MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μεγάλη Εβδομάδα με πολλά θεάματα

Η Αθήνα γεμίζει με πασχαλινές εκδηλώσεις για μικρούς και για μεγάλους, και υποδέχεται το φετινό Πάσχα σε ανάλογο κλίμα. Μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, δραστηριότητες για μικρά παιδιά και ταινίες για μεγάλους, είναι μερικές από τις επιλογές που εξασφαλίζει η πόλη για όσους “ξεμείνουν” εδώ. Ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε, να περάσετε όμορφα!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Θέατρο
Κατανυκτική ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τιμάει τη Μεγάλη Εβδομάδα με ειδικό πρόγραμμα παραστάσεων, με έντονο θρησκευτικό και κατανυκτικό πνεύμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις: “Ρεκβιεμ του Μότσαρτ από τη φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά”, “Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπδιαμάντη”, “Η Υμνωδία του Πάσχα συναντά τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη.”

Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία στο Polis Art Cafe
Η μουσικοθεατρική παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου που παίχτηκε με επιτυχία σε διάφορους μουσικοθεατρικούς χώρους ως σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας τώρα στο Polis Art Cafe σε μια ιδιαίτερη ξεχωριστή παραλλαγή ειδικά για την Μεγάλη Εβδομάδα, τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 9 το βράδυ.

koapage

Μουσική
Adagio – Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα στο Μέγαρο
Μουσικές συναυλίες αφιερωμένες στις ημέρες του Πάσχα θα περιλαμβάνει η σειρά εκδηλώσεων “Adagio-Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα” στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο Μπαχ έχει την τιμητική του τη Μεγάλη Δευτέρα (14 Απριλίου) με τα Κατά Ιωάννην Πάθη στις 20:30. Το έργο θα παρουσιαστεί σε αυθεντική εκδοχή με την Καμεράτα σε όργανα εποχής και με οκταμελή χορωδία δωματίου. Τη Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου, η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον Επιτάφιο του Μίκη Θεοδωράκη με τη φωνή της Νεκταρίας Κουρεντζή, στις 20:30. Τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Χορωδία Münchner MotettenChor ερμηνεύει το έργο του Johannes Brahms “Ένα γερμανικό ρέκβιεμ, για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, έργο 45“.

efc04c0087e4c57deff90212ee6e945e LΩ γλυκύ μου έαρ: Γλυκερία και Σαλέας στο Half Note
Τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη (14-15 Απριλίου), το Half Note φιλοξενεί τη Γλυκερία σε ένα πρόγραμμα με τίτλο “Ω γλυκύ μου έαρ”, βασισμένο σε βυζαντινούς ύμνους και επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια. “Ω γλυκύ μου έαρ»… Αυτό το σπαρακτικό μοιρολόϊ της Παναγίας που αποτελεί το πιο συγκλονιστικό θέμα όλων των Ύμνων της Εβδομάδας των Παθών, ερμηνεύει η Γλυκερία στο Half Note, σε μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, με Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια.

Μέρες Επιταφίου του Νίκου Γκάτσου από το Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τη λαϊκή λειτουργία “Μέρες Επιταφίου” πάνω στο ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου. Πρόκειται για ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο με θεματικό χαρακτήρα, για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα. Με το ορατόριο “Μέρες Επιταφίου” όπου η θρησκευτική βυζαντινή μουσική αγκαλιάζει και τον λαϊκό και τον σύγχρονο λόγιο κόσμο η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά ένα οικουμενικό λαϊκό μουσικό έργο που μιλά εξ ίσου σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός εκκλησίας. Το ποιητικό έργο γράφτηκε από το Νίκο Γκάτσο για τον Μανώλη Μητσιά που συνδυάζει τις δυο ιδιότητες, του ψάλτη και του λαϊκού τραγουδιστή. Έτσι στην πρώτη του παγκόσμια εκτέλεση το έργο ευτυχεί να έχει ερμηνευτή τον ίδιο τον τραγουδιστή για τον οποίον γράφτηκε το ποιητικό έργο, που κατέχει μια κορυφαία θέση στην ιστορία του τραγουδιού μας.

Σωτήριον Πάθος: Πάσχα στο Χυτήριο
Ο πολυχώρος πολιτισμού Διέλευσις φιλοξενεί τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου την θεατρική ομάδα «Φως» και τους συνεργάτες της, σε μια παράσταση με τίτλο «Σωτήριον Πάθος». Πρόκειται για ένα παραστασιακό δρώμενο θρηνητικού χαρακτήρα, με αφήγηση και βυζαντινή ψαλμωδία της Εβδομάδας των Παθών, με τίτλο «Σωτήριον Πάθος». Θα ακουστούν αποσπάσματα από τη βυζαντινή τραγωδία «Χριστός Πάσχων».

Πασχαλινή συναυλία με έργα θρησκευτικής μουσικής στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί τη πασχαλινή συναυλία «Αιώνιο Φως» της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, με έργα θρησκευτικής μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Wolfgang Amadeus Mozart,Gabriel Fauré, Howard Goodall, John Rutter.

photo gazarte
Από την Όπερα στο Βυζάντιο στο Gazarte

Την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, το Gazarte φιλοξενεί τη μουσική παράσταση “Από την Όπερα στο Βυζάντιο.”
Μια βραδιά αφιερωμένη στην Αγάπη, την Πίστη και την Ευγνωμοσύνη, ντυμένη με θρησκευτικά κείμενα, και έργα των Bach, Pergoles,i Verd καιi Gounod εμπνευσμένα από τη Μεγάλη Εβδομάδα, βυζαντινούς ψαλμούς, gospel & spiritual, αλλά και γνωστά θέματα από τον κόσμο της όπερας. Με τους καλλιτέχνες Κάτια Πάσχου, Μαρισία Παπαλεξίου, Παναγιώτη Τερζάκη και Απόστολο Παληό.

Εκθέσεις

Μυστικός Δείπνος στην Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5Dimitris Anastasiou
Από την Τρίτη 8 Απριλίου η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής «Μυστικός Δείπνος» με έργα των: Δημήτρη Αναστασίου, Γιώργου Καρακάσογλου, Ιωάννας Καφίδα, Βασίλη Λιαούρη, Φάνη Παρασκευουδάκη, Κατερίνας Πέτρουλα, Θανάση Ραχούτη, Αντώνη Σμυρνιού και Κωνσταντίνου Παπατριανταφυλλόπουλου. Πρόκειται για μία ενότητα έργων όπου ο κάθε συμμετέχων αποδίδει τον «Μυστικό Δείπνο» του, με όποια μορφή επέλεξε, δίδοντας, έτσι, στο θέμα διαφορετικό περιεχόμενο και διάσταση, από τα αναμενόμενα, μιας και το ζητούμενο ήταν η παραγωγή μίας νέας σειράς έργων με κύριο γνώμονα την ποικιλία και την ελευθερία της έκφρασης.

Σινεμά
Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: Το έπος του Πιέρ Πάολο Παζολίνι στον κινηματογράφο Αλεξάνδρα
Από τις 10 έως τις 16 Απριλίου, ο κινηματογράφος Αλεξάνδρα προβάλλει το έπος του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, “Το κατα Ματθαίον ευαγγέλιον”, μια πιστή μεταφορά του Ευαγγελίου, από έναν άθεο σκηνοθέτη που όλο το έργο του, ωστόσο, διέπεται από τις έννοιες του ιερού και του τραγικού. Ο αιρετικός δημιουργός έχει δηλώσει πως “Για να μπορέσω να εξιστορήσω το Ευαγγέλιο, έπρεπε να βυθιστώ στην ψυχή ενός που πιστεύει. Εδώ έγκειται ο έμμεσος ελεύθερος λόγος: απ’ τη μια μεριά η αφήγηση βλέπεται με τα δικά μου μάτια και απ’ την άλλη, με τα μάτια ενός πιστού και είναι αυτό που προκαλεί το συμφυρμό του ύφους, αυτό το μάγμα που προανέφερα.”

Εκδηλώσεις για παιδιά
Πάσχα δημιουργίας για παιδιά στα Μουσεία της Αθήνας
Ποικίλες πασχαλινές δράσεις και ευφάνταστα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 3 έως 12 χρόνων, διοργανώνουν τα Μουσεία της Αθήνας το Πάσχα του 2014, προσκαλώντας τους μικρούς φίλους και τους γονείς τους να διασκεδάσουν με πασχαλινές κατασκευές και παραδόσεις.

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b