MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Κόντρα celebrities: Ποιοι λένε “Ναι” και ποιοι “Όχι” στην Ανεξαρτησία της Σκωτίας

Οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα περί της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας δίνουν πολύ κοντά το “Ναι” και το “Όχι”. Στην τόσο κοντινή αυτή κούρσα έχουν πάρει θέση αρκετοί διάσημοι της Σκωτίας, αλλά και της Αγγλίας, που υποστηρίζουν είτε την ανεξαρτητοποίηση, είτε την συνέχιση της από κοινού πορείας της Σκωτίας με την Αγγλία.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Από την πλευρά των celebrities της Σκωτίας, ηχηροί οπαδοί του “Ναι” στην ανεξαρτησία είναι ο Gerard Butler (ο Λεωνίδας στους 300), αλλά και ο  Sean Connery. “Σαν Σκωτσέζος που η αγάπη μου για την Σκωτία και τις τέχνες κρατάνε μια ζωή, πιστεύω ότι η ευκαιρία για την ανεξαρτησία είναι πολή καλή, για να την χάσουμε” είπε ο Connery σε συνέντευξή του στη Sun. 

O Butler από την πλευρά του πρόσθεσε: “Δεν βλέπω κανένα λόγο, γιατί η Σκωτία να μην είναι ανεξάρτητη. Είναι διαφορετική χώρα, με διαφορετική νοοτροπία, ανθρώπους και προοπτική. Οπότε, γιατί όχι;”

Άλλοι υποστηρικτές του “Ναι” είναι ο Alan Cumming (Good Wife), ο  Brian Cox.  Επίσης, ο μεγιστάνας του Τύπου Rupert Murdoch, ο οποίος είναι εγγονός Σκωτσέζου, έχει κατά καιρούς δηλώσει την υποστήριξή του στην ανεξαρτησία, μέσω του Twitter. Πάντως, τα ΜΜΕ που ελέγχει και ιδίως η πιο δημοφιλής εφημερίδα στην Σκωτία  “The Scottish Sun”, κρατάνε ουδέτερη στάση στο θέμα.

Υπάρχουν, ωστόσο, Σκωτσέζοι, που δεν είναι και πολύ υπέρ της ιδέας της ανεξαρτησίας. Ο τραγουδιστής Rod Stewart και ηθοποιός Ewan McGregor έχουν εκφράσει ανησυχίες για το χωρισμό της Σκωτίας από την Αγγλία. 

Οι πιο δυναμικές φωνές, πάντως, υπέρ του “Όχι” προέρχονται από την πλευρά του Άγγλων celebrities. Ο Mick Jagger, o Paul McCartney, η Judi Dench, o Simon Cowell, η Helena Bonham Carter, o Patrick Stewart και άλλοι διάσημοι Βρετανοί (συνολικά 200) υπέγραψαν ένα γράμμα τον Αύγουστο απευθυνόμενο στους “Αγαπητούς Ψηφοφόρους της Σκωτίας”. Σε αυτό τους δήλωναν πόσο εκτιμούν “τους αμοιβαίους δεσμούς της κοινοπολιτείας μας μαζί σας”.

Η συγγραφέας του Harry Potter J.K. Rowling, έχει δώσει ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της (1,68 εκατ. δολάρια) στην καμπάνια υπέρ του “όχι” με τίτλο “Καλύτερα Μαζί”. Κι ο David Bowie, όμως, είναι φανατικά υπέρ του “Όχι”, ο οποίος έβαλε το μοντέλο Kate Moss να διαβάσει μια δήλωσή του, στην οποία ζητάει από τους Σκωτσέζους “να μείνουν μαζί μας”, ενώ παραλάμβανε το βραβείο του για τα  Brit Awards τον Φεβρουάριο.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b