MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θεατής: Ο Κατάθλας στο Skrow Theatre

Εντυπώσεις από το έργο “Ο Κατάθλας” της Λένας Κιτσοπούλου που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γιγιντή στο θέατρο Skrow με πρωταγωνιστή τον Κώστα Κορωναίο.

author-image Νίκος Ρουμπής

Μια ιστορία για την κατάθλιψη ή μια παράσταση που μοιάζει να κάνει έναν άθλο να της δώσει πνοή; Όπως και να το δει κανείς το εγχείρημα φαίνεται επιτυχημένο, καθώς το ομότιτλο κείμενο της Λένας Κιτσοπούλου αναζητά και βρίσκει την τύχη του στη σκηνή του Skrow Theatre.

H Ιστορία
O ήρωας -ένας και μόνος- αφήνει τα εγκόσμια και απομονώνεται σε ένα αγροτόσπιτο, δέσμιος της κατάθλιψης που μέρα με τη μέρα τον καθηλώνει σε όλο και πιο αδρανή στάση, σε σημείο που η -όποια- λογική μπερδεύεται με το όνειρο σε ένα συνονθύλευμα σκέψεων, παραδοχών και κυρίως αρνήσεων.

katatlas

Η Παράσταση
Ένας άνδρας ξαπλωμένος στον καναπέ υποδέχεται το κοινό. Βαριέται που ζει, βαριέται να αρθρώσει ακόμα και τα λόγια του. Στην αρχή το ιδιότυπο αυτό καλωσόρισμα μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση για το “ταλέντο” του ηθοποιού (Κώστας Κορωναίος), σταδιακά και επάξια όμως κερδίζει τη συμπάθεια μας για τον ιδιαίτερο ρόλο του απαθούς ήρωα.

Αν και εκ πρώτης διακρίνουμε μια ερμηνεία φαινομενικά απλή, αναλογιζόμενοι εν τέλει τη θεματική και την εξέλιξή της στο απρόβλεπτο κείμενο της Κιτσοπούλου καταλήγουμε στο ότι πρόκειται για μια ευφάνταστη προσέγγιση – οικειοποίηση της κατάθλιψης που αναπαρίσταται με βιωματική ευλάβεια. Κινήσεις και σκέψεις αργές, νωχελικές, επαναλαμβανόμενες, που ανάμεσα τους όμως ξεπηδούν μεγάλες και γενικές αλήθειες για την αναγωγή της ευτυχίας στον σύγχρονο κόσμο του facebook, ενδόμυχες και απλές απορίες για τον έρωτα, που με μια δεύτερη θεώρηση φαίνεται να ευσταθούν.

Ο ήρωας, ένας καθημερινός τύπος, θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, με τα ποικίλα προβλήματα και αδιέξοδα. Μόνο που εκείνος μοιάζει να ξέρει την απάντηση για όλα, η αδράνεια του είναι η μια κάποια λύση. Το τέλος-έκπληξη θα επιφέρει και τη λύτρωση.

Photo1aThodoris Paraskevopoulos

Το Σύνολο
Απολαυστική παράσταση, που αντικρίζει κατά μέτωπο τη δύσκολη κατάσταση, αντικρίζοντας την με διακριτική σοβαρότητα και συνάμα με μια πιο χαλαρή διάθεση, μας κάνει να αναλογιστούμε και σε σημεία της ακόμα και να γελάσουμε. Το κοινό -το πιο νεανικό δε- σίγουρα θα φύγει αποζημιωμένο.

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b