MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα έξι σπουδαιότερα γλυκά της λογοτεχνίας!

Τα δημιουργήματα της ζαχαροπλαστικής δεν αποτελούν προνόμιο των βιβλίων μαγειρικής. Κάποια γλυκά συνδέονται με μεγάλες στιγμές της ιστορίας της λογοτεχνίας. Από τις “Μεγάλες Προσδοκίες” του Ντίκενς μέχρι το “Song of Ice and Fire” του Μάρτιν (πάνω στο οποίο βασίζεται το σίριαλ Game of Thrones) πολύ σημαντικές σκηνές έχουν και το γλυκάκι τους.

author-image Γιώργος Σμυρνής

1. Η “τούρτα γάμου” της γεροντοκόρης Miss Havisham

Στις Μεγάλες Προσδοκίες του Ντίκενς (1861) η Miss Havisham είχε αφήσει ανέγγυχτα τα φαγητά της δεξίωσης ενός γάμου που δεν έγινε ποτέ, αφού ο γαμπρός το έσκασε. Η τούρτα του γάμου, όπως την βρίσκει ο πρωταγωνιστής Pit, έχει γίνει μετά από χρόνια μια αηδιαστική μαύρη μάζα, μέσα στην οποία κατοικούν αράχνες. Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες γύρω από το χαλασμένο αυτό γλυκό, που επρόκειτο να επισφραγίσει την γιορτή ενός γάμου, αποτελούν με αλληγορικό τρόπο αιχμές για το ότι η Βικτωριανή Αγγλία είχε παραλύσει και γνωρίσει τη σήψη μέσα από τα σεξουαλικά ταμπού και τον παροιμιώδη πουριτανισμό της εποχής.

2. Οι τάρτες μαρμελάδα της Ντάμας Κούπα

Στην “Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” (1865) οι τάρτες παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες σκηνές του διάσημου παραμυθιού. Οι τάρτες και οι τούρτες σχετίζονται με τον εγωισμό, την ενηλικίωση, την απώλεια ελέγχου, την σεξουαλικότητα, την παραβατικότητα.

3. Η μαντλέν του Προυστ

Ίσως η πιο σημαντική αναφορά στο θέμα του χρόνου και της μνήμης, σχετίζεται απόλυτα με ένα γλύκισμα. Το τέλος μιας ολόκληρης διαδρομής στον μαγικό κόσμο της μνήμης επισφραγίζεται στον “Ξανακερδισμένο Χρόνο” (1927) του Προυστ με τη γεύση μιας μαντλέν βουτηγμένης στο τσάι. Ενώ ο κεντρικός χαρακτήρας τρώει το μικρό μπισκότο σε σχήμα κελύφους, βιώνει μια αναλαμπή. Και ξαφνικά ο αφηγητής βρίσκεται πίσω στον χρόνο και θυμάται, μέσω της γεύσης, ότι έτρωγε μία μαντλέν βουτηγμένη στο τσάι, όντας μικρό παιδί, με τη θεία του. Έτσι η ασυνείδητη μνήμη δίνει στον συγγραφέα ένα κλειδί, για να ξεκλειδώσει όλο του το παρελθόν και να δημιουργήσει το τεράστιο έργο “Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο”.
1 μαντλέν


4. Τα γλυκίσματα του Μπίλμπο Μπάγκινς

Στο “απρόσμενο πάρτυ” με το οποίο ξεκινά το μυθιστόρημα Χόμπιτ του Τόλκιν (1937), ο Μπίλμπο πρέπει να βρει τρόπο να κεράσει τους απρόσκλητους επισκέπτες του. Τους κερνάει κέικ με σπόρους, κρεατόπιτες, τάρτες με μήλο, αλλά και διάφορες ιδιαίτερες τούρτες, με μελάσα ή βασιλικές τούρτες χρησιμοποιούνται, για να γεμίσουν τα στομάχια των επισκεπτών.

5. Η τούρτα γεννεθλίων της Μπλανς Ντιμπουά

Η Στέλλα φτιάχνει μια τούρτα για τα γεννέθλια της αδερφής της Μπλανς στο “Λεωφορείον ο Πόθος” του Τένεσι Ουίλιαμς (1947). Όμως αυτό που θα γλύκαινε πραγματικά την Μπλανς ήταν να έρθει ο αγαπημένος της Μιτς στα γεννέθλια της. Όμως ο Στάνλεϋ είπε στο Μιτς ιστορίες για το παρελθόν της Μπλανς κι αυτός δεν εμφανίσθηκε. Και το πάρτι γεννεθλίων κατέληξε σε μια καταστροφή.


6. Οι τούρτες λεμόνι της Σάνσα Σταρκ

Στο Game of Thrones του Τζωρτζ ΡΡ Μάρτιν (1996) η Σάνσα Σταρκ λατρεύει τις τούρτες λεμόνι και άλλες λιχουδιές μαζί με το τσάι, που φαντάζεται ότι θα πίνει μαζί με τις αρχόντισσες στο Kings Landing. Όμως, αυτή η φαντασίωση της ζωής για τις αριστοκράτισσες στην αυλή γίνεται κομμάτια, όταν αντιλαμβάνεται πως ο μέλλων σύζυγος της, Τζόφρι Μπαράθιον, είναι ένα σαδιστικό τέρας.
1 lemon cakes lady sansa
Πηγή: The Guardian

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b