MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Small Talk: Φωτεινή Δάρρα

Μετά από μια πολύ δραστήρια και δημιουργική χρονιά, η Φωτεινή Δάρρα κλείνει τη σεζόν, με μια μεγάλη συναυλία στο Παλλάς στις 13 Μαϊου, αφιερωμένη στον “εφηβικό της έρωτα”, τον ποιητή Νίκο Γκάτσο με τα ποίηματα του οποίου, μελοποιημένα από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρωτοσυστήθηκε στο ευρύ κοινό. Στη νέα μουσική παράσταση με τίτλο «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως» παρουσιάζουν για πρώτη φορά το έργο «Η Παγωμένη Θεατρίνα», το τρίτο κατά σειρά έργο του Νίκου Γκάτσου που μελοποιεί ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μετά το «Λουλούδι στη φωτιά» και τις «Μέρες Επιταφίου».

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Συναντιέστε και πάλι με ένα έργο του Νίκου Γκάτσου. Τι σηματοδοτεί για εσάς αυτή η επιστροφή;
Στην αρχή της πορείας μου τραγούδησα το “τρέχει το νερό”. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το πρωτογενές υλικό του Γκάτσου μελοποιημένο από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τον γνώριζα τον Γκάτσο όμως… από όταν ήμουν παιδί, από την εφηβεία μου που τον πρωτοαγάπησα μέσα από τα τραγούδια του Χατζιδάκι. “Τον ξαναβρήκα” πριν τέσσερα χρόνια που τραγούδησα τον κύκλο τραγουδιών “Λουλούδι στη φωτιά” με το προφητικό τραγούδι “Παρασκευή Μεγάλη”. Τώρα αισθάνομαι πως έρχομαι σε επαφή με ένα από τα πιο μοντέρνα αριστουργήματα του Γκάτσου την “Παγωμένη θεατρίνα” σε μια ώριμη στιγμή μου. Είναι σίγουρα για μένα ένας από τους μεγάλους σταθμούς της ζωής μου. Με τιμά πολύ που η αγαθή Δημητρούκα μας εμπιστεύεται ένα ακόμη έργο του Νίκου Γκάτσου.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί στο έργο η «Παγωμένη Θεατρίνα»;
Είναι φωτεινό και σκοτεινό έργο ταυτόχρονα κι έτσι χρειάζεται κανείς να το προσεγγίσει όχι στεγνά μουσικά, αλλά ερμηνευτικά.

darra 2

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράστασης «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως» και πώς προέκυψε αυτός ο τίτλος;
Είναι ένας από τους στίχους στο τραγούδι “Όλα τ’ αστέρια τρύπια” από τον κύκλο “λουλούδι στη φωτιά”. Λέει συγκεκριμένα:
“Πρώτος ανάμεσα στους ίσους
Στάσου απροσκύνητος κι ορθός
Και διώξε τα πουλιά του μίσους
Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως”.

Μιλάει στον σημερινό έλληνα, με λόγια που έγραψε τριάντα χρόνια πριν. Του λέει να θυμηθεί ποιος είναι, να μην παραδώσει τα όπλα, να συνεχίσει τον αγώνα του για να πλημμυρίσει ο κόσμος φως. Η παράσταση θα περιλαμβάνει, εκτός από το καινούργιο έργο που θα τραγουδήσουμε μαζί με τον Θανάση Αλευρά, πολλά από τα τραγούδια που ξέρει ο κόσμος.

Tο να σε ταυτίζουν με κάποιον που ανήκεις στον ίδιο κόσμο θεωρώ ότι είναι πολύ καλό


Παρόλο που έχετε συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες, το ευρύ κοινό σας έχει ταυτίσει καλλιτεχνικά με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Πως νιώθετε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο;

Ξανά συνεργάζομαι με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου μετά από τέσσερα χρόνια και μετά από δυο δίσκους με τον μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη. Το να σε ταυτίζουν με κάποιον που ανήκεις στον ίδιο κόσμο θεωρώ ότι είναι πολύ καλό. Για παράδειγμα η Φαραντούρη ταυτίστηκε με τον Θεοδωράκη, η Φλέρυ Νταντωνάκη με τον Χατζιδάκι, η Μοσχολιού με τον Ζαμπέτα και έπειτα με τον Άκη Πάνου, ο Ξυλούρης με τον Μαρκόπουλο, η Βίσση με τον Καρβέλα, η Βανδή με τον Φοίβο. Ο κόσμος σε ταυτίζει με κάποιον όταν αισθάνεται ότι ταιριάζετε.

darra papad4469

Τη φετινή σεζόν συμμετείχατε σε πολλά και διαφορετικά σχήματα. Πώς αποτιμάτε αυτές τις συνεργασίες;
Από όλα κάτι μαθαίνεις και αυτή είναι μια εμπειρία που την αποκτάς μέσα στη ζωή. Όταν διατηρείς την προσωπικότητά σου, όπου κι αν βρεθείς κανείς ακριβώς την ίδια δουλεία.

Τι περιλαμβάνουν τα επόμενα σχέδιά σας;
Ξεκινάει, λίγο μετά τη συναυλία στο Παλλάς, η καλοκαιρινή περιοδεία. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα έχω μαζί μου μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς. Το χειμώνα ετοιμάζω μια μουσική θεατρική παράσταση.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b