MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
28 χρόνια μετά: Ο ναός των οστών
1900
Avatar: Φωτιά και στάχτη
Cheburashka 2 (με αγγλικους υπότιτλους)
Control
Ethno☰hauntology vol1
Father Mother Sister Brother
Greenland 2
Kontinental ’25
Last Movies by Stanley Schtinter
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Marwan: Tomorrow’s Freedom
Primate
SOS
Vampyr
Ένα απλό ατύχημα
Ένα πράγμα με φτερά
Αμνετ
Ανακόντα
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αργός θάνατος
Βουγονία
Γαλάζιο μονοπάτι
Γερτρούδη
Είμαι η Κούβα
Επαναστάτης χωρίς αιτία
Επιστροφή στην πατρίδα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η Αγγελία
Η εσχάτη των ποινών
Η θυσία
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θεώρημα
Κάρλα
Καμία άλλη επιλογή
Καποδίστριας
Καρδιά από γυαλί
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού
Λώρα
Μέρες οργής
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπομπ Σφουγγαράκης: Η αναζήτηση του τετραγωνοπαντελονή (μεταγλωττισμένη)
Νυρεμβέργη
Ο Μοϊκανός
Ο Χόπερ και το μυστικό της μαρμότας (μεταγλωττισμένη)
Ο έρωτας γράφεται…
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι φύλακες του χιονιού (μεταγλωττισμένη)
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ολα είναι δρόμος
Οργισμένο είδωλο
Ο σούπερ Τσάρλι (μεταγλωττισμένη)
Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές
Πάρε το πράγμα και σφάξ’ το
Ρούφους – Ο θαλάσσιος δράκος που δεν ήξερε κολύμπι (μεταγλωττισμένη)
Σπασμένη φλέβα
Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς
Συναισθηματική αξία
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; Πρώτο Μέρος
Το Αριστερό μου Χέρι
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας πάει Ταινιοθήκη
Το Χαμίνι
Το βλέμμα του Οδυσσέα
Το μίσος
Το σώμα που σκοτώνει
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Το χρώμα του ροδιού
Φρου-Φρου ο σκανδαλιάρης (μεταγλωττισμένη)
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης
ΔΡΑΜΑ

Το Κρύο της Τραπεζούντας

Γυρισμένο σε τέσσερις εποχές, το φιλμ που ήταν η επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, γνώρισε μεγάλη φεστιβαλική καριέρα σε όλο τον κόσμο (Κωνσταντινούπολη, Χάιφα, Τόκιο, Αμβούργο κ.α.)

stars-fullstars-fullstars-fullstars-fullstars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 130'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Ο Μεχμέτ ζει σε ένα εξαθλιωμένο ορεινό χαμόσπιτο στην Τραπεζούντα, συντροφιά με την γριά μάνα του, την εξουθενωμένη και απελπισμένη σύζυγό του και τα δυο παιδία του. Τα λιγοστα ζωντανά που εκτρέφουν για αναπαραγωγή, δεν τους παρέχουν παρά ελάχιστα. Παρότι τον πιέζει η οικογενεία του να βρει δουλειά στο κοντινό ορυχείο για να πληρώσουν τα χρέη τους, ο Μεχμέτ γυρνάει τα βουνά μόνος του αναζητώντας με μανία, εκείνη την χρυσοφόρο φλέβα που θα τους λύσει τα προβλήματα.

krio

Η δύναμη της ταινίας είναι η αφοπλιστική απλότητα και η εικαστική μεγαλοπρέπεια της. Ένα σχήμα φαινομενικά ασύμβατο μέσα στους δύο αντίθετους κρίκους της ίδιας αλυσίδας (από τη μια ο άνθρωπος που μοιάζει με κουκίδα στην άμμο της ανυπέρβλητης και εντυπωσιακής φύσης που στέκει στην άλλη) αλλά ιδανικό για να οδηγήσει την αφτιασίδωτη αυτή καθημερινή περιπέτεια σε ένα δοξαστικό ύμνο της ίδιας της ζωής. Τίποτε στην ιστορία του πεισματάρη αλλά ρομαντικού Μεχμέτ δεν είναι περιττό. Τίποτε δεν εκβιάζει τη συγκίνηση που αναδύεται χωρίς δυσκολία. Αρκεί η απεικόνιση της αρμονικής συνύπαρξης του ήρωα και της οικογένειας του με τα ζωντανά που εκτρέφουν (τα οποία ουκ ολίγες φορές μπαίνουν απρόσκλητα στο σπίτι τους) καθώς και του απολογισμού μιας γεμάτης δυσκολίες ζωής ενός απλού ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιβίωση και δεν παύει στιγμή να ελπίζει. Η «Τραπεζούντα» είναι ένα σπαραχτικό, αργό, υπαρξιακό δράμα και μαζί ένας ύμνος στην ομορφιά που δίνει νόημα σε κάθε τι, ακόμη κι όταν χρειαστεί, όπως ο Μεχτέμ, να ψάξει βαθιά στις σπηλιές της αρχέγονης Γης για να τη βρει ή να αφήσει τη μοίρα του έρμαιη στα μυστικά κελεύσματα ενός βλοσυρού «Θεού» (η θρησκεία, οι κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και τα τερτίπια της τύχης ορίζουν το ριζικό του ήρωα και της οικογένειας του) που στέκει σαν τιμωρός πάνω από τις ζωές των μικροσκοπικών ανθρώπων και αλλάζει διαρκώς τη γνώμη του για αυτούς.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: ΤΟ ΚΡΥΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ (Kalandar Sogugu)
Σκηνοθεσία: Μουστάφα Καρά
Σενάριο: Μουστάφα Καρά, Μπιλάλ Σερτ

Παίζουν: Χεϊντάρ Σισμάν, Νουραϊ Γιεσιλαράζ, Χανίφε Καρά

Διάρκεια: 130'
Χώρα: Τουρκία
Έτος: 2015

Rating: 4
Διανομή: ΝΕΟ Films
Περισσότερα από CINEMA