MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

“Γαλαξίας”: Oι πρώτες φωτογραφίες από τη νέα χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη στο Ρεξ

Το απαλό χρυσό χρώμα που κάνει τα κοστούμια των περφόμερς να λαμποκοπούν με φόντο το μαύρο της σκηνής του Rex φτιάχνει ένα τοπίο νυχτερινού ουρανού. Βεβαίως, ο Αντώνης Φωνιαδάκης επιθυμεί να κατασκευάσει μια μεγαλύτερη εικόνα, ένα γαλαξιακό τοπίο.

author-image Στέλλα Χαραμή

Έχοντας, νωρίτερα το πρωί, ανοίξει την πρόβα του «Γαλαξία» της νέας του χορογραφίας σε λιγοστούς επισκέπτες, ο διεθνής μας χορογράφος και νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στέκεται με περιέργεια και διάθεση πειραματισμού μπροστά στο μυστήριο της δημιουργίας και της κάθε αρχής: Του κόσμου, του Σύμπαντος, της ζωής και του ανθρώπου που προσπαθεί επίμονα να αποκωδικοποιήσει το Άγνωστο.

foniadakis 4

Υπό τους ήχους του Λίγκετι και του Ξενάκη, κάτω από ένα καταιγιστικό ρυθμό εκλαϊκευμένων επιστημονικών πληροφοριών (σε δραματουργία της Ερις Κύργια) και πάνω στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου μια ομάδα από δέκα περφόμερς δοκιμάζουν να μιμηθούν, να αντλήσουν και να εμπνευστούν από προαιώνιες συμπαντικές λειτουργίες, χορεύοντας και μιλώντας σ’ έναν αδάμαστο ρυθμό που, όπως λέει ο Φωνιαδάκης, παραπέμπει στο «ανθρώπινο νευρικό σύστημα».

Έχοντας έναν αποσπασματικό χαρακτήρα – ο οποίος διακρίνει έτσι κι αλλιώς τη σκηνική γλώσσα του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο «Γαλαξίας» διακρίνεται σε τέσσερις χορευτικές ενότητες, με διαφορετική αισθητική για την καθεμιά αλλά κι έναν συγκεκριμένο κώδικα έρευνας να δημιουργεί ένα συνεκτικό ιστό γύρω τους.

foniadakis 3

Η παράσταση είναι η πρώτη απόπειρα συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς παραστατικής τέχνης, το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή, «μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των Τεχνών που εύχομαι να συνεχιστεί» όπως επισημαίνει ο δημιουργός της.

Η πρεμιέρα του «Γαλαξία» έχει οριστεί στις 3 Νοεμβρίου και θα φιλοξενηθεί από το Εθνικό για περιορισμένο κύκλο παραστάσεων.

foniadakis 2

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/sdyc3epsATs” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b