MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα σίγουρα χαρτιά: 15 παραστάσεις που επαναλαμβάνονται και αξίζει να (ξανα) δούμε τη φετινή σεζόν

Μήνας με πολλές πρεμιέρες ο Οκτώβριος, που παραδοσιακά σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας θεατρικής σεζόν.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Πριν ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις στα “αχαρτογράφητα νερά” των νέων παραγωγών, αξίζει να επενδύσετε στα σίγουρα χαρτιά που ξεχώρισαν πέρσι και επαναλαμβάνονται για λίγες βραδιές ή σε κάποιες περιπτώσεις για ολόκληρο το χειμώνα.  

«ΦΑΟΥΣΤ» του Γκαίτε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
faoust-katerina-evaggelatou
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου δε δίστασε να αναμετρηθεί μ’ ένα από τα πιο απαιτητικά κείμενα της παγκόσμιας σκέψης, αλλά το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία αλλά και τη δραματουργική επεξεργασία του δαιδαλώδους κειμένου του Γκαίτε, κατάφερε να περάσει αβίαστα το πυκνό κείμενο στο κοινό. Στα ατού της παράστασης η πολύ καλή χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Νίκο Κουρή και Αργύρη Πανταζάρα (στους ρόλους του Φάουστ και του Μεφιστοφελή, αντίστοιχα).
Πρεμιέρα: 21 Σεπτεμβρίου (για 20 παραστάσεις)
Κριτική της παράστασης

«ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ» του Χένρικ Ίψεν στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
kouklospito-moutousi
Η «Νόρα» της Αμαλίας Μουτούση ήταν μια από τις καλύτερες ερμηνείες της περσινής σεζόν. Μαζί με τον Άρη Λεμπεσόπουλο και με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιώργου Σκεύα πέτυχαν ένα αξιομνημόνευτο ανέβασμα στο υπαρξιακό αριστούργημα του Ίψεν.
Πρεμιέρα: 7 Οκτωβρίου
Κριτική της παράστασης


«ΓΚΙΑΚ»
στο θέατρο Skrow
giak

Bασισμένη στη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, η παράσταση «Γκιακ» (σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα) σε σκηνοθεσία του Θανάση Δόβρη, ήταν από τις εκπλήξεις –και τα sold out- της περσινής σεζόν. Φέτος παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στη σκηνή του Skrow.
Πρεμιέρα: 3 Oκτωβρίου

«ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ Ή ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
tartoufos

Ο Αιμίλιος Χειλάκης αλλάζει θεατρική στέγη μεταφέροντας μια παράσταση που μας άρεσε ιδιαίτερα. Σε διπλό ρόλο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή επιχείρησε μια διαφορετική ανάγνωση στο κλασικό έργο του Μολιέρου πατώντας πάνω στην έμμετρη μετάφραση του βραβευμένου ποιητή Γιώργου Μπλάνα. Ανάμεσα στο γκροτέσκο και το καρναβαλικό, στη φάρσα και στην τραγωδία, μας χάρισε ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Μαζί του στη σκηνή ο Αλκης Κούρκουλος η Αθηνά Μαξίμου η Ράνια Οικονομίδου κ.α.
Πρεμιέρα: 7 Οκτωβρίου
Κριτική της παράστασης

«Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ» στο θέατρο Αθηνών
theos-tis-sfagis

Από τα θεατρικά blockbuster της περσινής σεζόν, η μαύρη κωμωδία της Γιασμίν Ρεζά στην ανάγνωση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη δεν θα μπορούσε να λείπει από τα φετινά «μη χάσετε». Μια παράσταση που αποδίδεται ως ανηλεής σάτιρα του καταπιεσμένου ανθρώπου στον Δυτικό κόσμο, διατηρεί την ελαφράδα της κωμικής συνθήκης και αποσπά τέσσερα ρεσιτάλ ερμηνείας από τους Στεφανία Γουλιώτη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
Κριτική της παράστασης


«ΆΓΡΙΟΣ ΣΠΟΡΟΣ»
στο θέατρο Επί Κολωνώ

To έργο του Γιάννη Τσίρου σκηνοθετημένο από την Ελένη Σκότη παρουσιάζεται για 2η χρονιά στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνό. To ξεχωρίσαμε χάρη στην πολύ καλή ερμηνεία του Τάκη Σπυριδάκη στο ρόλο του μικροαπατεώνα που με διάφορες κομπίνες πασχίζει να τη βγάλει καθαρή στην Ελλάδα της κρίσης.
Πρεμιέρα: 1η Οκτωβρίου


«ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ»
και «ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ» στο θέατρο Πορεία

Τόσο το αριστούργημα του Τσέχωφ όσο και η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση (συνεχίζεται για 3η σεζόν) και τα δύο σκηνοθετημένα από τον Δημήτρη Τάρλοου, κατέστησαν το θέατρο Πορεία το απόλυτο hot spot του θεατρικού χάρτη. Η περσινή χρονιά ήταν σχεδόν όλη sold out και για τις δύο παραστάσεις και αντίστοιχη προσέλευση αναμένεται και φέτος, γι’ αυτό προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας.
Πρεμιέρα: 28 Σεπτεμβρίου (Μεγάλη Χίμαιρα), 26 Οκτωβρίου (Τρεις αδερφές)
Κριτική της παράστασης


«Η ΩΡΑΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΝ»
στο θέατρο του Νέου Κόσμου
i-oraia-tou-peran

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Αντιγόνη Φρυδά ζωντανεύουν και πάλι το ρετρό love story του Δημητρίου Παπαδόπουλου. Με μοναδικά υλικά το ταλέντο και τη σκηνική χημεία των πρωταγωνιστών του, το θεατρικό διαμαντάκι που σκηνοθέτησε η Θεοδώρα Καπράλου θα λάμψει και φέτος στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου κόσμου.
Πρεμιέρα: 3 Οκτωβρίου


«ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ…»
στο θέατρο Αλίκη
GIA ONOMA PHOTO 4

Η σκηνοθετική πινελιά του Κωνταντίνου Μαρκουλάκη στην σύγχρονη κωμωδία των Mathieu Delaporte και Alexandre de la Patellière ενθουσίασε το κοινό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη γι’ αυτό και το «Για Όνομα…» επιστρέφει και φέτος στο θέατρο Αλίκη με τους ιδίους πρωταγωνιστές: Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Φάνη Μουρατίδη, Μαρία Κωνσταντάκη και Αντώνη Λουδάρο.
Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου


«ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ»
στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
xeirografo
Η Χάρις Αλεξίου, επεχείρησε να κάνει μια «εξομολόγηση ζωής» επί σκηνής διανθισμένη με τα αγαπημένα της τραγούδια. Σκηνοθετημένη από τον Γιώργο Νανούρη θα σταθεί για 2η χρονιά πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στο κοινό και θα μοιραστεί κομμάτια άγνωστα για αυτή, αδυναμίες, χαρές και πολύ περισσότερες λύπες. Το «Χειρόγραφο» μοιάζει σαν μια γενική αποτίμηση της ζωής της χωρίς να εστιάζει τόσο στην καριέρα και την εξέλιξή της, όσο στην πορεία της ως άνθρωπος. Η παράσταση θα παρουσιαστεί έως τις 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα, 4-20 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην Πάτρα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Πρεμιερα: 13 Οκτωβρίου
Κριτική της παράστασης


«O ΘΕΑΤΡΟΠΟΙΟΣ»
στο θέατρο Πόρτα
theatropoios-xatzopoulos-porta

Η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και το Νίκο Χατζόπουλο σε ένα ρόλο-σταθμό στην πορεία του, χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα της περσινής σεζόν και ένας φόρος τιμής σε όσους κάνουν θέατρο στις μέρες μας. Φέτος επαναλαμβάνεται για 10 μόνο παραστάσεις στη σκηνή του θεάτρου Πόρτα.
Πρεμιέρα: 2 Οκτωβρίου


«ΟΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΥ ΤΕΡΛΕΣ»
στο θέατρο Πόρτα
oi-anastatoseis-tou-oikotrofou-terles

Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία σκηνοθεσίας (Γεωργία Μαυραγάνη) και καλύτερης παράστασης της χρονιάς από τα Queer Theatre Awards, οι “Αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες” του Ρόμπερτ Μούζιλ, ένα από τα εκατό αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, αποτέλεσαν μία από τις πιο δυνατές εκπλήξεις της περσινής σεζόν. Επανέρχονται για 10 μόνο παραστάσεις.
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου
Κριτική της παράστασης

«ΣΙΧΤΙΡ ΕΥΡΩ, ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜ ΔΡΑΧΜΗ, ΘΑ ΠΕΙΣ ΚΙ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» στο θέατρο Τέχνης
papavasileiou-vasilis
Ποιητικός, αιχμηρά σαρκαστικός και βαθιά συγκινητικός, o μονόλογος που έγραψε και ερμηνεύει ο Βασίλης Παπαβασιλείου θίγει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και ανεβαίνει ξανά για λίγες βραδιές στη σκηνή του θεάτρου Τέχνης. 
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου (παραστάσεις 10-11/17-18/24-25 Οκτωβρίου)

«ΈΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ» στο θέατρο Άνεσις
anesis egklima timoria
Το έργο του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι στη θεατρική διασκευή του Λεβάν Τσουλάτζε, βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση στο θεατρόφιλο κοινό και επαναλαμβάνεται και φέτος με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη Τάσο Ιορδανίδη, Αννίτα Κούλη και Θοδωρή Κατσαφάδο στους κεντρικούς ρόλους.
Πρεμιέρα: 5 Οκτωβρίου

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b