MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Πώς αντιδρούν οι Άγγλοι στις δηλώσεις Clooney για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Οι δηλώσεις του George Clooney, υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας, προκάλεσαν αίσθηση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αγγλία. Αρκετά βρετανικά έντυπα φιλοξενούν τις δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού, ενώ υπάρχουν δηλώσεις κάποιων Βρετανών που σαφώς έχουν ενοχληθεί από τον Clooney. Ιδίως ένας πρώην Άγγλος Βουλευτής και επικεφαλής της επιστροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, o John Whittingdale έφτασε σε σημείο να τον πει και “ανιστόρητο”. Υπάρχουν όμως και πιο μετριοπαθείς προσεγγίσεις του θέματος από Βρετανούς.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Θυμίζουμε ότι ο George Clooney την συνέντευξη τύπου της νέας του ταινίας, «Μνημείων Άνδρες», που έγινε κατά τη διάρκεια του 64ου Φεστιβάλ του Βερολίνου, ο Clooney ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή του σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα από μια Ελληνίδα δημοσιογράφο… «Νομίζω ότι έχετε δίκιο. Ίσως να μην ήταν κακό αν επιστρέφονταν. Νομίζω ότι είναι πολύ καλή ιδέα. Νομίζω πως θα ήταν πολύ δίκαιο και ωραίο. Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό να γίνει», της απάντησε. Και συμπλήρωσε: «Τα μάρμαρα πρέπει κάποια μέρα να επιστραφούν στη χώρα που ανήκουν!»

Οι δηλώσεις αυτές ενόχλησαν αρκετούς υψηλά ιστάμενους στην Αγγλία. Σύμφωνα με το δηλώσεις που φιλοξεινεί το site της εφημερίδας Independent, o John Whittingdale, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού, Τύπου και Αθλητισμού και βουλευτής μέχρι το 1992 στην Αγγλία, χαρακτήρισε “ανιστόρητο” τον Clooney, γιατί είναι… Αμερικανός! “Είμαι μεγάλος θαυμαστής του George Clooney, αλλά υποψιάζομαι ότι μάλλον δεν ξέρει την ιστορία των Ελγίνειων μαρμάρων και την νόμιμη εξουσιοδότηση που η Βρετανία έχει γι’ αυτά.” είπε και συμπλήρωσε. “Είναι Αμερικανός. Υποψιάζομαι ότι δεν ξέρει με ποιόν τρόπο η Βρετανία κατέληξε να αποκτήσει τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή άποψη στην χώρα ότι θα πρέπει να μείνουν στην Αγγλία”.

Προφανώς, ο κ. Whittingdale θεωρεί ότι μόνο ένας Βρετανός ξέρει σωστά την ιστορία- δηλαδή μια ιστορία, όπως συμφέρει τους Βρετανούς. 

Στο ίδιο δημοσίευμα εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι η πολιτική του Μουσείου δεν αλλάζει: ” Ο καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του, αλλά οι διαχειριστές του Μουσείου ήταν πάντα σαφείς στο ότι αισθάνονται πως είναι προς το δημόσιο όφελος να παραμείνουν μέρος της  συλλογής μας τα γλυπτά.”

Η άποψη αυτή, πάντως, δεν εκφράζει όλους τους Βρετανούς. Ο Anthonh Snodgrass, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Cambridge είναι υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Και για τη δήλωση Clooney τόνισε, ότι ο διάσημος ηθοποιός δεν είχε κάποιο όφελος προσωπικό, στο να την κάνει.

Ο Clooney είναι σαφές ότι και άνθρωπος με σοβαρές απόψεις είναι και ότι δεν έχει όφελος από αυτή του τη δήλωση. Αντίθετα, οι Βρετανοί που τον κατηγορούν, έχουν. Θέλουν να μείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στη χώρα τους, για τουριστικά οφέλης. Επίσης, αν επιστραφούν, θα δημιουργηθεί προηγούμενο και για άλλα μνημεία, που στεγάζονται στα Μουσεία των χωρών της Δύσης. 

Γενικότερα, πάντως, ο βρετανικός Τύπος φαίνεται ότι υιοθετεί μετριοπαθή στάση πάνω στο θέμα, καθώς αρκετά MME χαρακτηρίζουν αμφιλεγόμενη την πράξη του Έλγιν. Η DailyMail παραθέτει πρώτα τις απόψεις Clooney και στη συνέχεια αυτούς που θεωρούν την πράξη του Έλγιν βανδαλισμό. Και μετά ακολουθούν οι δηλώσεις υποστηρικτών της παραμονής των μαρμάρων στο βρετανικό μουσείο. Παρόμοια στάση υιοθετεί και δημοσίευμα της Guardian, η οποία όμως τονίζει με νόημα ότι ο Παρθενώνας είχε χρησιμοποιηθεί ως πυριτιδαποθήκη επί Τουρκοκρατίας, ενώ παραθέτει και το γεγονός ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν από το ναό την περίοδο που ο Έλγιν ήταν πρεσβευτής της Αγγλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που εκείνο τον καιρό είχε υπό την κατοχή της την Ελλάδα. Και ότι το 1816 αγοράσθηκαν από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και δόθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Clooney είχε κανει αυτές τις δηλώσεις υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα ενώ έδινε συνέντευξη τύπου για την ταινία “Μνημείων Άνδρες”, που σκηνοθετεί. Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται σε καλλιτεχνικούς θησαυρούς που είχαν κλέψει οι Ναζί και στις προσπάθειες από αντιστασιακούς και στρατιώτες των ΗΠΑ να ανακτηθούν. Το Μνημείων Άνδρες (The Monuments Men) θα κάνει πρεμιέρα και στη χώρα μας από τις 13 Φεβρουαρίου από την Odeon.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b