MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η αυλαία πέφτει: Οι παραστάσεις που πρέπει να δείτε μέχρι το Πάσχα

Επιλέγουμε εννέα παραστάσεις που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους την Κυριακή των Βαϊων στις 9 Απριλίου και αξίζει να δείτε έως τότε.

author-image Στέλλα Χαραμή
Το χρονικό ορόσημο της Κυριακής των Βαΐων ρίχνει παραδοσιακά το ριντό στη ροή της θεατρικής σεζόν. Τρεις εβδομάδες πριν την επίσημη λήξη της ανακεφαλαιώνουμε τα καλύτερα της χειμερινής περιόδου – για την ακρίβεια όσα δεν συνεχίζουν και μετά το Πάσχα – που προλαβαίνετε να δείτε στο επόμενο 20ήμερο με έναν καλό προγραμματισμό.

Άγριος σπόρος
Agrios Sporos

Και μπορεί ο Τάκης Σπυριδάκης να παρέδωσε τη σκυτάλη στον εκρηκτικό Στάθη Σταμουλακάτο – χυμμαρώδη πρωταγωνιστή του Γιάννη Οικονομίδη – όμως το έργο του Γιάννη Τσίρου, ο «Αγριος Σπόρος», παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα γραφής της made in Greece ματαιότητας. Σάτιρα, χιούμορ, μυστήριο, αναστοχασμός καδράρουν εξαιρετικά το νεοελληνικό μας αδιέξοδο.

Θέατρο Επί Κολωνώ μέχρι τις 9 Απριλίου

Αύγουστος
August
Η έτερη παράσταση της χειμερινής περιόδου που αγγίζει εκκωφαντικά την τελειότητα. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης συστήνει στο αθηναϊκό κοινό το γλυκόπικρο οικογενειακό δράμα του Τρέισι Λετς, αναθεωρώντας το είδος χάρη στην εξαντλητική του ανίχνευση. Οι φόβοι και οι αγωνίες του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου ειδομένοι από την κλειδαρότρυπα της οικογενειακής κατασκευής γίνονται το πεδίο για μια σπουδαία παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία και θεμελιώνουν γερά οι, υψηλών δονήσεων ερμηνείες όλου του θιάσου· με εμφανή τα ρεσιτάλ των Θέμιδας Μπαζάκα, Μαρίας Πρωτόπαππα, Αλέξανδρου Μυλωνά, Μάνου Βακούση.
Θέατρο «Δημήτρης Χορν» μέχρι τις 9 Απριλίου

Η δίκη του Κ.
Diki

Στην κορυφή της βραχείας λίστας των παραστάσεων της φετινής θεατρικής περιόδου, στέκεται η φετινή σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Το κρυπτικό αριστούργημα του Φραντς Κάφκα ευτυχεί στα χέρια του, παραδίδοντας, την πλέον δεξιοτεχνική σύγχρονη θεατρική μεταφορά του. Οι ατμόσφαιρες του καφκικού κόσμου σε πλήρη ανάπτυξη μέσα από μια θαυμάσια εικαστική αποτύπωση αλλά κυρίως χάρη στο υπαρξιακό άγχος που μεταδίδεςι μέχρι κεραίας η διανομή της παράστασης με κορυφαίο το Μιχάλη Συριόπουλο στο ρόλο του Γιόζεφ Κ.

Θέατρο Πόρτα μέχρι τις 9 Απριλίου

Ο θεός της σφαγής
theos tis sfagis

Για δεύτερη σεζόν κρατήθηκε ψηλά κι επάξια στη θεατρική ατζέντα. Η ανάγνωση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στην κοινωνική σάτιρα της Γιασμίν Ρεζά για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στο Δυτικό κόσμο, διατηρεί την ελαφράδα της κωμικής συνθήκης και στηρίζεται σε τέσσερα απαράμιλλα ρεσιτάλ ερμηνείας από τους Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

Θέατρο Αθηνών μέχρι τις 9 Απριλίου

Λαμπεντούζα
Labentousa2

Και μόνο η ερμηνεία του Αργύρη Ξάφη αρκεί για να κατατάξει την παράσταση στα «must see» της περιόδου. Μνημείο βαθιάς συγκίνησης και χυμώδους ανθρωπιάς σε μια συναισθηματικά «ακινητοποιημένη» εποχή καθώς ερμηνεύει με απίστευτη γενναιοδωρία τον ψαρά χαμένων ψυχών στ’ ανοιχτά του ιταλικού Νότου. Και την ίδια ώρα, ένα έργο, ολόφρεσκο, στα όρια του θεάτρου – ντοκουμέντο από τον ακτιβιστή Αντερς Λουστγκάρντεν που στύβει τη σκοτεινιά της εποχής μας και βγάζει φως.

Θέατρο του Νέου Κόσμου μέχρι τις 9 Απριλίου

Μαύρο Χιόνι
Mauro Xioni

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάγκωφ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή σε μια απολαυστική εκδοχή του. Ο Κώστας Φιλλίπογλου σκηνοθετεί λιτά, εναργώς και εμπνευσμένα, αναδεικνύοντας τις σκοτεινές διαδρομές της λογοκρισίας στην οποία υπόκειται ένας δημιουργός στη μετεπαναστατική Ρωσία. Εκτός από τη σκηνοθετική λειτουργία, ο Φιλίππογλου είναι υπόδειγμα γκροτέσκας ερμηνείας, τοποθετημένος μέσα σ’ ένα καλογυμνασμένο σύνολο ηθοποιών.

Θέατρο Πόρτα μέχρι τις 9 Απριλίου

Πλατεία ηρώων
Plateia Iroon
Στα χνάρια του θεάτρου του Λευτέρη Βογιατζή, ο Δημήτρης Καραντζάς “χτίζει” υποδειγματικά μια παράσταση πάνω στον λόγο και στους χαρακτήρες του Τόμας Μπέρνχαρντ και της «Πλατείας ηρώων». Η αλλοτριωμένη Αυστρία, οι ρίζες του ναζισμού, ο φασισμός της καθημερινότητας, η κρίση αξιών του ευρωπαϊκού κόσμου διαπερνά τον τρίπρακτο λίβελο σαν ηλεκτρικό ρεύμα και γίνεται αφορμή για μια κορυφαία ερμηνεία από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που θα θυμόμαστε για χρόνια· παράλληλα βεβαίως και με αξιοσημείωτες ερμηνείες από τους Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Σύρμω Κεκέ.
Θέατρο της Οδού Κυκλάδων μέχρι τις 9 Απριλίου

Relax…Mynotis
Relax Mynotis

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου είναι η κορυφή της λόγιας παιγνιώδους ερμηνείας που διαθέτει σήμερα το ελληνικό θέατρο. Χωρίς, περαιτέρω, αμφισβήτηση. Κι αυτό το μεγαλείο εκθέτει στο φετινό έργο του, ένα μεταπλατωνικό διάλογο ανάμεσα σε έναν υπέργηρο πρωταγωνιστή της σκηνής κι ένα βοηθό συμβολαιογράφου που τον βοηθά να συντάξει τη διαθήκη του. Σαρκασμός, συγκίνηση, μελαγχολία, πνευματώδες χιούμορ κι ένα έξοχο δίδυμο ηθοποιών – συμπράττει ο Γιάννος Περλέγκας.
Στο Θέατρο Τέχνης μέχρι τις 9 Απριλίου

Ριχάρδος Β΄
Richard B

Παρά την ανοιχτή και ελεύθερη διαχείριση του κορυφαίου κλασικού κειμένου, η ενασχόληση των Αρη Σερβετάλη και Εφης Μπίρμπα με τη σαιξπηρική τραγωδία κορυφώνεται στην πιο υποβλητικά ατμοσφαιρική παράσταση της σεζόν. Σκηνικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και εικαστικότητας που απεικονίζουν ένα βασίλειο πτώσης και υπαρξιακής αποσύνθεσης. Ο Σερβετάλης χορογραφεί τον εαυτό του στον ομώνυμο ρόλο του βασιλιά Ριχάρδου Β΄και καθηλώνει.

Θέατρο Ροές μέχρι τις 9 Απριλίου

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b