MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
14
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς εντοπίστηκε στην Άνδρο

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το φορτίο του πλοίου, που χρονολογείται στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., περιλαμβάνει περίπου 600 έως 650 εμπορικούς αμφορείς διαφορετικών τύπων.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό αρχαίο ναυάγιο εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της Άνδρου, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από υπόδειξη ιδιώτη.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 39 έως 44 μέτρα και διατηρεί μεγάλο μέρος του φορτίου ενός αρχαίου εμπορικού πλοίου. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, στον βυθό βρίσκονται περίπου 600 έως 650 οξυπύθμενοι αμφορείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν κατά την αρχαιότητα για τη μεταφορά προϊόντων.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκε η παρουσία τουλάχιστον τριών διαφορετικών τύπων εμπορικών αμφορέων: αμφορέων Μένδης, Πεπαρήθου και τύπου Solokha 2. Για τις ανάγκες της επιστημονικής έρευνας ανελκύστηκε δειγματοληπτικά ένας αμφορέας από κάθε τύπο.

Η προκαταρκτική χρονολόγηση τοποθετεί τους αμφορείς στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., κατά την περίοδο των ύστερων κλασικών χρόνων.

Στον χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκε επίσης τμήμα μολύβδινου στύπου άγκυρας, καθώς και μικρός αριθμός λίθων, οι οποίοι ενδέχεται να αποτελούσαν μέρος του έρματος του αρχαίου πλοίου.

Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εμπλουτίζει τις γνώσεις των αρχαιολόγων για το θαλάσσιο εμπόριο, τη διακίνηση προϊόντων και τη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο κατά την ύστερη κλασική περίοδο. Η περαιτέρω έρευνα και μελέτη του ναυαγίου αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για τη σύνθεση και την προέλευση του φορτίου όσο και για τη διαδρομή που ακολουθούσε το πλοίο.

Το κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων αποτελούσαν ο Διονύσιος Ευαγγελιστής, καταδυόμενος αρχαιολόγος, ο Άγγελος Τσομπανίδης, καταδυόμενος συντηρητής αρχαιοτήτων, και ο Λούι Μερσενιέ, τεχνικός βυθού.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Γιώργος Μαζωνάκης: Η ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία
Επίκαιρα
Γ. Μαζωνάκης: Τι έδειξε η νεκροψία – νεκροτομή
Επίκαιρα
Γ. Μαζωνάκης: Αναβάλλεται η νεκροψία – Τεχνικό σύμβουλο ορίζει η οικογένεια
Επίκαιρα
Γκλόρια Στάινεμ: Έφυγε από τη ζωή η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος
Επίκαιρα
Πώς θέλει να μετονομάσει ο Τραμπ τα Στενά του Ορμούζ;
Επίκαιρα
Mία ιδιοφυία της μόδας “θυσιάζεται” στον βωμό της ψεύτικης woke κουλτούρας
Αγορές
Μειωμένες τιμές σε 1.740 προϊόντα: Ποια είδη ξεχωρίζουν
Επίκαιρα
Συγκλονιστικοί Τεντόγλου και Καραλής στη Ζυρίχη: Κατέκτησαν πρώτη και δεύτερη θέση
Επίκαιρα
Ιός του Δυτικού Νείλου: Συναγερμός στην Αττική – Ποιες περιοχές χαρακτηρίζονται “υψηλού κινδύνου”
Επίκαιρα
Ιός του Δυτικού Νείλου- Ποια είναι τα συμπτώματα;
Επίκαιρα
Καιρός: Επιμένει ο καύσωνας σε όλη τη χώρα – πότε θα πέσει η θερμοκρασία;
Επίκαιρα
Η 21η Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα για την Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά