MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Ασκαρδαμυκτί»: που θα πει Εργαστήρι Ελευθέρων σπουδών στα Εξάρχεια

Τι συμβαίνει στην οδό Δεληγιάννη, στον αριθμό 6, πολύ κοντά στην πιάτσα των ταξί της πλατείας των Εξαρχείων, όταν τρεις τριαντάρηδες κι ένας μπαμπάς ενώνουν τις δυνάμεις τους; Η απάντηση βρίσκεται στην λέξη «Ασκαρδαμυκτί», που θα πει: μου κεντρίζει κάτι τόσο πολύ το ενδιαφέρον που μένω με γουρλωμένα μάτια. Και πράγματι κάπως έτσι μένεις, όταν αντικρίζεις το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, οπού στεγάζεται το εργαστήρι.Από τον Γιάννη Παυλόπουλο

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Οι τρείς φίλοι, Δέσποινα, Νάγια, Γιώργος και ο πατέρας της Δέσποινας ο κύριος Γιώργος αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών. Έναν χώρο τεχνών και τεχνικών, όπως τους αρέσει να το ονομάζουν, οπού η τέχνη του χειροποίητου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο εργαστήρι διδάσκονται τέσσερα αντικείμενα: σχέδιο και κατασκευή χειροποίητου παπουτσιού, θεατρική Μαριονέττα και το κουκλοθέατρο, εικαστικό κόσμημα και κατασκευή παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

askardamikti3Στόχος των τεσσάρων μελών και δασκάλων είναι το εργαστήριο να «βγάλει» επαγγελματίες – δημιουργούς και στα τέσσερα αντικείμενα. Αντικείμενα στα οποία μπορεί κάποιος να «πατήσει», να δουλέψει και να κάνει καριέρα. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιώργος «Το παπούτσι είναι κλειστό επάγγελμα. Όμως, τώρα που πέρασαν τα χρόνια, αυτό που ξέρω, θέλω να το δώσω έξω στα παιδιά. Είναι απόφαση ζωής! Θέλω να ξέρω ότι βγήκαν κάποιοι άνθρωποι από δω και δουλεύουν.»

Απόφαση ζωής όμως είναι και η ιδία δημιουργία του εργαστηρίου για τα μέλη του, μιας και όπως μας λέει η Δέσποινα «Θέλουμε να είναι το επάγγελμά μας! Αλλά κατά κύριο λόγο θέλουμε να ζούμε όμορφα. Δηλαδή κανένας μας δεν περιμένει να βγάλει πολλά λεφτά από αυτό. Θέλουμε στο τέλος της ημέρας να λέμε: κάνουμε την πιο όμορφη δουλειά του κόσμου. Και ισχύει αυτό το πράγμα.»

askardamikti4Για όλο το καλοκαίρι διεξάγονται σεμινάρια και στα τέσσερα αντικείμενα. Από το Σεπτέμβρη ξεκινούν ετήσια επαγγελματικά τμήματα. Μια βόλτα στο εργαστήρι θα σας λύσει όλες τις απορίες.

Info
Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Ασκαρδαμυκτί
Δεληγιάννη 6 & Σπύρου Τρικούπη Εξάρχεια
Τηλέφωνο: 6971616081 – 6970745834
http://askardamyktiworkshop.wix.com/askardamykti

 

Περισσότερα από Ιστορίες