα για το πώς αντιμετωπίζεται η θεματική των Παθών από την υμνογραφική, μουσική και λειτουργική παράδοση.

Πασχαλινά Κονσέρτα τη Μεγάλη Εβδομάδα
dos moi touton ton xenon kpisn pasxa 2017

Το ΚΠΙΣΝ δημιούργησε και παρουσιάζει στις 9, 11 και 13 Απριλίου τρία ξεχωριστά Πασχαλινά κονσέρτα που περιλαμβάνουν από gospel και jazz μέχρι Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, γεφυρώνοντας τις αποστάσεις και θυμίζοντας όλα όσα μας ενώνουν. Μέσα από ένα οδοιπορικό με κατανυκτικούς και ανυψωτικούς ήχους και λογοτεχνικά κείμενα οι καλλιτέχνες των κονσέρτων μας μεταφέρουν μηνύματα χαράς, ελπίδας και αγάπης.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συμφωνία των Θρήνων
sumfonia ton thrinon megaro pasxa 2017

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στις 8 Απριλίου, ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell και David Harding, το οποίο βασίζεται στο έργο του Henryk Gόrecki, Symphony No. 3: Opus 36 από την Ορχήστρα Σύρων Εκπατρισμένων “SEPO”. Η Συμφωνία των Θρήνων, όπως είναι ευρύτερα γνωστό το έργο του πολωνού συνθέτη, είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο, σε τρεις πράξεις. Tη συναυλία ανοίγει το έργο Fugue των Birrell και Μoraly, ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο ποίημα Φούγκα του Θανάτου του Paul Celan.

Τα κατά Ιωάννην Πάθη του J.S. Bach
ta kata ioannin mpax megaro pasxa 2017

Το σύνολο Balthasar-Neumann (χορωδία, σολίστ και ορχήστρα) θα ερμηνεύσει ένα από τα σημαντικότερα έργα εκκλησιαστικής μουσικής, τα Κατά Ιωάννη Πάθη του Γ.Σ. Μπαχ, στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio στις 9 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το περίφημο σύνολο ιδρύθηκε από τον διάσημο αρχιμουσικό Thomas Hengelbrock. Ξεκίνησε ως μια χορωδία επίλεκτων σολίστ (1991), την οποία συμπλήρωσε ιδανικά η ορχήστρα που δημιουργήθηκε λίγα χρόνια αργότερα (1995). Το έργο παρουσιάζεται στη δεύτερη εκδοχή, αυτή του 1725.

Αφιέρωμα στον Arvo Pärt
afieroma ston arvo part megaro pasxa 2017

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του φετινού Αdagio, του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, κορυφώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου στις 20.30 το βράδυ, με το Αφιέρωμα στον Arvo Pärt, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Από την πλούσια εργογραφία του σπουδαίου δημιουργού, επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα της συναυλίας, οι συνθέσεις του «Mozart-Adagio», «Spiegel im Spiegel», «Summa», «My Heart ’s in the Highlands», «Fratres» και «Stabat Mater».

Πασχαλινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και Χορωδίας της ΕΡΤ
pasxalini sunaulia xorodia tis ert megaro 2017

Τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ παρουσιάζουν Πασχαλινή συναυλία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη. Αναλυτικά θα ακουστούν τα έργα των: Δημήτρη Μητρόπουλου “Κασσιανή”, Ανδρέα Νεζερίτη “Απόσπασμα από τους 5 ψαλμούς του Δαβίδ”, Ελένη Οικονομοπούλου “Άρια της σοπράνο από το Ορατόριο «Κοινωνικός»”, Νέστωρ Τέηλορ “Lux Aeterna” και Χρήστου Παπαγεωργίου “In memorian Gioacchino Rossini: Stabat Mater”.

Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”

Ω Γλυκύ μου Έαρ με την Γλυκερία
o gluku mou ear filologikos sullogos parnassos pasxa 2017

Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόϊ της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της, θα ακούσουμε να ερμηνεύει η Γλυκερία στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017. Μέσα σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα η Γλυκερία θα ερμηνεύσει Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας θρηνητικού χαρακτήρα, Βυζαντινούς ύμνους και εγκώμια για τα Θεία και τα ανθρώπινα πάθη καθώς και επιλεγμένα τραγούδια από την Ελληνική παράδοση που στοχεύουν στην ανθρώπινη ψυχή. 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b