MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα Μυστικά του Δάσους: Αγαπημένα παραμύθια σ’ένα “μαγικό” μιούζικαλ!

Η Σταχτοπούτα, η Ραπουνζέλ, η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Τζακ κι η φασολιά, σε ένα μουσικό παραμύθι από το Hollywood με μεγάλα αστέρια του σινεμά. Τι καλύτερο για τις γιορτές, από μια υπερπαραγωγή της Disney, που αναβιώνει με χιούμορ το μύθο των μιούζικαλ.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Τα “Μυστικά του Δάσους”, ένα πολύ πετυχημένο θεατρικό μιούζικαλ του Broadway, μεταφέρεται πλέον στη μεγάλη οθόνη για συνδυάσει τη μαγεία πολλών παραμυθιών μαζί με την ομορφιά της μουσικής. Αυτή η σύνθεση παραμυθιών, με χιούμορ και σύγχρονη ματιά, έρχεται την πρωτοχρονιά στους κινηματογράφους από τη Feelgood. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα φρέσκια ματιά, για τα δεδομένα του Hollywood, που αποδεικνύει πόσο μεγάλη παράδοση έχουν στα μιούζικαλ οι Αμερικάνοι. Παράλληλα, στην ταινία συμμετέχουν κορυφαίοι ηθοποιοί, όπως η  Meryl Streep, ο Johnny Depp και η Anna Kendrick.

Πριν από δώδεκα χρόνια, μετά την επιτυχία-φαινόμενο της κινηματογραφικής μεταφοράς του μιούζικαλ Chicago (που απέσπασε 6 Όσκαρ, ανάμεσα στο οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας), ο σκηνοθέτης Rob Marshall συναντήθηκε με τον Stephen Sondheim και εξέφρασε το ενδιαφέρον του να σκηνοθετήσει την κινηματογραφική εκδοχή μιας από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του συνθέτη. Στην κορυφή της λίστας του Sondheim δεν ήταν άλλο από το Into the Woods/Τα Μυστικά του Δάσους, μια από τις πιο αναγνωρισμένες και καυστικές δουλειές του, που θεώρησε ότι του ταιριάζει γάντι.

Το αποτέλεσμα ήταν η Disney να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ανατρεπτικό και πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Broadway σε σκηνοθεσία του Rob Marshall (Chicago) και με πρωταγωνιστές μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood.

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η ιστορία ενός Φούρναρη και της Γυναίκας του που θέλουν απεγνωσμένα ένα παιδί. Ένα πρόβλημα, που αγγίζει τόσα σύγχρονα ζευγάρια, φέρνει τον κόσμο του παραμυθιού πιο κοντά στις ευαισθησίες του σύγχρονου ανθρώπου. Στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν παιδί, μπλέκουν με την Μάγισσα του Παραμυθιού, που τους περνάει διαρκώς από νέες δοκιμασίες. Και η ζωή του ζευγαριού συνδέεται απρόσμενα με τις περιπέτειες της Σταχτοπούτας, της Κοκκινοσκουφίτσας, της Ραπουνζέλ, και του Τζακ και της Φασολιάς του. Όλα αυτά γίνονται σε ένα παραμυθένιο Δάσος.

Καστ

 Η πρώτη που  έκλεισε από πλευράς καστ ήταν η Meryl Streep. Η σπουδαία ηθοποιός  υποδύεται την αρχετυπική Μάγισσα, που όμως έχει και άλλα γνωρίσματα, μιας γυναίκας πιο κοντά στην εποχή μας. Αν και είχε απορρίψει παρόμοιους ρόλους στο παρελθόν,  αποφάσισε να  πει αυτή τη φορά το “ναι” εξηγώνντας ότι άλλαξε γνώμη “γιατί η Μάγισσα αυτή είναι ξεχωριστή. Κατ’ αρχήν μεταμορφώνεται. Όλο της το είναι θέλει να αντιστρέψει την κατάρα που την έχει βρει, κινητοποιεί ένα σωρό καταστάσεις και προκαλεί αναστάτωση στις ζωές όλων”.

Και συμπλήρωσε: “Είναι ένα σκεπτόμενο μιούζικαλ. Είναι ευφυές… Είναι απολαυστικό εικαστικά και συναισθηματικά, αλλά έχει στοιχεία που μας εμπλέκουν ως καλλιτέχνες και μας κάνουν να δώσουμε ό,τι μπορούμε.”
 

Στην ταινία συναντάμε, ακόμα, τον Johnny Depp στον ρόλο του περίφημου Κακού Λύκου παρέα με τη Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα και τον μικρό Τζακ. Ο διάσημος ηθοποιός συμμετέχει στο έργο γιατί του άρεσε η ιδέα, όπως λέει, “να πάρουμε όλα αυτά τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε και να τα ζωντανέψουμε σε ένα μεγάλο μιούζικαλ. Μάθαμε πράγματα πιο τρομαχτικά και αστεία απ’ ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε και αυτή ήταν μία καταπληκτική ιδέα. Και έχει δέσει πολύ όμορφα.’

Το πολυπληθές καστ -με ονόματα όπως οι Emily Blunt, James Corden και η Anna Kendrick με  την σπάνια φωνή- υποδύεται διαφορετικούς χαρακτήρες των αδερφών Γκριμ σε μια χιουμοριστική ιστορία, που μπλέκει πρόσωπα και καταστάσεις αγαπημένων παραμυθιών με φαντασία και χιούμορ.
1into-the-woods-04
Trivia/Fun Facts

• Εξ αρχής ήταν σαφές ότι η Αγγλία με τη διατηρητέα ιστορία της και τη μαγευτική της ενέργεια ήταν το τέλειο μέρος να στηθεί ένας παραμυθένιος κόσμος για να ζωντανέψουν οι χαρακτήρες. Ο Rob Marshall άλλωστε ήθελε να γυρίσει σε φυσικούς χώρους όσο περισσότερο γίνεται. Όπως δηλώνει και ο τίτλος της ταινίας, μεγάλο μέρος της διαδραματίζεται σε δάσος και για αυτό τον λόγο η παραγωγή έψαξε αμέτρητες ώρες στη βρετανική εξοχή. Τελικά επιλέχθηκε το Windsor Great Park στα σύνορα μεταξύ Berkshire και Surrey, όπου εντοπίστηκαν πολλές βελανιδιές 800 ετών.

• Το γύρισμα ξεκίνησε σε ένα αρχαίο δάσος τον Σεπτέμβριο του 2013, όπου γυρίστηκε η σκηνή με τον Jack να τραγουδάει το Giants in the Sky.

• Το χωριό του Φούρναρη είναι το Hambleden Village, μία τοποθεσία που προτιμούν οι κινηματογραφιστές. Μια παλιά σιταποθήκη κοντά στο χωριό μετατράπηκε στο σπίτι του Jack.

• Για τον πύργο που είναι κλεισμένη η Ραπουνζέλ, η παραγωγή έχτισε μια κατασκευή μέσα στα ερείπια μιας μονής του 18ου αιώνα.

• Η σκηνή του γάμου της Σταχτοπούτας με τον Πρίγκιπα πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Dover ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα και σύμβολα της Αγγλίας που βρίσκεται στο στενότερο σημείο της Μάγχης.

• Το φόρεμα ης Μάγισσας εμπνεύστηκε από την υφή του ξύλου, έτσι αποτελείται από πολλά μικρά κομμάτια δέρματος που μοιάζουν με φλοιό δέντρου.

• Το κουστούμι του Λύκου ήταν ιδέα του Johnny Depp ο οποίος εμπνεύστηκε από τον περιβόητο Λύκο με το κουστούμι γκάνγκστερ στα καρτούν του Tex Avery της MGM της δεκαετίας ’40 και ’50.

• Η Emily Blunt ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων: Ειρωνεία της τύχης αν σκεφτεί κανείς ότι υποδυόταν μια γυναίκα που επιθυμεί όσο τίποτα ένα παιδί που δεν μπορεί να αποκτήσει.

• Για να φτιαχτεί η μακριά κόμη της Ραπουνζέλ χρειάστηκε μαλλιά κατάξανθα από τη Γερμανία τα οποία ζύγιζαν τρία κιλά. Η περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ακρυλικά μαλλιά δεν συζητήθηκε γιατί γυαλίζουν πολύ στην κάμερα.

• Για το look της Μάγισσας χρειάστηκαν προσθετικά κομμάτια για το κούτελο και το πηγούνι της Meryl Streep, καθώς και μία μασέλα με σπασμένα δόντια.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Rob Marshall, ΣΕΝΑΡΙΟ: James Lapine, ΜΟΥΣΙΚΗ: Stephen Sondheim
ΠΑΙΖΟΥΝ: Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt, James Corden, Anne Kendrick
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124′

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b