MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Έλα ν’ αγαπηθούμε darling… στη σκηνή: 10 ερωτικές θεατρικές παραστάσεις

Μεγάλοι έρωτες, σαρκικά πάθη και μοιραίες αγάπες που συνιστώνται για πριν και μετά του Αγίου Βαλεντίνου, για ερωτευμένους και μη.

Από την παράσταση "Δεσποινίς Τζούλια"
author-image Στέλλα Χαραμή

Ο έρωτας ποτέ δεν τελειώνει και ποτέ δεν παλιώνει. Ενα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής και μια αρχετυπική θεματική για την θεατρική τέχνη ιδωμένη μέσα από τέσσερις εποχές ερωτικού παροξυσμού.

Ερωτας στα χρόνια της ταξικότητας

Ρωμαίος και Ιουλιέτα
romaios ioulieta erotiki parastasi1

Όταν η Ιουλιέτα της γνωστής οικογενείας των συντηρητικών Καπουλέτων συνάντησε τον Ρωμαίο των ελευθεροφρόνων Μοντέγων γεννήθηκε η αθάνατη ιστορία των δύο νέων που αγαπήθηκαν σφόδρα και αποφάσισαν να υπερασπιστούν μέχρι θανάτου τον έρωτα τους. Ετσι, ο Σαίξπηρ υπέγραψε το ρομαντικό αριστούργημα του, τα πρόσωπα του οποίου ο Κωνσταντίνος Ρήγος πολλαπλασιάζει σαν το θαύμα με τα ψωμιά του Χριστού. Οι Ιουλιέτες είναι δύο και δεν ξέρουν ποιον να πρωτοδιαλέξουν ανάμεσα σε επτά Ρωμαίους.
Που: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δεσποινίς Τζούλια
despoinis tzoulia erotiki parastasi2

Τη μικρότερη νύχτα του χρόνου, η δεσποινίς Τζούλια, κόρη του Κόμη, κατεβαίνει από τα σκαλιά της υπηρεσίας στα έγκατα της κουζίνας των
υπηρετών για να γητεύσει (σ’ ένα αυτοκαταστροφικό παραλήρημα) τον Ζαν, τον υπηρέτη του πατρός της. Εκείνος πάλι, θέλει ν’ ανέβει τα σκαλοπάτια της κοινωνικής καταξίωσης και το κορίτσι είναι το ιδανικό επιχείρημα. Εγγυημένο το unhappy ending. Στον επώνυμο ρόλο η Μαρία Κίτσου – εγγύηση.
Που: Στο θέατρο Βασιλάκου


Η ωραία του Πέραν
oraia tou peran erotiki parastasi3

Ο φτωχός πλην τίμιος Αιμίλιος συναντά σ’ ένα θέατρο της Πόλης την ωραία αριστοκράτισσα Ερμιόνη. Ε, και συμβαίνει έρως κεραυνοβόλος, σπαρτάρισμα κάτω από τα στήθη. Όμως, ο πλούσιος πατέρας έχει μεγάλα σχέδια γάμου για το κορίτσι του, λερώνοντας το τρυφερό ρομάντζο με αίμα. Όχι κι άδικα το μπεστ σέλερ του Δημητρίου Παπαδόπουλου στα 1920 έσπασε ταμεία όπου κι αν ανέβηκε από λαϊκούς θιάσους. Το ξαναζούν οι Γιώργος Παπαγεωργίου και Αντιγόνη Φρυδά.
Που: Θέατρο του Νέου Κόσμου


Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας
idiotropies marianas erotiki parastasi4
Νέος, άνδρας μόνος, λιώνει για τον έρωτα μιας νέας, ωραίας, πλουσίας και – μικρή λεπτομέρεια- παντρεμένης. Μέχρι που ένας φίλος του, ολίγον έκφυλος κι αχόρταγος, προσφέρεται να μεσολαβήσει. Αριστοκράτισσες, υπηρέτριες και παλικάρια γίνονται μαλλιά κουβάρια σε μια ιστορία που στα χρόνια του Ντε Μυσσέ άναψε φωτιές με τον απροκάλυπτο ερωτισμό της. Δύο αιώνες μετά, ο Θωμάς Μοσχόπουλος το παραλαμβάνει ως κλασικό έργο της ρομαντικής περιόδου.
Που: Στο Θέατρο Πόρτα


Το γλυκό πουλί της νιότης
gluko pouli niotis erotiki parastasi5
Ο τυχοδιώκτης Τσανς Γουέιν, διωγμένος από τη γενέτειρα του, μια πόλη του Αμερικανικού Νότου – επειδή τόλμησε να αγαπήσει και να «διακορεύσει» την κόρη του τοπικού boss Φίνλεϊ – γυρίζει πίσω για να την διεκδικήσει, αγκαζέ με την ξεπεσμένη χολυγουντιανή σταρ, Αλεξάνδρα Ντελ Αγκο. Για καλό δεν θα ‘ναι… Ο Τένεσι Γουίλιαμς στην πιο ώριμη στιγμή του, βγάζει γλώσσα στον, παντός είδους, συντηρητισμό με ένα ροκ εντ ρολ μελαγχολικό ποίημα. Ετσι επιχειρεί να το σκηνοθετήσει και η Αναστασία Ρεβή.
Που: Στο Θέατρο Αλμα


Ερωτας στα χρόνια της λαγνείας

Λούλα
loula erotiki parastasi6

Διαβάζει «Κλικ» και αυτό είναι ό,τι ξέρει για το σεξ. Κατά τα άλλα, είναι ανοργασμική. Τη λένε Λούλα, «κορίτσι» του Βαγγέλη Ραυτόπουλου, παιδί της 90s αθηναϊκής ελευθεριότητας. Αναζητά την πνευματική της απελευθέρωση στη σωματική ικανοποίηση. Ένα πορνό νουάρ ακατάλληλο για ανηλίκους. Από τους Elephas Tilensis.
Που: Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου


Παρασκευή παλιμπαιδισμού
paraskeui palimpaidismou erotiki parastasi7

Ένα κλαμπ με το αποπροσανατολιστικό όνομα «Ντε Λουβρ» μεταμορφώνεται σε βίλα των οργίων. Κορμιά ανδρών και γυναικών που αντιδρούν στην ερεθιστική μουσική και την ερωτική ποίηση σε καλούν σε οργιώδη, αχαλίνωτα πάρτι, από σάρκα και ιδρώτα. Μεταμεσονύχτιο και μια φορά την εβδομάδα με την υπογραφή του Κουρούμπαλη (σκέτο).
Που: Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η μεγάλη χίμαιρα
megali ximaira erotiki parastasi8

Το ερωτικό πάθος κατανικά κάθε κοινωνικό κανόνα στο φλογισμένο αριστούργημα του Μ. Καραγάτση. Η ιστορία της Μαρίνας Μπαρέ που τινάζει τη ζωή της στον αέρα σπρωγμένη από το ατίθασο ερωτικό της ένστικτο στην μεγάλη επιτυχία που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου.
Που: Στο θέατρο Πορεία


Έρωτας στα χρόνια των ταμπού

Δαμάζοντας τα κύματα
damazontas ta kumata erotiki parastasi9

Πολύ πριν το πορνό του «Nymphomaniac 1&2» ο αιρετικός Λανς Φον Τρίερ αναζήτησε τη μεταφυσική πλευρά του έρωτα σε ένα χωριό της Σκωτίας. Εκεί που η Μπες παρά τις αντιδράσεις της κλειστής κοινωνίας παντρεύεται τον Γιαν, έναν φτωχό εργάτη εξόρυξης πετρελαίου. Κι όταν αυτός σακατεύεται σε εργατικό ατύχημα, της ζητά να μην πάψει να χαίρεται τον έρωτα στο πλευρό άλλων ανδρών… Στα χνάρια του Τρίερ η, επίσης αιρετική, Ρούλα Πατεράκη διασκευάζει και σκηνοθετεί.
Που: Στο Εθνικό θέατρο

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα
osa i kardia mou stin kataigida erotiki parastasi10

Ο Γιωργής και το Βαγγελιώ. Σε ένα χωριό της Κρήτης. Εκείνος έφηβος, εκείνη 15 χρόνια μεγαλύτερη του. Ανταλλάσσουν λόγια αιώνιας αγάπης. Στο κάδρο μπαίνει η Ελληνίδα μάνα όπως την ξέρουμε: Δεσποτική και ανυποχώρητη για να τ’ αλλάξει όλα. Οι ειδικοί του είδους Bijoux de Kant σε ένα ρομάντζο της κρητικής λογοτεχνίας.
Που: Στο θέατρο Τέχνης


Ο έρωτας στα χρόνια των zeros

72 ώρες
72 ores erotiki parastasi11

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Μάνος και η Μάνια. Μόνοι στα 38 τους, μετά από ένα ρεσιτάλ αποτυχημένων γνωριμιών και σχέσεων, πήραν την απόφαση να συμπεριφερθούν σαν ενήλικες και να τα «φτιάξουν». Οποιαδήποτε ομοιότητα (της νεόκοπης κωμωδίας των Χατζηπαύλου – Λαζαρίδου) με πραγματικά πρόσωπα δεν είναι συμπτωματική.
Που: Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Σκοτεινές γλώσσες
skoteines glosses erotiki parastasi12
Σεξ, ψέμματα και αδιέξοδα. Και τώρα επαναλάβετε οκτώ φορές. Οκτώ καθημερινοί ήρωες, οκτώ τυπικές περιπτώσεις σύγχρονων εραστών σ’ ένα φαύλο κύκλο λαθών μέσα στη δίνη εκείνου που συνοπτικά ονομάζουμε «αγάπη». Με τους Χρήστο Λούλη, Αννα Μάσχα, Αννα Καλαϊτζίδου και Γιώργο Χρυσοστόμου να “ζευγαρώνουν” επί σκηνής.
Που: Στο θέατρο Πόρτα

Μου λες αλήθεια;
mou les alitheia erotiki parastasi13

Ο γάμος θέλει ψέματα και πράγματα αφανέρωτα. Το νεόκοπο μπουλβάρ του Φλοριάν Ζελέρ κάνει μια απλοϊκή σύνοψη για τα σύγχρονα ερωτικά ήθη ανακηρύσσοντας σε βασίλισσα τους την Απιστία. Πρώτος διδάξας ο Σπύρος Παπαδόπουλος.
Που: Στο θέατρο Κάππα

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b