MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
A.I. Τεχνιτή νοημοσύνη
American Psycho
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Flow
Greek Mountain Film Festival
Keeper
Misericordia
Nouvelle Vague
Qypi
REC’n’Play
Reservoir Dogs
The Blair Witch Project
The Rocky Horror Picture Show
Wicked: Μέρος δεύτερο
Άγια νύχτα, άγρια νύχτα
Ένα απλό ατύχημα
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλοί
Αναπαράσταση
Αν είχα πόδια θα σε κλωτσούσα
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απόδραση στη Νορμανδία
Από τι είμαστε φτιαγμένοι
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βουγονία
Δεσποινίς Μόξι: Η Οδύσσεια μιας γάτας (μεταγλωττισμένη)
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Ζωούπολη 2 (με υπότιτλους)
Η Πολυκατοικία
Η ετυμηγορία
Η θυσία
Η μύγα
Η συμμορία των μάγων 3
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Η ώρα του λύκου
Θεώρημα
Καμία άλλη επιλογή
Κρίστι
Μέρες οργής
Με λένε Στέλιο
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπερλινγκουέρ: Η μεγάλη ελπίδα
Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη
Νυρεμβέργη
Νυχτερινή εφημερία
Νύχτα Αγωνίας
Ο Κινηματογραφιστής
Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι ώρες
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι
Πέντε νύχτες στου Φρέντι 2
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Ρέκβιεμ για ένα όνειρο
Ρενουάρ
Σιωπηλή αγάπη
Σπασμένη φλέβα
Στο νησί του Αμρουμ
Συναισθηματική αξία
Συνύπαρξη, λέμε τώρα
Σώστε τον πράσινο πλανήτη
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Μίκυ
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το δέντρο που πληγώναμε
Το καταφύγιο του τρόμου
Το οτιδήποτε
Το πατρικό
Το ταρανδάκι των Χριστουγέννων (μεταγλωττισμένη)
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Τρία χιλιόμετρα ως το τέλος του κόσμου
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους-Σπουδαστικό
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
Χαμένες αγάπες
Χειμωνιάτικο φως
ΔΡΑΜΑ

Foxcatcher

Μια πραγματική ιστορία, με μεγάλο ενδιαφέρον, ανάμεσα σε έναν μεγιστάνα και σε δύο ολυμπιονίκες των ΗΠΑ αποτελεί το θέμα της ταινίας Foxcatcher, σε σκηνοθεσία Bennett Miller. Για την ταινία του αυτή ο σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες το 2014.

stars-emptystars-emptystars-emptystars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 134'
Μαρίνα Πυλαρινού

Η ταινία περιγράφει την περίεργη σχέση ανάμεσα σε έναν μεγιστάνα, με προβληματικό κι εξαιρετικά αδύναμο χαρακτήρα και δύο αδερφούς, ολυμπιονίκες της πάλης. Αυτά που δείχνει- και για να μην καταστρέψω το σασπένς, δεν θα περιγράψω- έχουν όντως συμβεί. Πρέπει πάντως να σημειώσω, ότι ο μόνος λόγος που κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι αυτή η ταινία είναι κυρίως για το αμερικανικό κοινό, είναι πως διαδραματίζεται στην Αμερική. Αν ένας μεγιστάνας στην Ελλάδα και δύο ολυμπιονίκες είχαν ζήσει μια αντίστοιχη κατάσταση, όπως αυτή που δείχνει η ταινία, θα μιλούσαμε για ένα θέμα, που θα παιζόταν στα δελτία ειδήσεων για πολλές εβδομάδες!

Το έργο, ωστόσο, όσο το παρακολουθείς, δεν σου δίνει την αίσθηση ότι σκοπεύει να αφηγηθεί ένα συγκλονιστικό συμβάν, που έγινε θέμα στα δελτία ειδήσεων. Δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην ψυχολογία των ηρώων και στις περίπλοκες μεταξύ τους σχέσεις, δημιουργώντας ένα βαθύ και πλούσιο σε συναισθήματα έργο. Οι ερμηνείες είναι πολύ καλές. 

Ο αγνώριστος πραγματικά Steve Carell (έπρεπε να δω το όνομά του στην λίστα με τα ονόματα της ταινίας, για να καταλάβω ότι ήταν αυτός) δίνει μια πραγματικά βαθιά και πολύ ποιοτική ερμηνεία του πάμπλουτου John Du Pont. Ερμηνεύει έναν χαρακτήρα, που θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε σε ένα θρίλερ του Χίτσκοκ. Έναν προβληματικό πάμπλουτο άντρα, με αμέτρητα συναισθηματικά ζητήματα και μια παράξενη σχέση με τη μητέρα του. Τα λεφτά δεν τον βοήθησαν σε τίποτα, απλά του αγόραζαν το δικαίωμα στην ψευδαίσθηση. Όμως, ούτε αυτό δεν του έφτασε. Αποκομμένος από τους άλλους, έφτασε να βρεθεί αποκομμένος από την πραγματικότητα, περικυκλωμένος από ανθρώπους, ικανούς να του πουν ότι ο ήλιος είναι φεγγάρι, αν τους εξαγόραζε την άποψή τους. Αλλά αν κάποιος δεν εξαγοραζόταν, μπορεί να είχε πρόβλημα.

 Πολύ καλές ήταν οι ερμηνείες και των δύο αδερφών παλαιστών, του Channing Tatum (Mark Schultz) και του Mark Ruffalo (David Schultz). Αν και είναι ένα μέρος μόνο του έργου αυτού, ο άγρια ανταγωνιστικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ο κόσμος της πάλης μου έφερε στο μυαλό το αριστούργημα του Scorsese “Ραγισμένο Είδωλο“, το οποίο μιλάει για έναν αυτοκαταστροφικό πυγμάχο. Οι δύο παλαιστές, που δίνουν μεγάλη μάχη στις ολυμπιακές παλαίστρες, είναι τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο νεαρός και γεμάτος ορμή Tatum είναι αδύναμος κι ευμετάβολος σαν παιδί, ενώ ο ώριμος Ruffalo είναι η ήρεμη δύναμη. Όμως, στο φινάλε ο ανώριμος αποδεικνύεται πιο σοφός από τον ώριμο. O David στην ταινία  είναι παντρεμένος με την πολύ πειστική Sienna Miller. Βλέπουμε και μια κυρία από τα παλιά, τη σπουδαία Vanessa Redgrave, στο ρόλο της αριστοκρατικής μητέρας του John Du Pont.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Ένα ανθρώπινο και βαθύ δραματικό έργο, με σύνθετους χαρακτήρες και μια συνταρακτική πραγματική ιστορία. Το Foxcatcher δεν αναζητά καλούς και κακούς. Στο συνταρακτικό του τέλος, σου αφήνει την πικρή αίσθηση ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό, είναι εξίσου αξιολύπητοι, ο καθένας από διαφορετική σκοπιά.

Γιώργος Σμυρνής

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Foxcatcher
Σκηνοθεσία: Bennett Miller
Σενάριο: E. Max Frye, Dan Futterman

Παίζουν: Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller

Διάρκεια: 134'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2014

Rating: 4,5
Περισσότερα από CINEMA