MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Καλοκαιρινές περιοδείες 2016 – Οι παραστάσεις που παίρνουν τους δρόμους

Με αρχαία τραγωδία και Αριστοφάνη, σ’ ένα όχι ιδιαίτερα γενναιόδωρο καλοκαίρι σε αριθμούς αλλά με αρκετές προσδοκίες σε περιεχόμενο, ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος στα ανοιχτά θέατρα. Οκτώ παραστάσεις που ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και γιατί αξίζει να τις δούμε.

Monopoli Team

Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ Επιδαύρου σφυρίζει κι επίσημα την έναρξη των καλοκαιρινών περιοδειών. Λιγότερες από ποτέ εξαιτίας του αυτονόητου οικονομικού ρίσκου – ακόμη λιγότερες μέσα από την επιλογή των βασικότερων – οι περιοδείες του φετινού καλοκαιριού χαρακτηρίζονται από τους θιάσους των πρωταγωνιστών, και, κατά παράδοση, την ετικέτα του Αριστοφάνη.

Αντιγόνη
Antigone Livathinos
Στην πρώτη του σκηνοθεσία ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου, ο Στάθης Λιβαθινός επιλέγει την τραγωδία του Σοφοκλή προσανατολισμένη στην γενιά των νέων που απομονώνεται και χάνεται. Τον ρόλο της εξεγερμένης Αντιγόνης κρατάει η ΑναστασίαΡαφαέλα Κονίδη (όσοι έχουν παρακολουθήσει τις πρόβες έχουν προσδοκίες για μια αποκαλυπτική ερμηνεία) και μαζί της οι Δημήτρης Λιγνάδης, Μπέττυ Αρβανίτη, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος.

  • Λόγοι για να το δω: Γιατί είναι η πρώτη φορά που ο Στάθης Λιβαθινός καταπιάνεται με κείμενο της αρχαίας γραμματείας μετά την πολυταξιδεμένη «Ιλιάδα» – και πάλι σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη.
  • Πρεμιέρα: Πέμπτη 7 Ιουλίου, Αρχαίο θέατρο Δελφών (15 & 16 Ιουλίου, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου)
  • Πρόγραμμα περιοδείας

Ορέστεια
ORESTIA 10
Η ενθουσιώδης υποδοχή της τελευταίας απόπειρας του Γιάννη Χουβαρδά στο αρχαίο δράμα, η μινιμαλιστική απόδοση του «Ορέστη» το 2010 τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «Ορέστεια» που ανεβάζει με ένα θίασο αστέρων – Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη – σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη. Τα πάθη του οίκου των Ατρειδών μέσα σε 2.5 ώρες, στην μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος.

  • Λόγοι για να το δω: Γιατί είναι σπάνια παιζόμενο έργο, με all star cast και την υπογραφή Χουβαρδά
  • Πρεμιέρα: 8 και 9 Ιουλίου, Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
  • Πρόγραμμα Περιοδείας

Αριστοφανιάδα
aristofaniada
Όλος ο Αριστοφάνης σε 90 λεπτά. Η φρέσκια, ποιητική ματιά του Κώστα Γάκη και της ομάδας «Ιδέα» συνθέτουν ένα best of από τα πρόσωπα και τις προβληματικές της αριστοφανικής ουτοπίας με έναν ετερόκλητο θίασο: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ευαγγελία Μουμούρη, Θάνος Τοκάκης. Σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

  • Λόγοι για να το δω: Γιατί δεν έχει ξαναγίνει ποτ – πουρί στο έργο του Αριστοφάνη
  • Πρεμιέρα: 11 Ιουλίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
  • Πρόγραμμα Περιοδείας


Επτά επί Θήβας
EPTA EPI THIVAS1
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Τσέζαρε Γκραουζίνις έκανε το ντεμπούτο του στο αρχαίο δράμα με τον «Οιδίποδα τύραννο» και επιστρέφει με το, τρόπον τινά, σίκουελ του μύθου, αυτή τη φορά από τον Αισχύλο για λογαριασμό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Οι διάδοχοι του Οιδίποδα, Ετεοκλής και Πολυνείκης συγκρούονται για την εξουσία της Θήβας, παρότι το έργο απασχολεί η μοναχική μάχη του Ετεοκλή με την επιλογή του να αρπάξει τη βασιλεία από τον αδελφό του. Διπλή διανομή για τον κεντρικό ρόλο από τους Γιάννη Στάνκογλου και Χρήστο Στυλιανού.

  • Λόγοι για να το δω: Γιατί είναι αραιά παιζόμενη τραγωδία και γιατί θυμόμαστε ακόμα τον «Οιδίποδα τύραννο» του Γκραουζίνις
  • Πρεμιέρα: 6 & 7 Ιουλίου, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη (22&23 Ιουλίου, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου)
  • Πρόγραμμα Περιοδείας

Λυσιστράτη
lusistrati kalokairines periodeies 2016
Μετά τον «Ηρακλή μαινόμενο» του 2011 ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επανακάμπτει στο αρχαίο δράμα, αποφασισμένος να δώσει μια καινούργια διάσταση στην διαχείριση του αριστοφανικού λόγου. Η δημοφιλέστερη κωμωδία του είναι το επιχείρημα μ’ έναν, τριών γενεών και, πολλά υποσχόμενο θίασο: Λένα Κιτσοπούλου, Αιμίλιος Χειλάκης, Μαρία Σκουλά, Αγλαϊα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Λένα Δροσάκη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιάννη Βογιατζή, Θέμη Πάνου κ.α.

  • Λόγοι για να το δω: Γιατί οι σκηνοθεσίες του Μιχαήλ Μαρμαρινού είθισται να είναι προτάσεις
  • Πρεμιέρα: 5 και 6 Αυγούστου, Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου
  • Πρόγραμμα Περιοδείας

Πλούτος
PLOUTOS NEW 3
Δομικά ένα από τα πιο αδύναμα έργα του Αριστοφάνη – χαρακτηριστικό που εξηγεί την όχι συχνή μεταφορά του στη σκηνή – αλλά πρόσφορη για να συνδεθεί με την οικονομική κρίση και την τρέχουσα επικαιρότητα κωμωδία. Ο Γιώργος Κιμούλης στον επώνυμο ρόλο όσο και σε ρόλο σκηνοθέτη διασκευάζει επιθεωρησιακά τον Αριστοφάνη πλαισιωμένος από δύο γερά ονόματα του είδους (παρότι διακινδυνεύουν ολοένα και πιο συχνά να επαναλαμβάνονται), Γιάννη Μπέζο και Πέτρο Φιλιππίδη.

Συρανό
SYRANO2
Η μεγάλη εμπορική επιτυχία από το γνωστό δίδυμο συνεργατών – τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Γιάννη Κακλέα στην σκηνοθεσία – που επαναλήφθηκε τρεις φορές σε μεγάλες χειμερινές σκηνές της Αθήνας, επιχειρεί να εξαργυρώσει τη φήμη της και στην περιφέρεια. Νέα είσοδος στην διανομή η Ρωξάνη της Δήμητρας Ματσούκα.

  • Λόγοι για να το δω: Γιατί, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, κάνει μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στο ρόλο του τρυφερού και ηρωικού Συρανό Ντε Μπερζεράκ.
  • Πρόγραμμα Περιοδείας

Αντιγόνη
Antigone Moumoulidis
Μια από τις πιο αξιοπρεπείς παρουσίες του περασμένου θεατρικού καλοκαιριού επιστρέφει για νέες περιπέτειες, σε νέους προορισμούς. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί μια βατή εκδοχή του σοφόκλειου έργου με την Ιωάννα Παππά credit στον ομώνυμο ρόλο και τον πολύπειρο Νικήτα Τσακίρογλου ως Κρέοντα.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b