MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Γιορτάζουμε την επίσημη έναρξη του χειμώνα (video)

Η 21η Δεκεμβρίου, ήταν η μικρότερη μέρα του χρόνου, με διάρκεια μόλις εννιάμισι ώρες στο Βόρειο ημισφαίριο της Γης, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ακολουθεί μία νύχτα δεκατεσσεράμισι ωρών, που μαζί με τις νύχτες στις 22, 23 και 24 Δεκεμβρίου, θα είναι οι πιό μακριές νύχτες του χρόνου.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Ο ήλιος για μερικές ημέρες θα βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του σε σχέση με το ημισφαίριο μας και θα “σέρνεται” σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, μόλις 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, σηματοδοτώντας το Χειμερινό Ηλιοστάσιο, την επίσημη έναρξη του Χειμώνα. (Ηλιοστάσιο – στάση του ήλιου).

Μετά τις 24 Δεκεμβρίου, ο ήλιος αρχίζει πάλι την ανοδική του πορεία προς τον βορρά, και η διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει σιγά σιγά.

Stonehengenight
To Stonehenge είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Έιμσμπερι (Amesbury) της Αγγλίας

Οι αρχαίοι λαοί είχαν παρατηρήσει από πολύ νωρίς αυτή τη “στάση” του ήλιου στον ορίζοντα κατά την περίοδο αυτή και την αλλαγή που σηματοδοτεί, και παντού τη συνδύαζαν με λατρευτικές επετείους και τελετές. Πολλά μνημεία και λατρευτικοί χώροι, όπως το Stonehenge στην Αγγλία, είναι ευθυγραμισμένα με τη διαδρομή του ήλιου κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. Στην αρχαία Ελλάδα γιόρταζαν την γέννηση του θεού Διονύσου, ενώ οι λαοί της Βόρειας Ευρώπης γιόρταζαν με διάφορες παγανιστικές τελετές και παραδόσεις την επικράτηση του φωτός πάνω στο σκοτάδι.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων συνδέονται άμεσα με το χειμερινό ηλιοστάσιο και τις αρχαίες τελετουργίες των λαών της Βόρειας Ευρώπης, απ΄όπου προέρχονται και οι σύγχρονες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις με τους φανταχτερούς στολισμούς, το γκι, τα έλατα και τα φωτάκια.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b