MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς είναι να ζεις στην πιο κρύα πόλη του πλανήτη;

Εάν στη χώρα μας βλέπουμε λίγο χιόνι και το κάνουμε πρώτο θέμα στις ειδήσεις για μέρες, σκεφτείτε πώς είναι η ζωή σε μια πόλη που οι -50 βαθμοί είναι η θερμοκρασία μιας φυσιολογικής μέρας!Κάπου στα βάθη της Σιβηρίας, το χωριό Oymyakon κρατά τα σκήπτρα του πιο κρύου κατοικημένου σημείου στον πλανήτη.

Στο χωριό Oymyakon χρησιμοποιούν εξωτερικές τουαλέτες καθώς μέσα στα σπίτια δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό λόγω του πάγου.
author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο φωτογράφος Amos Chapple επισκέφτηκε πρόσφατα το Oymyakon και το Υakutsk που είναι το πλησιέστερο αστικό κέντρο και κατέγραψε με την κάμερά του πολύ ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των κατοίκων.

Στο Oymyakon που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο, καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ που αγγίζουν τους -90 βαθμούς. Το χειμώνα η μέρα δεν ξεπερνά τις 3 ώρες, ενώ ακόμα και το καλοκαίρι που το έχει φως για 21 ώρες, το έδαφος παραμένει παγωμένο.

Στο Oymyakon κατοικούν περίπου 500 άνθρωποι. Καθώς οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες για οποιαδήποτε καλλιέργεια, η διατροφή τους βασίζεται κυρίως σε κρέας ταράνδου και αλόγου.


Πως είναι η καθημερινότητά τους αυτή την εποχή; Εξαιρετικά δύσκολη καθώς λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας ούτε τ’ αυτοκίνητα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Φανταστείτε ότι ακόμα και το να χρησιμοποιήσεις στυλό είναι αδύνατο καθώς το μελανί παγώνει! Ωστόσο τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους -52 βαθμούς τα παιδιά παραμένουν στα σπίτια τους.


Το Υakutsk είναι πλησιέστερη πόλη στο Oymyakon.

Ίσως μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Oymyakon είναι η ταφή των νεκρών καθώς το έδαφος είναι μονίμως παγωμένο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκαφτεί.

Όσο και αν ένα τέτοιο μέρος φαντάζει αφιλόξενο δεν είναι λίγοι εκείνοι που το επιλέγουν ως προορισμό. Το κυνήγι ταράνδων, το ψάρεμα στους πάγους αλλά και οι ιαματικές πηγές που αναβλύζουν στην περιοχή αποτελούν πόλους έλξης για αρκετούς τουρίστες.


Πηγή: businessinsider.com

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b