MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ΕΛΙΖΕ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
3 Queer μικρού μήκους
100 χρόνια από τον Οδυσσέα
Aespa World Tour in Cinemas
Animal
Back to Black
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training (με υπότιτλους)
Dune: Μέρος δεύτερο
Ennio: The Maestro
Ghostbusters: Η αυτοκρατορία του πάγου
Horrorant Film Festival – Νύχτες τρόμου 2024
Joe Strummer: The Future Is Unwritten
Kung Fu Panda 4 (μεταγλωττισμένη)
Kung Fu Panda 4 (με υπότιτλους)
Mistaken for Strangers
Playtime
Poor Things
Shayda
Spy x Family Code: White (με υπότιτλους)
Stop making sense
Take a Trip
Άγνωστοι μεταξύ μας
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Αδέσποτα κορμιά
Αμπιγκέιλ
Ανατομία μιας πτώσης
Αντίλαλος
Απαγορευμένα παιχνίδια
Αποκάλυψη τώρα: Final Cut
Από την άκρη της πόλης
Αρθουρ ο βασιλιάς
Ασπιλη
Γάτες στο μουσείο (μεταγλωττισμένη)
Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορία
Γυάλα
Δύο δάχτυλα μέλι 2
Δύο φίλοι και ένας ασβούλης (μεταγλωττισμένη)
Εγώ, καπετάνιος
Εμφύλιος πόλεμος
Ενα ταξίδι για πάπιες (μεταγλωττισμένη)
Ενθύμιον
Εξέλιξη
Επαγγελματίας υπνοβάτης
Ευχή (μεταγλωττισμένη)
Ζωντανό πνεύμα
Ζώνη ενδιαφέροντος
Η Μία και εγώ: Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Η Χίμαιρα
Η αρπαγή
Η κιβωτός του Νώε (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια
Η τελευταία παμπ
Κάμπια νύμφη πεταλούδα
Μάμα Γκλόρια
Μετέωρο και Σκιά
Μη μου λες ψέματα
Μην ανοίγεις την πόρτα
Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου
Ο Μύλος και ο σταυρός
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος
Οι Ελευσίνιοι
Οι άποικοι
Οι αντίπαλοι
Ο καταδικασμένος
Ο μικρός Νικόλας: Τι περιμένουμε για να είμαστε ευτυχισμένοι; (μεταγλωττισμένη)
Ο τελευταίος ήρωας
Ο χορός των φαντασμάτων (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Πεσμένα φύλλα
Ραδιο Ουόλφμαν
Σούπερ Μάγκι (μεταγλωττισμένη)
Σπίθα στη θάλασσα
Στενές επαφές με τον Διάβολο
Στην τύχη ο Μπαλταζάρ
Στη φωτιά
Στο γραφείο καθηγητών
Στο ποταμόπλοιο
Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι
Τα μαθήματα της Μπλάγκα
Το αγόρι και ο ερωδιός
Το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο
Το μπλε καφτάνι
Το περασμένο καλοκαίρι
Τοτέμ
Υπέροχες μέρες
Χάος
Χαίρε, Μαρία
Χορεύοντας με τον Μπέκετ
Χρήστος, το τελευταίο παιδί
Χωρίς οξυγόνο
Ψάχνοντας τον Sugar man

Retro Movies &TV 12: Επειγόντως τη μαμή

Οι Άγγλοι έχουν δείξει πόσο μεγάλη ικανότητα έχουν στις σειρές εποχής και οπωσδήποτε το BBC σε αυτό το κομμάτι αποτελεί εγγύηση. Μία από αυτές τις σειρές, η οποία μάλιστα έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης στην Αγγλία, ήταν το «Επειγόντως τη Μαμή» (Call the Midwife).

author-image Γιώργος Σμυρνής

Η σειρά που δείχνει τις δύσκολες συνθήκες για τις μητέρες της εργατικής τάξης πριν από 60 χρόνια στην Αγγλία, αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του ΒBC την τελευταία δεκαετία, που έφτασε ένα ιστορικό ρεκόρ τηλεθέασης. Η σειρά προβλήθηκε και στην Ελλάδα από την ΕΡΤ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο μεταπολεμικός κόσμος προβάλλεται μέσα από τα μάτια μιας νοσοκόμας μαιευτηρίου στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου, ξετυλίγεται σε μια συγκινητική και τρυφερή σειρά, βασισμένη στα απομνημονεύματα της Jennifer Worth.

Η Jennifer Worth (1935-2011) ήταν μια βρετανίδα νοσοκόμα και μουσικός. Έγραψε μια τριλογία των απομνημονευμάτων της που αναφερόταν στη δουλειά της ως μαμή σε φτωχικές γωνιές του Λονδίνου το 1950. Η τριλογία είχε τους εξής τίτλους: Call the Midwife (ο τίτλος της σειράς) Shadows of the Workhouse και Farewell to The East End. Τα απομνημονεύματά της είχαν την ίδια εμπορική τύχη με την σειρά του BBC. Έγιναν best seller. Πέθανε ένα χρόνο πριν δει το έργο της να βγαίνει στην αγγλική τηλεόραση.

Η σύλληψη του σίριαλ ανήκει στη Heidi Thomas, η οποία έγραψε πολλά από τα επεισόδια της σειράς. Όπως είναι κοινή πρακτική στις διεθνείς σειρές, για κάθε σειρά υπάρχουν πολλοί σκηνοθέτες και πολλοί σεναριογράφοι. Στην σειρά, πρωταγωνιστούν η Jessica Raine (πρωταγωνίστρια), ενώ η Vanessa Redgrave είναι στο ρόλο της αφηγήτριας. Επίσης, παίζουν οι Jenny Agutter, Pam Ferris, Miranda Hart, Judy Parfitt, Helen George, Bryony Hannah, Laura Main, Cliff Parisi κ.α.

Έχει ήδη φτάσει τα 15 επεισόδια, ενώ θα υπάρξει και τρίτος κύκλος, που θα μεταδοθεί το 2014.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Call the Midwife 2
Όταν η Jenny Lee έρχεται για πρώτη φορά στο Ανατολικό Λονδίνο, δεν γνωρίζει τίποτα για τη φτώχεια και τη σκληρότητα της καθημερινής ζωής. Μεγαλωμένη σε εύπορη οικογένεια και έχοντας ζήσει για χρόνια στο Παρίσι, αποφασίζει να κάνει την πρακτική της ως μαία στην πιο φτωχή περιοχή του Λονδίνου. Γίνεται έτσι μέλος σε μια ομάδα μαιών, οι οποίες παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε άπορες γυναίκες.

Τα περιστατικά που αντιμετωπίζει η Jenny απέχουν πολύ από όσα έχει ζήσει και από την εκπαίδευση που έχει λάβει. Καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με άθλιες συνθήκες, τόσο στο νοσοκομείο που εργάζεται, όσο και στα σπίτια που επισκέπτεται. Μέσα από αυτές τις δυσκολίες όμως, έχει τη δυνατότητα να ζήσει από κοντά αυτούς τους ανθρώπους και να τους αγαπήσει βαθύτατα.

Η σειρά μιλάει για τις γυναίκες σε μια εποχή που τα μέσα προφύλαξης από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες δεν υπήρχαν και που οι συνθήκες υγιεινής δεν ήταν καλές. Ο τηλεοπτικός φακός παρουσιάζει με εντυπωσιακή πειστικότητα αυτές τις συνθήκες. Οι γυναίκες στο έργο περνούν πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις, μέσα στην ανέχεια, τις πολλές γέννες και την κακή υγεία.
epeigontws th mamh
Η πρωταγωνίστρια βρίσκεται σε ένα διπλό πολιτισμικό σοκ. Από τη μία οι άθλιες συνθήκες των γυναικών που περιθάλπει, από την άλλη η μοναστηριακή δομή της ομάδας των μαιών, με μια χριστιανική ηθική πουριτανική, που σίγουρα ξενίζει στην Jenny. Όμως τελικά οι μαίες ξεπερνούν τις πολιτιστικές τους διαφορές, γιατί τις ενώνει κάτι πολύ ουσιαστικό: η ανάγκη να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους. Κι αυτή η ανάγκη προκύπτει από αυτά που βλέπουν. Είναι τόσο τραγικές οι συνθήκες που αντικρίζουν και τόσο άμεση η ανάγκη να συνδράμουν, ώστε δεν μπορούν να μένουν αμέτοχες.

Έτσι το έργο βγάζει μεγάλη συγκίνηση και ανθρωπιά. Η θέα άλλωστε μιας νέας ζωής που γεννιέται δεν μπορεί να μην συγκινήσει. Δεν είναι καθόλου παράξενο το ότι αυτή η σειρά έκανε τεράστια νούμερα τηλεθέασης στην Αγγλία. Κρίμα που στην Ελλάδα δεν τράβηξε την προσοχή που της άξιζε.

ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

Όπως είπαμε, η σειρά στην Αγγλία έχει κάνει ρεκόρ τηλεθέασης, όπου έχει περάσει τα 10,4 εκατ. τηλεθεατές. Το γεγονός ότι βγαίνει και τρίτος κύκλος αποδεικνύει την επιτυχία της σειράς και την δίψα του κοινού να την παρακολουθήσει.

Οι κριτικές που έλαβε στην Αγγλία είναι επίσης πολύ θετικές. Η Caitlin Moran στους Times χαρακτήρισε τη σειρά «ένα σιδερένιο χέρι μέσα σε ένα βελούδινο γάντι» περιγράφοντας έτσι τον κομψό και «βελούδινο» τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει τόσο σκληρές καταστάσεις. Οι κριτικοί στάθηκαν πολύ θετικά στην προσοχή που δίνει η σειρά στα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τις μητέρες της εργατικής τάξης στην Αγγλία, πριν από 60 χρόνια.

Η σειρά μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ με πολύ καλά νούμερα και επίσης εξαιρετικές κριτικές. Ακόμα έχει παιχτεί στην Ελλάδα- όπως είπαμε- στην Ισπανία, στην Σουηδία, την Ισλανδία, την Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία και αλλού. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο κλάμα ενός μωρού σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως όταν πρόκειται για μια τόσο καλογυρισμένη και δυνατή σειρά, όπως το «Επειγόντως τη μαμή». 

-Είστε λάτρης των ταινιών και των σειρών εποχής; Τότε Ραντεβού με τον Πύργο του Ντάουντον… αποκλειστικά σε HD στον OTE TV! Απολαύστε τους τρίτους πρώτους κύκλους ξεκινώντας από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και σε αποκλειστικότητα τον 4ο κύκλο της σειράς τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε για την δημοφιλή σειρά “Ο Πύργος του Ντάουντον” στο OTE-TV

Περισσότερα από CINEMA
VIMA_WEB3b