MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Tο video-όργιο του Μουσείου Ορσέ που σόκαρε τους Παριζιάνους

Με ένα σκηνοθετημένο όργιο αποφάσισε να διαφημίσει το Μουσείο Ορσέ, την έκθεση που εγκαινιάζει σήμερα στο Παρίσι. Σε ένα κλιπ διάρκειας ενός περίπου λεπτού, γυμνά σώματα χορεύουν για να παρουσιάσουν την αφιερωμένη στο Μαρκήσιο ντε Σαντ, έκθεση με τίτλο “Sade. Attaquer le Soleil”.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Το προωθητικό video της έκθεσης που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, απεικονίζει δεκάδες αντρικά και γυναικεία σώματα να αγγίζονται, να χορεύουν και να απολαμβάνουν το ένα το άλλο, με το ρυθμό της μουσικής και τις κινήσεις των κορμιών να κορυφώνουν το εικαστικό αποτέλεσμα. Το κλιπ ολοκληρώνεται με το σχηματισμό του ονόματος του θρυλικού Μαρκήσιου, που επαναπροσδιόρισε στο Παρίσι του 18ου αιώνα τις κατεστημένς ηθικές αρχές, αναδεικνύοντας την ανευ όρων προσωπική ικανοποίηση, ως πρωταρχική ανθρώπινη αξία. 

734058 sade3

Σύμφωνα με σημαντικά έντυπα του ξένου τύπου αλλά και τη γαλλική Libération, το video που από πολλούς θεωρήθηκε καθαρά πορνογραφικό, είναι απλώς προκλητικό. Η εφημερίδα επισημαίνει πως δεν πρόκειται για πορνογραφία, δεδομένου ότι δεν απεικονίζεται σεξουαλική διείσδυση, αλλά ούτε υπονοούνται σκληρές σκηνές που να παραπέμπουν στο Salo του Παζολίνι. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει το video που σκηνοθέτησαν οι video artists, David Freyomond και Florent Michel, όμορφα αισθητικά σαν έναν πίνακα του Ρενουάρ, του Κουρμπέ ή του Ροντέν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Ένα έργο τέχνης και του αξίζει μια θέση ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου.”

47470Η έκθεση με τίτλο “Sade. Attaquer le Soleil”-Σαντ. Επίθεση στον Ήλιο-, φράση από γραπτό του Ντε Σαντ, ανοίγει τις πόρτες της στο φιλότεχνο κοινό, την Τρίτη 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου. Είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη στο συνολικό έργο του ξεχωριστού ντε Σαντ, που πραγματεύτηκε κυνικά, καθ’όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δράσης του, θέματα όπως ο πόνος, η ασχήμια, η εικόνα του σώματος, η υπερβολή, οι διαστροφές, η απόλαυση.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Ανι λε Μπριν, που έχει ειδικευτεί στο έργο του. Όπως η ίδια εξηγεί (στο βίντεο που ακολουθεί): “Η έκθεση εξετάζει θέματα επιθυμίας, πόθου, ορίων, παράξενων έως αποτρόπαιων συμπεριφορών, φαντασιακών καταστάσεων, μέσα από έργα των Γκόγια, Ζερικώ, Ροντέν, Πικάσο και άλλων.”

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/z4eDdjIiIaI” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b