MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πήγαμε στην πρεμιέρα Πλιάτσικα-Στόκα: Ταξίδι στην εφηβεία

Πρεμιέρα έκανε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, η μουσική παράσταση «Η άλλη πλευρά του μπλε» με πρωταγωνιστές τον Μπάμπη Στόκα και το Φίλιππο Πλιάτσικα. Οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν τις μουσικές δυνάμεις τους, τραγούδησαν για την άλλη πλευρά της Ελλάδας, παρέα με τη Γεωργία Νταγάκη, και έστησαν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα εφηβικά μας χρόνια.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Η set list ήταν βγαλμένη από τους πρώτους Πυξ Λαξ του ’89 μέχρι τη δύση τους το 2004 αλλά και τις προσωπικές επιτυχίες του καθένα ξεχωριστά. Με σωστή και προσεκτική επιλογή τραγουδιών, το πρόγραμμα εξασφάλιζε στον θεατή ένα ταξίδι στα πρώτα εκείνα ξενύχτια, με το ράδιο να παίζει στη διαπασών “Μοναξιά μου IMG 7963όλα”, “Έπαψες αγάπη να θυμίζεις”, “Γιατί το τραγούδι αυτό”, “Για τις παλιές αγάπες μη μιλάς”, το οποίο κατέληγε στο σήμερα από το “Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα” ή το “Κι έμεινα εδώ” μέχρι και το καινούργιο κομμάτι που ετοίμασαν μαζί, με τίτλο “Είναι η αγάπη πόλεμος”.

Καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος στην “πλάτη” της σκηνής, το video wall φιλοξένησε τη δραματοποιημένη αφήγηση ποιημάτων του Σεφέρη, του Καβάφη και του Ελύτη, από τους ηθοποιούς Κάτια Γέρου, Δημήτρη Ήμελλο και Αιμίλιο Χειλάκη. Η αλήθεια είναι πως το κοινό δεν ανταποκρίθηκε στην συγκεκριμένη σκηνοθετική προσθήκη, αφού κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής της, οι θεατές δεν φάνηκε να αντιλαμβάνονται τον συμβολισμό.

Ωστόσο, πιο ώριμο στάθηκε το δεύτερο μέρος του προγράμματος, όταν οι τραγουδοποιοί αφιέρωσαν τα κομμάτια τους στους φίλους που έφυγαν νωρίς, προβάλλοντας στο video wall, λόγια των Παύλου Σιδηρόπουλου, Μάνου Ξυδούς, Άλκη Αλκαίου, Δημήτρη Μητροπάνου. Ανάμεσα σε αυτά τα τραγούδια ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας ευχήθηκαν στον Σάκη Μπουλά “Καλό ταξίδι”, ερμηνεύοντας “Το φλασάκι”.

Στο πρόγραμμα κατάφερε και ταίριαξε και η Γεωργία Νταγάκη. IMG 7945Αν και οι μεταξύ τους δεν υπήρχε έντονη διάδραση, η νεαρή Γεωργία Νταγάκη κατάφερε να ξεσηκώσει το κοινό με το πάθος της κρητικής της λύρας και την ερμηνεία τραγουδιών όπως “Άγγελος εξάγγελος”, “Σαν τον Καραγκιόζη”.

Θέλω επίσης να αναφερθώ περιεκτικά στον χώρο Γκάζι live, που φιλοξενεί την μουσική παράσταση “Η άλλη πλευρά του μπλε”. Γενικώς, όταν πρόκειται για μουσική, το χωροταξικό μού είναι αδιάφορο. Όμως, το Γκάζι live είναι άξιο αναφοράς. Ο χώρος που εγκαινιάστηκε από τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα, είναι παραδειγματικά συναυλιακός. Αν και ακολουθεί την πεπατημένη μαγαζιών της πίστας -τα καλά τραπέζια είναι τα μπροστά, οι όρθιοι τέρμα πίσω- επέτρεπε λόγω θέσης αλλά κυρίως μεγέθους το κοινό να “αναπνεύσει”.

Καλώς ή κακώς οι δύο καλλιτέχνες στιγμάτισαν εν σχήματι Πυξ-Λαξ στην αρχή και ξεχωριστά αργότερα, τρυφερές εφηβείες, ανεκπλήρωτους έρωτες, παραλιακά ξημερώματα. Καλώς ή κακώς τα τραγούδια τους μεγάλωσαν γενιές. Η παράσταση «Η άλλη πλευρά του μπλε» είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν και σε εκείνη τη ξεχασμένη απωθημένη εφηβεία που λίγο πολύ όλοι κουβαλάμε. Αν θέλετε να επιστρέψετε έστω και για λίγο σε αυτήν, επισκεφθείτε τους.

Υ.Γ. Η αλήθεια είναι πως περίμενα ή στην αρχή ή στο τέλος, οι καλλιτέχνες να αφιερώσουν την πρεμιέρα τους στον Σάκη Μπουλά, πράγμα που δεν έγινε. Αυτή είναι και η μοναδική άνοστη επίγευση που μου έχει απομείνει από την πρεμιέρα.

Info: Από τις 22 Φεβρουαρίου και για 4 μόνο Σάββατα (1/3, 8/3, 15/3), ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας παρουσιάζουν την παράσταση: «Η άλλη πλευρά του Μπλέ», στο Γκάζι live.

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
VIMA_WEB3b