MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Emika: η σπουδαία μουσικός της dubstep έρχεται στην Ελλάδα και μας μιλά για το Girlllz United Festival

Εμβληματική μορφή της dubstep παγκοσμίως, μουσικός, συνθέτης και παραγωγός ταυτόχρονα, η Εmika έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην παγκόσμια μουσική σκηνή με το χαρακτηρισμό “η νέα Beth Gibbons”. Για όσους ακούνε dubstep, οι συστάσεις είναι περιττές, για τους υπόλοιπους το άκουσμα των κομματιών της προϋποθέτει ένα ταξίδι σε φανταστικούς κόσμους. Όλα της τα τραγούδια έχουν να διηγηθούν μια ιστορία με φυσική δραματουργία, dub pop ήχους και κλασικότροπες ενορχηστρώσεις.Με αφορμή τη συμμετοχή της στο Girlllz United Festival, το πρώτο γυναικείο μουσικό φεστιβάλ της χώρας μας, μιλήσαμε μαζί της για τη θηλυκή πλευρά της μουσικής του σήμερα, τις γνώσεις της για την Ελλάδα και τα δικά της ονόματα-σύμβολα.Συνέντευξη στην Ιωάννα Κρανιώτη

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Τι θα ακούσουμε από εσάς στο Girlllz United Festival;
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποια κομμάτια από το νέο μου άλμπουμ “DVA”, κάποια αγαπημένα μου κομμάτια από το πρώτο μου άλμπουμ “Emika” και μερικά νέα τραγούδια, που δεν έχει κανείς ξανακούσει, για πρώτη φορά. Είναι τιμή που συμμετέχω σε αυτό το φεστιβάλ με πολλούς εκλεκτούς καλλιτέχνες και με ένα σπουδαίο μήνυμα.

Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το ρόλο των γυναικών στην κοινωνία; Θεωρείτε πως υπάρχει ισότητα των φύλων ή όχι;
Από τη στιγμή που θέτουμε αυτό το ερώτημα, νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμαστε σίγουροι αν υπάρχει πρόβλημα. Δεν είμαι σίγουρη για το αν υπάρχει ή όχι. Νομίζω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι γυναίκες έχουν περισσότερη δύναμη από ό,τι οι άνδρες και νομίζω πως σε άλλους τομείς οι άνδρες έχουν περισσότερη δύναμη από τις γυναίκες. Για μένα είναι πιο εύκολο να καταλαβαίνω τα πράγματα υπό τους όρους της ισχύος και της ελευθερίας. Αν αισθανθώ ότι δεν έχω τη δύναμη και την ελευθερία που μου αξίζει, ή ότι δεν μπορώ να κάνω ό,τι χρειάζεται για να είμαι καλά και ελεύθερη, τότε θα παλέψω για αλλαγή. Έχω αγωνιστεί σ’ όλη την καριέρα μου προκειμένου να με αποδεχθούν ως γυναίκα μουσικό που παράγει και συνθέτει τη δική της μουσική, έτσι ώστε μετά από εμένα να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες. Πάντως πιστεύω πως για να εξελιχθεί η ενδιαφέρουσα μουσική θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στη δημιουργία και την παραγωγή της. Και όλοι χρειαζόμαστε καλή μουσική για να ζήσουμε.

EmikaPress-77-Edit-siteΠοια γυναίκα-σύμβολο αποτέλεσε πρότυπό σας;
Η Simone de Beauvoir που έγραψε «Το Δεύτερο Φύλο», η Jo-Ann η manager μου, η Kiani Del Valle χορογράφος μου και χορεύτρια, η Suzanne Ciani μια master του συνθεσάιζερ αλλά και η Delia Derbyshire, που είναι επίσης master της ηλεκτρονικής μουσικής. Η Carla Scaletti, προγραμματίστρια του « Kyma», μιας οπτικής γλώσσας προγραμματισμού για το σχεδιασμό του ήχου, ιδανικού για όλους τους μουσικούς!
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί άντρες που εκτιμώ, για παράδειγμα ο παραγωγός μου, Hank Shocklee, που είναι ο βράχος μου και η μούσα από την αρχή κυκλοφορίας του DVA. Είναι και όλα τα παιδιά που δουλεύουν στο δισκοπωλείο Hard Wax στο Βερολίνο, που με βοήθησαν να αναπτύξω το γούστο μου στην ηλεκτρονική μουσική. Ακόμα, ο ιδρυτής της Native Instruments, Stephan Schmitt, ο οποίος με ενέπνευσε τόσο πολύ όταν δούλευα εκεί – το Reaktor είναι μια καταπληκτική δημιουργία.

Ταξιδεύετε σε όλο τον κόσμο για τις ανάγκες της δουλειάς σας. Ποια είναι η πιο παράξενη ή η πιο αξέχαστη εμπειρία που συνέβη κατά τη διάρκεια συναυλίας σας;
Μερικές φορές, όταν το κοινό είναι ακίνητο, μπορεί να μοιάζει με μία συλλογή από αγάλματα και όταν όλοι φωτίζονται από τους προβολείς, μπορώ να δω τα πρόσωπά τους. Πολλοί από αυτούς έχουν τα μάτια τους κλειστά. Αυτό συνέβη πολλές φορές σε πολλά μέρη και πιστεύω ότι ο κόσμος απολαμβάνει πραγματικά τις βαθειές προεκτάσεις της μουσικής μου και νιώθει αρκετά άνετα να την εξερευνήσει περισσότερο κλείνοντας τα μάτια…

Απ ‘όσο γνωρίζω αυτή είναι η πρώτη σας φορά στην Ελλάδα. Γνωρίζετε κάτι σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό ή τη μουσική;
Έχω κάποιους Έλληνες φίλους στο Βερολίνο και ξέρω ελάχιστη ελληνική μουσική. Ένας από τους αγαπημένους μου συνθέτες είναι ο Γιάννης Ξενάκης. Παρόλο που ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος του το έζησε στη Γαλλία, οι αρχές και οι ιδέες του ήταν πρωτίστως ελληνικές – Ή τουλάχιστον έτσι του είπαν πολλοί στη Γαλλία.

Ποιο είναι το μυστικό που σας κάνει να νιώθετε ζωντανή-ενεργή σαν καλλιτέχνης;
Δεν ξέρω, νιώθω ότι όλα θα μπορούν να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό. Καλλιτεχνικά δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο, κάθε μέρα προσπαθώ περισσότερο.

Μοιραστείτε κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στο ελληνικό ακροατήριο σας…
Έλληνες fans της EMIKA, σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Ελάτε να διασκεδάσουμε μαζί στο μεγάλο πάρτι του φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b