MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
24
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Βουκολικό… γλέντι στο Παλλάς (video)

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Μ’ ένα θέαμα διαφορετικό από τα λαμπερά μιούζικαλ που μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, ανοίγει τη φετινή θεατρική σεζόν το Παλλάς. Με τον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας», του Δημητρίου Κορομηλά το βουκολικό δράμα επιστρέφει θριαμβευτικά και «απενοχοποιείται» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Ζούλιας, που δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι χάρις στη «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου “απαλλαγήκαμε από το κόμπλεξ που είχε η γενιά μου απέναντι σε αυτά τα κείμενα”.

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Με την παράσταση αυτή εγκαινιάζεται η νέα εποχή του Παλλάς που πλέον ανήκει στην εταιρία Αθηναϊκά Θέατρα ΑΕ. «Πρόθεσή μας είναι να μην παραβιάσουμε το χαρακτήρα του Παλλάς, το οποίο θα συνεχίσει να στεγάζει μεγάλες παραγωγές, σημαντικών συγγραφέων», ανέφερε η Ελένη Κούρκουλα η οποία μαζί με τον σύζυγό της Διονύση Παναγιωτάκη διαχειρίζονται πλέον τα εννιά θέατρα της Ελληνικής Θεαμάτων. «Στόχος μας είναι τα θέατρα που στεγάζονται στο CITY LINK να δώσουν νέα ζωή στην περιοχή και να πλημυρίσουν με θεατές όλων των ηλικιών» επεσήμανε η κα Κούρκουλα. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι στην πρεμιέρα του «Αγαπητικού» θα στηθεί στη Βουκουρεστίου μεγάλοπανηγύρι με παζάρι παραδοσιακών προϊόντων, χορούς και δημοτική μουσική!

main bisbikis protopapaΤο έργο
Ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» είναι ένα ελληνικό, ποιητικό, λαϊκό έργο γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που διατηρείται αυθεντικός στην παράσταση και εμπλουτίζεται με δημώδη τραγούδια και χορογραφίες. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου με 10.000 παραστάσεις στην θεατρική πορεία του, με πρώτη παράσταση το 1894 στην Οδησσό και 4 κινηματογραφικές μεταφορές με ηθοποιούς θρύλους του ελληνικού σινεμά.

Γιατί όμως η επιλογή ενός έργου του 1890 σήμερα; O σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Ζούλιας αιτιολογεί την επιλογή του βασιζόμενος στα κοινά στοιχεία που εντόπισε στη μετα-επαναστατική εποχή, στην οποία γράφτηκε το έργο και στην Ελλάδα του σήμερα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ενώ αρχικά είχε «υποτιμήσει» το κείμενο, στην πορεία ανακάλυψε το βάθος και την καθαρότητα των νομάτων του. «Ο «Αγαπητικός» διαθέτει ζωντανό το απόλυτο στοιχείο του έρωτα και της πίστης, σε πείσμα μίας τεχνοκρατούμενης εποχής που διακατέχεται από τη λογική και το ψυχρό συμφέρον. Είναι ένα έργο στο οποίο η κωμωδία εναλλάσσεται με το δράμα, η ορθοδοξία παλεύει με την δεισιδαιμονία, το φως νικάει το σκοτάδι.»

Ο σκηνοθέτης τόνισε ότι πρόθεση του είναι να προσεγγίσει το έργο χωρίς φολκλόρ και ηθογραφική διάθεση, αλλά ταυτόχρονα να σεβαστεί τον ποιητικό λόγο και τα διαχρονικά μηνύματα του κειμένου.

Η ιστορία
Όλα στον «Αγαπητικό» συμβαίνουν μέσα σε ένα 24ωρο, στη γιορτή της Αναλήψεως που είναι μία μεγάλη ημέρα για τους ανθρώπους, του κάμπου, τους τσοπάνηδες, τις βοσκοπούλες και τους τσέλιγκες. Στο επίκεντρο, μία μάνα-χήρα, η Μάρω, που ο μέλλων γαμπρός της, ξυπνάει μέσα της την ξεχασμένη θηλυκότητά της και την καλεί να ξαναζήσει τον μεγάλο, παλιό ερωτά της.

Ο «Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Παλλάς από 20μελή θίασο στον οποίο πρωταγωνιστούν οι: Ρένη Πιττακή, Μαρία Πρωτόπαππα, Ευγενία Δημητροπούλου, Βασίλης Μπισμπίκης, Πάνος Βλάχος, Χριστίνα Τσάφου, Νίκος Μαγδαληνός και ο Χρήστος Στέργιογλου. Τη μουσική έχει γράψει ο Θοδωρής Οικονόμου ενώ την έρευνα πάνω στα τραγούδια πραγματοποίησε ο Λάμπρος Λιάβας. Στην παράσταση σκηνή θα υπάρχει ζωντανή ορχήστρα ενώ κάποια από τα τραγούδια ερμηνεύει ζωντανά ο Γιώργος Μαργαρίτης. Τα σκηνικά κατασκεύασε η Λίλη Πεζανού και τα κοστούμια η Αναστασία Αρσένη. Τους φωτισμούς επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ ενώ τις χορογραφίες ο Φώτης Διαμαντόπουλος.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Παλλάς

  • Από τις 6 Δεκεμβρίου και για όλη την περίοδο των γιορτών θα παρουσιαστεί ένα μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, «Η μελωδία της ευτυχίας» σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλου με τους Νάντια Κοντογεώργη, Ακη Σακελλαρίου, Ζέτα Δούκα.
  • Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις ανεβάζει τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Αποστόλη Τότσικα, Αντώνη Λουδάρο.
  • Παράλληλα θα παίζεται το παιδικό θέαμα του «Scooby Doo», ενώ τα Δευτερό-Τριτα αφιερώνονται σε μουσικές παραστάσεις.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Ιστορίες
Σχετικά Θέματα
Αφιέρωμα
Βάγνκερ Μόουρα: από τα Όσκαρ στην Πειραιώς 260
Επίκαιρα
Πανελλήνιες 2026: Ποιες σχολές εκτοξεύτηκαν και ποιες “έπεσαν” – Χιλιάδες κενές θέσεις λόγω ΕΒΕ
Επίκαιρα
ΕΜΥ: Έκτακτo δελτίο επιδείνωσης καιρού το επόμενο 48ωρο
Επίκαιρα
Πανελλήνιες 2026: Ανακοινώθηκαν οι βάσεις – Πώς θα δείτε τα αποτελέσματα
Art & Culture
32o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: O αποκλεισμός των χορευτών με αναπηρία
Ιστορίες
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Οι κινηματογραφικές στιγμές της “εθνικής σταρ” που άφησαν εποχή
Αφιέρωμα
Μαίρη Λίντα (1935-2026): Η φωνή που “έντυσε” τις πιο όμορφες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου
Αφιέρωμα
Αλέξης Σταμάτης (1960-2026): Κατευόδιο στον μικρό πρίγκιπα της γραφής
Art & Culture
32ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Εκεί όπου ο χορός μας κάνει καλύτερους (ανθρώπους)
Art & Culture
Η «Ζαΐρα» επιστρέφει: Το ιστορικό θερινό σινεμά ξαναγράφει την ιστορία του
Επίκαιρα
Μουντιάλ 2026: Ανάμεσα στη γιορτή και τον πόλεμο
Επίκαιρα
Δήμος Αθηναίων: Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα